Nova vest
Fudbal

Subota, 18.04.2009.

20:33

Čelsi prvi finalista FA kupa

Fudbaleri Čelsija prvi su finalisti FA kupa. Plavi su u polufinalu na Vembliju pobedili Arsenal 2:1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Tobdžije su povele golom Tija Volkota u 18. minutu, izjednačio je Floran Maluda petnaest kasnije, a pobedu ekipi Gusa Hidinka doneo je Didije Drogba šest minuta pre kraja. Čelsi je tako ostao u trci za tri trofeja, a protivnik u finalu biće mu bolji iz nedeljnog okršaja Mančester Junajteda i Evertona. Arsenalova jedina šansa za trofej ostaje Liga šampiona.

Arsenal je u meč ušao u fantastičnoj formi, zahvaljujući kojoj su se iz borbe za Evropu premestili na sigurnu poziciju za Ligu šampiona, uz plasman među četiri najbolja evropska kluba. Na njihovoj strani bila je i tradicija, jer je u FA kupu Čelsi prethodni put uspeo da ih pobedi još 20. januara 1947. godine (ukupno 8-4 uz 4 remija).

Međutim, Arsenal nije stigao do Vemblija već deset godina, a u polufinalu je poslednji put igrao 2005. godine. Na drugoj strani bila je ekipa preporođena od kada ih vodi Gus Hidink. Čelsi još ima izglede za titulu u Premijer ligi, a takođe se plasirao u polufinale Lige šampiona.

Meč je bolje počeo za ekipu sa severa grada, a posle 18 minuta stigli su i do vođstva: Kiran Gibs, junior koji je sat pred meč saznao da je dovoljno zdrav da bi igrao, uputio je centaršut, Adebajor je spustio loptu za Volkota, čiji udarac na putu ka golu pogađa u ruku Ešlija Kola i vara Čeha.

Petnaest minuta kasnije Čelsi je uspeo da izjednači, pošto je Lampard poslao loptu za Maludu, Francuz driblingom izbacuje Ebuea, a zatim šalje loptu pored Fabijanskog.

Pobedu su Plavi izborili u samoj završnici, ponovo je loptu poslao ove sezone fenomenalni Lampard, koji je iz nekog razloga izostao sa spiska kandidata za igrača sezone, a Didije Drogba se snašao izvanredno, obišao istrčalog Poljaka i ubacio loptu u praznu mrežu.

Bane Ivanović ponovo je bio starter za Hidinkovu ekipu, koja će se za trofej u 128. finalu boriti 30. maja, ponovo na Vembliju. Drugo polufinale Mančester Junajted – Everton igra se u nedelju od 17 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu