Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 13.09.2010.

21:48

Svetla budućnost Partizana

Partizan je u poslednjoj deceniji najuspešniji srpski tim, ove sezone će drugi put nastupiti u Ligi šampiona, a svemu tome doprinela je i Omladinska škola.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Krajem avgusta i početkom septembra ekipe mađih selekcija “crno-belih” učestvovali su na nekoliko međunarodnih turnira na kojima su ostvarili zapažene rezultate.

Seriju je otvorila ekipa mlađih kadeta, igrači rođeni 1995. godine. Oni su učestvovali na turniru, koji je organizovala „Akademija Hadži“, škola fudbala poznatog rumunskog internacionalaca Georgija Hadžija.

Turnir je održan u Konstanci od 16. do 23. avgusta 2010. godine, a na njemu su učestvovali Dinamo Moskva, Levski Sofija, Galatasaraj Istanbul, Legija Varšava, Dinamo Kijev i Akademija Puškaš iz Budimpešte.

Deca Partizana su u grupi osvojila prvo mesto, pobedivši Akademiju Hadži sa 4:1, Levski sa 2:1, a izgubili su od Dinama iz Moskve sa 3:2. U polufinalu su savladali Galatasaraj sa 3:1, za koji je ocenjeno da je uz Partizan možda i najbolja ekipa na turniru, dok su se u finalu ponovo sastali sa Akademijom Hadži i izgubili sa 1:0. Za najboljeg igrača proglašen je Milan Jokić. Trener ove vrlo perspektivne ekipe je Ivan Kostadinović.

Generacija dečaka rođenih 1996. godine učestvovala je od 18. do 23. avgusta 2010. god. na turniru u Moskvi, koji je organizovala Dečija fudbalska liga tog grada. Na turniru su učestvovali Dinamo, Spartak i Lokomotiva iz Moskve, Čelzi iz Londona, Partizan i Akademija Samara, umesto Liona iz Francuske, koji je u zadnji čas otkazao učešće zbog požara, koji su tada besneli u okolini Moskve.

Partizan je u grupi savladao Lokomotivu sa 3:1 i igrao nerešeno sa Dinamom iz Moskve 2:2. Iako su imali potpuno identičan skor sa Dinamom iz Moskve, u finale su otišli Moskovljani, zbog manjeg broja žutih kartona. “Crno-beli” su u borbi za treće mesto savladali vrlo dobru ekipu Akademije iz Samare sa 2:1, a turnir je osvojio Dinamo iz Moskve savladavši u finalu londonski Čelzi sa 3:0.

Inače, dečaci koje trenira Ilija Zavišić, su ove godine pokazali da su zaista najbolji i na prostorima bivše Jugoslavije, jer su u poslednjih nekoliko meseci osvojili tri turnira u okruženju. Prvo turnir koji organizuje FK “Naprijed“ u Banjaluci, zatim turnir u Sarajevu, čiji je pokrovitelj “Banka Intesa San Paolo”, inače sponzor Milana, a učestvovali su Milan, Sarajevo, Željezničar, Hajduk iz Splita, koji je i pobeđen u finalu sa 2:1.

Prošle nedelje ova generacija je učestvovala i na turniru u Skoplju, gde su učestvovale tri najbolje ekipe iz Makedonije - Metalurg kao domaćin, Rabotnički i Pelister. Na svim ovim turnirima za najbolje igrače su proglašavani mladi igrači Partizana, i to dva puta Saša Lukić, a jednom Nemanja Radonjić.

Počekom septembra na turniru u Udinama učestvovala je i najmlađa generacija, dečaci rođeni 2000. godine, koje trenira Milan Ristić. Desetogodišnjaci su ostavili izvanredan utisak i igrom i ponašanjema, a prvo mesto im je izmaklo za samo jedan gol. U grupi su pobedili Milan sa 1:0, Padovu sa 3:1 i Kijevo Veronu takođe sa 3:1. U finalnoj grupi, gde se igralo po sistemu, ako sa svakim po bod sistemu - sa Torinom su igrali 2:2, Udinezeom 1:1 i pobedili Veronu sa 3:1. Turnir su završili bez izgubljene utakmice i sa istim brojem bodova kao i prvoplasirani Torino.

Na kraju, kadetska ekipa (igrači rođeni 1994. godine) već tradicionalno je učestvovala na međunarodnom fudbalskom turniru „Nereo Roko“ u Firenci. Na turniru su učestvovale četiri strane ekipe – Dinamo Zagreb, Ujpešt Doža, jedna reprezentativna selekcija Australije i Partizan, kao i italijanske ekipe iz te regije - Empoli, Fiorentina, Sijena, Livorno, Piza i drugi. Partizan je suvereno osvojio prvo mesto pobedivši Fiorentinu u finalu sa 1:0 i primivši samo jedan gol na celom turniru, a interesantan podatak je da nijedna strana ekipa, osim “crno-belih”, nije stigla ni do polufinala. Pored ogromnog pehara za prvo mesto, dečaci su osvojili i pehar za fer plej, a Nikola Ninković je bio najbolji strelac turnira sa četiri pogotka. Trener ove ekipe, koja inače daje osam igrača za kadetsku reprezentaciju Srbije je, Zvonko Popović .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu