Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.05.2014.

12:45

SP '94: Za slučaj da ste izgubili kasetu...

’Ćela’ Jordana Lečkova posle gola Nemcima, Salenkovih pet Kamerunu, katastrofalna greška Pata Bonera, golčina Branka Holanđanima, slavlje Radučojua posle pogotka, riđi Aleksi Lalas, Romario, Ravelijevo trčanje oko gola posle penal-serije s Rumunima, Hadži koji ga daje s centra, Maradonino drmanje kamere, ’gol di Dino Baggio’, Eskobar na zemlji, Amunike i Amokači, Felerova radost i Prudomova tuga, ’letenje’ Keneta Andersona, golman Saudijske Arabije Al-Daje, zagrljeni Brazilci, Tafarelov kolut napred... I naravno, Bađove ruke na kukovima i pogled u nebo, pa u travu. I Dunga kako diže ’Boginju’.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Mogao bih ovako do prekosutra – kada neko spomene Svetsko prvenstvo 1994. godine, slike samo počinju da mi se nižu u glavi. Moje prvo svetsko prvenstvo, znam ga napamet.

Brat i ja imali smo video-kasetu naslovljenu “Fudbal 1994“, čuvali smo je kao nešto najdragocenije u životu. Npr, sve ostale kasete služile su nam kao improvizovana ’mrežica’ za stoni tenis na trpezarijskom stolu, ali ona nikada nije ponižena na taj način. Mnogi porodični snimci jesu.

Kaseta počinje skraćenim snimcima prijateljskih mečeva ’večitih’ u doba sankcija – Partizan sa Dandi Junajtedom, ako se ne varam, a Zvezda sa Olimpijakosom.

Nikada nismo premotavali jer, poznato je, što se duže čeka, užitak je veći – posle tih snimaka počinjala je pesma Mr. Vain grupe Culture Beat, a brat i ja znali smo šta to označava, pregled svih golova sa Svetskog prvenstva 1994. godine.

Brazilci su u SAD došli kao favoriti i rutinski su prošli grupu pobedama nad Rusijom i Kamerunom, te remijem sa Švedskom. Osmina finala donosila je okršaj sa domaćinom kojeg je vodio naš Bora Milutinović, a tvrd meč prelomio je Bebeto golom u 72. minutu.

A sećate li se legendarnog četvrtfinala sa Holandijom, verovatno najbolje utakmice na Šampionatu? Brazil je poveo 2:0 golovima Romaria i Bebeta (tada je ’ljuljao bebu’), ali izjednačili su Bergkamp i Aron Vinter. Ipak, u 81. minutu Branko fantastičnim golom iz slobodnjaka odvodi Brazil u polufinale.

U polufinalu sa Švedskom Brazilci su bili superiorni i pre i posle isključenja kapitena rivala Jonasa Terna u 63. minutu, ali nedostajala im je prava realizacija, mada im posao nije olakšavao ni briljantni golman Švedske Raveli. Ipak, u 80. minutu Romario je napokon probio bedem i sasvim zasluženo odveo Selekao u finale.



Italija, drugi finalista Svetskog prvenstva, imala je znatno teži put do završnice. Italijani k’o Italijani, provukli su se kroz grupu sa treće pozicije (tada su na SP učestvovale 24 selekcije i u osminu finala prolazile su i četiri najbolje trećeplasirane).

Prva prepreka Azurima u nokaut fazi bila je dopadljiva reprezentacija Nigerije, za koju je morao da navija svaki zaljubljenik u fudbal koji drži do sebe. Setite se ovih imena – Jekini, Okoča, Finidi, Amunike, Amokači, Oliseh, Adepoju, Rufai, Ikpeba...

Poveli su Nigerijci golom Amunikea, Roberto Bađo je milimetarski preciznim udarcem izjednačio i zaslužio da mu kraj terena ’čiste kopačku’, a meč je odlučen tek posle produžetaka, novim golom Bađa, ovoga puta iz penala u 102. minutu.

I Španci su u četvrtfinalu imali odličan tim – na golu je stajao Zubizareta, igrali su Kaminero, Bakero, Luis Enrike, Serhi, Gojkoečea... Ipak, Španija je tada još važila za gubitnički tim, a Italijani su bili sušta suprotnost. ’Azuri’ su poveli golom Dina Bađa, izjednačio je Kaminero, ali u 88. minutu Roberto Bađo donosi Italiji plasman u polufinale.



Bugarska je sa Stoičkovom, Balakovom i Lečkovom na čelu u nokaut fazi izbacila Meksiko i Nemačku, ali Italija je bila preveliki zalogaj. Roberto Bađo je golovima u 21. i 25. minutu stvorio nedostižnu prednost, mada je Stoičkov u 44. minutu iz penala smanjo zaostatak. Ipak, ako Italijani nešto znaju, to je da čuvaju rezultat. I sačuvali su ga.



Napokon, došlo je veliko finale – 17. jul 1994. godine, stadion Rouz Bol u Pasadeni, Kalifornija. Pred više od 94 hiljade gledalaca Brazil i Italija odigrali su prilično dosadno finale, ali dramatična penal serija nadoknadila je sve. Počelo je promašajima Marsija Santosa i Barezija, a zatim su pogodili Albertini, Romario, Branko i Evani. Masarov udarac odbranio je Tafarel, Branko je šutirao jako i precizno za 3:2, a onda je Roberto Bađo prebacio gol i doneo Brazilu četvrtu titulu prvaka sveta.

Reprezentativci Brazila titulu su posvetili tragično preminulom zemljaku, vozaču Formule jedan Aertonu Seni.

U duelu za treće mesto Švedska je deklasirala Bugarsku sa 4:0 i osvojila je bronzanu medalju. Bilo je još odličnih mečeva – duel Nemačke i Belgije u osmini finala, okršaj Bugara i Nemaca, zatim Švedska – Rumunija...

Nažalost, to SP pamtićemo i po tome što je Dijego Armando Maradona zbog dopinga izbačen sa Šampionata posle dve utakmice u grupi. Argentina je u izvanrednom meču ispala u osmini finala od Rumunije sa 3:2.

Bili smo svedoci i najtragičnijeg autogola u istoriji – Andres Eskobar zatresao je svoju mrežu u meču sa SAD, Kolumbija je ispala, a Eskobar je ubijen po povratku kući.

Oleg Salenko dao je pet golova Kamerunu, a na istom meču Rože Mila je sa 42 godine postao najstariji strelac u istoriji svetskih prvenstava. Interesantno, na SP u SAD prvi put se za pobedu dobijalo tri boda kako bi se ekipe motivisale da igraju ofanzivnije.

Bilo je mnogo vrhunskih utakmica i divnih golova, zato nemojte nikako da preskočite snimak koji sledi. Zavalite se u stolicu i uđite u vremeplov koji vas vodi 20 godina unazad – svi golovi iz SAD 1994.



Finale: Brazil – Italija 0:0, 3:2 na penale
Stadion: Rouz Boul Pasadena
Poseta: 94.194

Brazil: Tafarel, Žoržinjo (Kafu 21’), Aldair, Marsio Santos, Branko, Mauro Silva, Dunga, Mazinjo, Zinjo (Viola 106’), Romario, Bebeto. Selektor: Karlos Alberto Pareira
Italija: Paljuka, Musi (Apoloni 35’), Barezi, Maldini, Benarivo, Berti, D. Bađo (Evani 95’), Albertini, Donadoni, R. Bađo, Masaro. Selektor: Arigo Saki

Lista strelaca:
6 – Stoičkov, Salenko
5 – Romario, Klinsman, R. Bađo, Anderson
4 – Batistuta, Radučoju, Dalin
3 – Bebeto, Bergkamp, Hadži, Kaminero, Brolin

Idealni tim: Prudom – Žoržinjo, Marsio Santos, Maldini – Dunga, Balakov, Hadži, Brolin – Romario, Stoičkov, R. Bađo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu