Nova vest
Fudbal

Nedelja, 23.06.2013.

16:23

CSKA iz Sofije proglasio bankrot

CSKA iz Sofije proglasio je bankrot i potražiće neki klub sa kojim bi se fuzionisao kako bi sledeće godine mogao da se takmiči u prvoj ligi.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images

Najtrofejniji bugarski neće se takmičiti u Ligi Evrope naredne sezone za koju se kvalifikovao trećim mesto u prošlogodišnjem prvenstvu.

"CSKA kakav znamo više ne postoji. Počinjemo ispočetka, bez dugova."

"Sada moramo pronaći neki klub koji ima licencu za prvu ligu sa kojim bi se fuzionisali i ostali u prvoj ligi Bugarske", rekao je Hristo Stoičkov koji je za trenera kluba iz Sofije imenovan početkom meseca.

U lokalnim medijima pojavile su se informacije da će se CSKA fuzionisati sa četvrorostrukim bugarskim prvakom Liteksom iz Loveča. U januaru su ova dva kluba pregovarala o ideji spajanja, kako bi smanjili prevelika dugovanja.

Ukoliko ne uspe da nađe 'partnera' do 20. jula kada prvenstvo počinje, CSKA će sledeće sezone igrati u amaterskom šampionatu. Čelnici kluba koji je 31 put osvojio titulu u Bugarskoj saopštili su da su sve akcije, njih 6 i po miliona, preneli na Hrista Stoičkova.

"Posle razgovora sa Stoičkovim, doneli smo zajedničku odluku da sve akcije prebacimo na njega", rekao je dimitar Borisov, jedan od vlasnika CSKA iz Sofije i dodao:

"Mi kao vlasnici nemamo apsolutno nikakve finansijske zahteve. Kao odgovorni ljudi odlučili smo da Hristo Stoičkov donosi odluke o budućnosti kluba. Prebacili smo te akcije zbog teške finansijske situacije i naše nemogućnosti da pomognemo klubu.”

CSKA ima finansijskih poteškoća već nekoliko godina, a skoro su izbegli suspenziju UEFA zbog dugovanja iz prethodne dve sezone.

‘Crveni’ su suspendovani 2008. godine oz Lige šampiona jer nisu uspeli da ispune zahteve za licencu.

Mnogi bugarski klubovi imaju infrastrukturnih problema i ‘muče’ se sa administrativnim i finansijskim propisima koje je donela UEFA.

Liga našeg istočnog suseda skraćena je sa 16 na 14 klubova jer Fudbalski savez Bugarske želi da popravi kvalitet fudbala.

CSKA iz Sofije nije osvojio titulu od 2008. godine, a u periodu od 1967. do 1989. godine tri puta je igrao polufinala evropskih takmičenja.

Bivši napadač Barselone Hristo Stoičkov, koji je vodio Bugarsku do polufinala Svetskog prvenstva u SAD 1994, rekao je da će bivši igrač i trener Asparuh Nikodimov biti sportski direktor.

67-godišnji Nikodimov koji je miljenik navijača, kao igrač je pomogao klubu da osvoji šest naslova šampiona između 1966. i 1975. godine, a vodio ih je i do pet titula u prethodna tri trenerska mandata.

On je takođe vodio CSKA do polufinala Kupa šampiona 1982 u kom su izgubili u minhenskog Bajerna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu