Nova vest
Fudbal

Nedelja, 27.11.2011.

13:39

Geri Spid izvršio samoubistvo!

Selektor Velsa, 42-godišnji Geri Spid pronađen je mrtav u svom domu u Česteru.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Prema prvim informacijama Spid se obesio u svojoj kući. Policija iz Češajera je saopštila da nije bili sumnjivih okolnosti u vezi sa smrću.

Nekadašnji fudbaler Lidsa, Evertona i Njukasla u decembru 2010. je postao selektor Velsa koji je predvodio do tri pobede u kvalifikacijama za EURO 2012, nakon pet uzastopnih poraza. Poražen je samo od Engleske, dva puta.

Spid je kao igrač imao izvanrednu karijeru. Bio je univerzalac, mogao je da igra i u veznom redu, što je bila njegova prirodna pozicija, ali i u odbrani.

Odigrao je 85 mečeva za reprezentaciju Velsa od 1990. do 2004. godine kada se penzionisao. Odlučio je da se posveti završetku klupske karijere, a na kraju je skupio više od 750 nastupa.

Spid je karijeru počeo u Lids junajtedu za koji je debitovao sa samo 19 godina. Nakon osam sezona na “Eland roudu” prešao je u Everton. Na “Gudison parku” je proveo samo 18 meseci, a onda je prešao u Njukasl gde se dokazao kao igrač. Odigrao je više od 200 utakmica u Premijer ligi i sa “svrakama” igrao finale FA kupa 1998. i 1999. godine. Uz Alana Širera i menadžera Bobija Robsona bio je najveća zvezda tog tima.

“Sent Džejms Park” je napustio 2004. godine i prešao u Bolton ge je nastupao četiri sezone. Karijeru je završio u Šefild junajtedu 2010. godine. Tokom poslednje sezone u Šefildu počeo je trenersku karijeru pošto je radio kao igrač/trener. Na kraju sezone postao je menadžer tima, ali ga je napustio nekoliko meseci kasnije da bi postao selektor Velsa.

U tom trenutku “zmajevi” su imali četiri poraza i bili su na dnu tabele u svojoj kvalifikacionoj grupi za odlazak na EP 2012, iza Engleske, Crne Gore, Švajcarske i Bugarske. Na svom selektorskom debiju poražen je od Irske 3:0, u prijateljskom meču na Kupu nacija, a onda je izgubio i prvi zvanični meč pošto je Engleska slavila u Kardifu 2:0.

Međutim, Spid je sa Velsom nakon toga pobedio Crnu Goru, Švajcarsku i Bugarsku, kvalifikacije završio sa devet bodova, te tim doveo sa 117. na 45. mesto na FIFA rang listi reprezentacija. Vels je predvodio na ukupno 10 utakmica, po pet je dobio i izgubio.

Čelnici Fudbalskog saveza Srbije Fudbalskog saveza Srbije uputili su telegram saučešća kolegama u Velsu i porodici Spid, povodom smrti selektora te zemlje Gerija Spida.

"Vest o tragičnom dogadjaju veoma je potresla sve nas u FSS. Spida pamtimo kao izuzetnog čoveka i kvalitetnog fudbalera, dugogodišnjeg reprezentativca Velsa i selektora nacionalnog tima vaše zemlje, sa kojim smo u prethodnom periodu imali odlične odnose i često razgovarali o predstojećim kvalifikacionim utakmicama", navodi se u telegramu.

Telegram su ispred FSS-a poptisali generalni sekretar Zoran Laković i predsednik Tomislav Karadžić i uputili ga predsedniku Fudbalskog saveza Velsa Filu Pričardu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu