Fudbal 54

Četvrtak, 15.05.2014.

12:45

SP '94: Za slučaj da ste izgubili kasetu...

SP '94: Za sluèaj da ste izgubili kasetu... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

LuDI MiloJKo

pre 9 godina

Meni je najupečatljiviji bio golman Meksika Jorge Francisco Campos Navarrete sa svojih 174cm visine i onim ludo šarenim dresovima.
https://www.youtube.com/watch?v=vfSEcAv0Qy0

realno

pre 10 godina

(Werewolf, 15. maj 2014 17:37)


Pa imao sam 13 godina (napunih 13 na dan finala), leto nikad sunacnije, a igralo se SP i moja omiljena ekipa Brazil sa majstorima se igrala fudbala, skupljao sma slicice...meni je to bilo dovoljno tada iako sam par godina kasnije shvatio kakvo je to u stvari SP bilo no eto valjda kako staris postajes manje naivan i trazis lose stvari umesto dobrih...
Tako da izgleda da je svako SP dobro ako si ga ispratio kao dete...

drvobradi

pre 10 godina

@levo smetalo
Sta cemo onda sa cinjenicom da su Hrvati, kao deo tog tima, 98me bili 3ci? Cela ekipa 94te bi bila zapravo zlatna generacija iz Cilea 87me. Sada da iskombinujes ekipu od SFRJ republika bili bi medju prve 4 reprezentacije u fudbalu, a kamoli onakve majstore.

Milos

pre 10 godina

Uz duzno postovanje svima,po meni je ta generacija Bugarske bila ubedljivo najludja od svih Balkanskih ekipa u istoriji,kakvi ludaci i majstori,Stoickov,Leckov,Emil Kostadinov,legendarni Borislav Mihajlov na golu,Trifun Ivanov,Borimirov,Balakov,koga zaboravih izvinjavam se,navijao sam za njih svim srcem,a kad ga Leckov dade celom Nemcima za polufinale skakao sam i urlao ko da igramo mi,fenomenalno secanje 20 godina unazad.

duledudule

pre 10 godina

secam se,prvenstvo je bilo odlicno.rumuni odlicni ali najbolji evropljani su tada svedjani sa napadackim triom brolin dalin kenet anderson

wlado

pre 10 godina

dada napravio sam par omaski ovako napamet, uvazavam i drago mi je sto ima ko da me ispravi, znaci da ima jos nas kojima je usa94 ostao u dragom secanju. kad se setim memedovica i 2unlimited pesme https://www.youtube.com/watch?v=IUPKWUos2hw :D Imao sam sve golove sa SP snimljene na video kaseti koju sam gledao sledece dve godine :)

Marko

pre 10 godina

Ja sa tog prvenstva nikako nemogu da zaboravim kako paljuka ljubi stative. Zgotivio sam lika a i obozavo sam i da mu izgovorim ime. Jon luka Paljuka))) nesto slicno kao danas sa Buffonom.

Predrag

pre 10 godina

(diavolinho)

Nisi u pravu, bile su Panini sličice, još čuvam album.


Inače fenomenalno prvenstvo !!
(world cup, 15. maj 2014 18:21)

verovatno zavisi odakle si (bosna-hrvatska-makedonija), ja sam iz bg-a i uopste se ne secam da smo videli panini slicice. tako nesto nam sigurno ne bi promaklo jer ih skupljamo od '74. taj album je panini naravno izbacio (mi ga kupili naknadno) ali mislim da nije bio na nasem trzistu.

Pablo Priboj

pre 10 godina

nije bilo prvo,italija 90 takodje draga...ali USA 94,neponovljivo definitivno,mozda i zbog toga što je bila svetlo u mraku sankcija...

Ristic Milos

pre 10 godina

To prvenstvo 1994. bilo je pocetak kraja ozbiljnog fudbala na reprezentativnom nivou. Ne bih previse o detaljima ali ipak da podsetim, sto neko vec pomenu, da je Argentina izbacena iz borbe na najgrublji moguci nacin da bi se osigurao prolaz Brazilu, koji je igrao najprljaviji fudbal u istoriji SP ali iz politickih razloga morao da osvoji titulu. Bilo je jos mnogo neprofesionalnosti i raznih svinjarija ali bilo pa proslo. Na zalost sva prvenstva odigrana posle toga bila su jos gora. Suma, sumarum 1990. u Italiji odigrano je poslednje ozbiljno svetsko prvenstvo u fudbalu. Neko ovde pomenu da je svakome najdraze prvo prvenstvo koje je gledao pa da potvrdim. Moje "vatreno krstenje" dogodilo se 1974. kada se igralo u tadasnjoj SR Nemackoj. Mnogo je bilo dobrih igraca: Bekenbauer, Gerd Miler, Brajtner, Neskens, Krojf(verovatno najbolji na prvenstvu), Lato, Deina, Tomasevski, Dzoe Dzordan, Zairzinjo... Ni mi, SFRJ, nismo bili maciji kasalj: Maric, Buljan, Hadziavdic, Peruzovic, Katalinski, Bogicevic, Muzinic, Oblak, Popivoda, Acimovic, Jerkovic, Petkovic, Karasi, Surjak, Bajevic i Dragan Dzajic. Iz bizarnih razloga nije igrao, tada verovatno nas najopasniji napadac, Slavisa Zungul.
Prijatan dan svima, pozdrav iz Montreala.

Dvojnik

pre 10 godina

svaka cast za tekst. Po meni najbolje Svetsko u istoriji fudbala, skoro svaka ekipa je imala "desetku" u ekipi.
Kad se setim ovog SP uvek pomislim sta bi bilo da svi bili na okupu,32ekipe. Da je Engleska ucestvovala sa dugim loptama, Sirer, Seringem, Adams..Francuska Kantona, Papen, Zidan,...Yugoslavia sa Stojkovicem Savicevicem u top formi...Hrvtska, Portugal...Gulit i Van Basten za Holandiju, Maradona bez suspenizije itd
Zlatno doba fudbala

SQI

pre 10 godina

Na ovom prvenstvu je igrača najjača argentinska reprezentacija svih vremena, sa Maradonom, Kaniđom, Balbom, Batistutom, Simeoneom, Redondom...

Raspad je krenuo čim je Maradona izbačen i to zbog korišćenja nedozvoljenog sredstva za mršavljenje i naravno, usledio je raspad protiv mrtve Bugarske i Rumunije. Šteta, ta generacija je bez problema mogla biti prvak sveta.

Sećam se da mi je bilo žao i Holandije - Van Basten je tad već prekinuo karijeru a Gulit nije igrao zbog sukoba sa selektorom iako je bio uvršten u sastav, tako da je ostao samo Rajkard.

zzbz

pre 10 godina

A sto smo 98-me jedva prosli grupu? I tada smo imali super tim.
(levo smetalo, 15. maj 2014 16:08)

Ja se radno secam 98 i stimorol zvaka na uvodnoj spici. Te 98 smo imali mozda top5 ekipa na celom turniru, ali nam je trebala pozitivna atmosfera. Secam se prve utakmice protiv Irana cekam je nedelju dana da pocne i onda muk, vreme tece a nista se ne desava. Gol Mihajlovica i pobeda je bila razocaravajuca. Nakon prvo hrabre a kasnije i kukavicke igre i remija pritiv nemaca, ocekivao sam da cemo se trgnuti i krenuti sa igrom. Gol koji smo primili od holandjana i Mijatova precka me jos uvek pece , ne verujem da cu tu utakmicu ikada preboleti.

hurricane

pre 10 godina

Pridruzujem se svima koji vole ovaj Mundijal, i meni je najdrazi koji pamtim! Pored svih velikana koji su pomenuti, moram da dodam legendarnog Horhe Kamposa, zbog kog sam naredne tri godine uvijek birao da stojim na golu :)
Ps. Da li je zaista sve izgubilo draz ili smo samo mi odrasli?

tamo_daleko

pre 10 godina

Kakvi su samo tada igraci igrali: Badjo, Stoickov, Batistuta, Brolin, Bebeto, Romario, Klinsman, Hadzi...
(Iznogud, 15. maj 2014 14:09)

Odlicno prvenstvo mada licno najvise cenim 1986.-te u Meksiku.

Maradona,Platini,Rumenige,Ziko,Sokrates,Lineker,Kareka,Sancez,Breme,Mateus...

Werewolf

pre 10 godina

(secanja..., 15. maj 2014 14:04)

Kazu o ukusima se ne raspravlja,ali brate SP 2002 najlepsi utisak...Sto se mene tice,sto je mnogo,mnogo je!
Onakva pljacka je nezapamcena u istoriji sporta,FIFA 2002 je bio kraj futbala.Pele je futbalu 2004 ukucao i poslednji ekser u sanduk kad je objavio svoju listu 125 najvecih zivih futbalera za Fifinom jubileju za 100 godina postojanja.
To je prvo prvenstvo gde se navlacilo za domacina preko svake mere i granice.Jeste se navlacilo ranije za domacine,tipa Engleska 1966 i Francuska 1998,ali su to zemlje koje su u te dve epohe bile sile u futbalu bile u prvom redu favorita.Ali brate kad krene FIFA zarad"srecnog,lepog sveta"da na silu gura neku tamo Juznu Koreju u 1/2 finale,i napravi najvecu pljacku u istoriji futbala protiv Spanije da na silu prodje Azijska reprezentacija,bez ikakve istorije i kvaiteta,kako ti je to SP ostavilo najlepsi utisak?Nakon tog meca nisam pogledao ni jedan mec sa tog SP,cekao sam Nemacku 2006.
A Pele je jedva docekao da zbog igara na tom svetskom prvenstvu uvrsti onog pozera Nakatu(!!!!)i nekog lika po imenu Hong Myung-Bo(!!!!!!!!),kao i El Hadzi Dijufa(??????)i,posto mora da bude svuda Amera,dve njihove futbalerke,posto muskih nemaju.Sve u svemu moralo je da bude iz svake konfederacije po nekoga,iako je de facto svih 125 najvecih zivih futbalera u Evropi i Latinskoj Americi.
Bas da vidim koga ce da izbace da naprave mesta za Mesija i Ronalda na sledecoj listi,verovatno Roberta Badja,nikako Rodzera Milu.

Kowalski

pre 10 godina

Nikad neću prežaliti što Jugoslavija(SFRJ) nije učestvovala na tom svetskom prvenstvu, a ne samo na tom nego i na svim od 1992 do 2002! Mislim da bi sa onim timom osvojili većinu, ako ne i sva prvenstva u tom periodu!
Zamislite tim sa igračima: Mijatović, Šuker, Savićević, Boban, Stojković, Prosinečki, Pančev, Jugović, Bokšić, Jarni, Mihajlović, Bilić, Jokanović, Đukić,...

Žarko

pre 10 godina

@wlado
zabio sam minus jer su kamerun i argentina igrali 4 godine ranije, u italiji
i to na otvaranju prvenstva!
inače, mislim da je svima prvo prvenstvo u životu najdraže, tako je i meni ta italija najdraža.., mada mi je i usa u živom sećanju.
od francuske pa na dalje se ne sećam ničega - tad sam počeo da šikam ;)

hm

pre 10 godina

Bio sam klinac tada, ali nisam propustio ni jednu utakmicu. Secam se da su Rumuni imali jako dobar tim, ali nisu uspeli da naprave rezultat. Italijani su se provlacili sve vreme i ako postoji pravda, vratilo im se u finalu. Svetski fudbal je konacno otkrio da africki fudbal nisu samo Kamerunci i Nigerija je posle postala strah i trepet. Utakmica Holandija-Brazil je bila finale pre finala

levo smetalo

pre 10 godina

Prvenstvo na kojem je SFRJ mogla da pobedi, da nije bilo svega sto je bilo.
(drvobradi, 15. maj 2014 14:11)
A sto smo 98-me jedva prosli grupu? I tada smo imali super tim.

Labud

pre 10 godina

Hvala sto ste podsetili na Leckova i njegov diving header, kada se zaleti 10m i kao raketa udari celom loptu, koja zauzvrat dobije brznu od 50 mph. Cini se da na tom prvenstvu bilo najvise njuski od bradatog Ivanova i Lalasa do Kanidje i Maradone. Tada se prvi put culo kako Saudijci dobijaju ogromne pare, pa i u ppredjenju sa najvecim zvezdama

rough

pre 10 godina

@šticlovana

sve si dobro opisao jedino što si mašio norvešku za 3nerešene. Sve 4 ekipe iz te grupe su imale 4 boda i istu gol razliku,norvežani su ispali zbog najmanje datih golova

Zuluw

pre 10 godina

Једно од најлепших светских ,мада како неко рече гадне су године биле ,Слоба,рат,санкције али поред свега се сећам са носталгијом тог времена и светског првенства и наравно ,Стоичкова,Бађа,Ромариа,Бебета,Хаџија,Нигеријанаца и осталих!

ZR

pre 10 godina

Na otvaranju SP, Bolivijac Eceverija ulazi protiv Nemaca pred kraj i dobija crveni posle dva minuta... :-)


Inace, velika je steta sto tada nismo mogli da igramo, barem na papiru smo imali tim za polufinale!

secanja...

pre 10 godina

Do tog SP-a 94-e dusa fudbala je isla uzlaznom putanjjom...zatim je na SP 1998 bila na najvisoj tacki pa onda na sp 2002 i 2006 pocela da dozivljava neki manji pad da bi 2010 pocela drasticno da propada....iako se igra u Brazilu ocekujem nastavak propadanja duse fudbala....
Ja sam proziveo SP od 1998 pa na ovamo i meni licno je SP 2002-e ostavilo najlepsi utisak jer bio sam dete (13 godina) i uzivao sam da gledam Ronalda, Ronaldinja...a leto je bilo bas lepo, toplo skoro i da nije bilo kise za vreme SP, a mi svaki dan, fudbalica, tapkanje slicica, bezanje iz skole da bi pratili utakmice po kladionicama pa posle utakmica svi na fudbal s obzirom da se do polovine juna islo u skolu...1998-e sam prvi put zaplakao zbog fudbala :D To je bilo kad je Brazil izgubio u finalu....vise mi je za to bilo krivo nego zbog Mijatoviceve precke.

usa94

pre 10 godina

jel moze neko da mi da link pocetka prenosa, isao je klip od 1930 do 1990, sa detaljima tih perioda, ne znam dali je samo TVCG imala tu spicu ili svaka zemlja drugaciju

Štilcovana Katabolcna

pre 10 godina

@Wlado
Tab Ramos je igrao za SAD. Zbog tog lakta Leonardo nije igrao do kraja prvenstva. Kakvi su Amerikanci tada bili. Branio je Toni Meola, odbranu držali Balboa i Lalas, Kaliđuri i Ramos u sredini, Erik Vinalda u napadu. Pola njih fudbal je igralo amaterski i nisu imali klub. Ilija Dumitresku je bukvalno sam izbacio Argentinu, uz malu pomoć Argentinskog golmana Islasa. Maradona i Kaniđa nisu igrali taj meč. U četvrtfinalu Rumuni su vodili do minut pred kraj kada Florin Prunea pravi kiks karijere. Belodedić promašuje odlučujući penal. Bugari izbacuju Meksiko na penale, protiv Nemaca okreću rezultat. Stoičkov sa 30 metara iz slobodnog udarca i Lečkov ćelom za dva jedan. Tomas Brolin, Kenet Anderson i Martin Dalin briljiraju u Švedskoj. Nemci su bili ubedljivo najstarija reprezentacija. Samo je treći golman, Oliver Kan, imao manje od 26 godina. Norvežani izbacili Engleze u kvalifikacijama, pa ispali u grupi s tri nerešene utakmice...

Movado

pre 10 godina

Badjo moj idol iz detinjstva. Kazu svi ovde nema vise takvih utakmica, i nema jer nema love kao sto ima u klubovima i to je samo Uefa kriva tj Fifa isto. Nekad je SP prekidalo ratove, sad mnogi gledaju kako da se izreklamiraju i kako sto vecu lovu da uzmu, dok fudbaleri paze da ne upropaste klubsku karijeru povredom.

poznavalac

pre 10 godina

E, bas sam s uzivanjem procitao emotivan clanak o '94. Tada su moji sinovi imali 6 i 10 godina i "legli" su na fudbal. Gledali prenose na Toshibi sa katodnom cevi dimezije 32 cm. I ja s njima. I danas gledamo zajedno, mada redje ...

DJ Ape

pre 10 godina

@wlado

Druže, vidim da mnogo voliš fudbal, delimo iste emocije sa SP 1994, ali moram da te ispravim na nekoliko mesta, nadam se da neces zameriti...

1. Leonardo je laktom u glavu udario Taba Ramosa iz SAD. Nije ga paralizovao, Ramos je zadobio frakturu lobanje.

2. Paragvaj nije učestvovao na prvenstvu.

3. Holanđanin koji je dao gol o kojem pričaš zove se Vim Jonk, bez "de". A šut nije bio toliko dobar, koliko je irski golman Boner pogrešio.

Ponavljam, nadam se da nećeš zameriti. Jedva čekam da počne SP!

Walachian

pre 10 godina

Ja ću zauvek pamtiti to svetsko prvenstvo, ne samo po fudbalu, već i po nekim događajima ovde opisanim: http://scriboman.blogspot.com/2013/09/divlji-istok.html

Predrag

pre 10 godina

1994. ja zavrsio prvu godinu faksa, cetvrto svetsko prvenstvo koje sam pratio. sloba nam uzimao godine zivota i dusu, sankcije, majka u bolnici, ja i brat sami kuci po nesnosnoj vrucini, nema panini albuma, samo neki glupi upper deck, u samouslugama nicega osim hleba i kecapa, i nama dvojici na plus 30 i nesto crkne zamrzivac. nije mi ovo prvenstvo ostalo u lepom secanju, ne zbog fudbala vec zbog ostalih stvari.

Mickey

pre 10 godina

Po meni, najbolju igru na ovom prvenstvu je prikazala reprezentacija Rumunije, Hadži je igrao maestralno i postigao najlepši gol na prvenstvu, protiv Kolumbije (3-1), a utakmica prvenstva je ona iz osmine finala, Rumunija - Argentina 3-2.

gibanica

pre 10 godina

lepo samo eskobar nije ubijen zbog autogola.
ljudi pabla eskobara su mu kidnapovali sina, i oteli pa pustili zenu i pre postignutog autogola.
mozda izgleda da je ubijen zbog autogola ali to su glasine.
ubijen je zbog droge, o cemu je govorila i njegova porodica i o mukama dok su bili taoci dilera.

Krampuzo

pre 10 godina

Imao sam 8 godina i zavoleo sam fudbal nenormalno nakon ovog prvenstva! I danas mi je najdraze ikada, najezim se kad vidim ove snimke! A Panini slicice tek, moram da pronadjem taj album negde ispod sto slojeva prasine - moja prva slicica bila je Dominic Kinnear, neki nebitni Amer, ali znam mu lice kao da se sve juce zbilo!

sale1907

pre 10 godina

Bađo ih je sam doveo do finala, i onda da ima onakav kiks, maler, dešava se i najvećima. Navijao sam za Brazil i obožavao Romarija.
Fenomenalno prvenstvo i def najbolja utakmica je bila Brazil - Holandija, vrhunski meč.

DJ Ape

pre 10 godina

Fenomenalno prvenstvo to beše... Nema više takvih majstora i ikona fudbala... Danas je sve izgubilo dušu, svi igraju isto - nema više kreativnih Brazilaca, Engleza koji igraju na duge lopte, "katenaća" Italijana...

wlado

pre 10 godina

ovo ce biti moje sedmo SP, do sada mi je usa94' bez premca naj-najbolje sp ikada, legendarno, toplo, ogromni krcati stadioni, istocnoevropske zemalje su kvalitetno igrale fudbal, nekako su svi bili ujednaceni i svako je mogao da zabije svakome, secam se stoickov kako je poslao nemce kuci, pa kada je kamerun pokusao nasilno, skoro kriminalno da zaustavi legendarnog (ko)kanidju https://www.youtube.com/watch?v=KeRlJJbtdHc
pa se secam kako su romario i bebeto igrali viktorije, neverovatno nesportskog poteza leonarda(sada direktora u psg) koji je paralizovao ramosa iz paragvaja, ubistvo eskobara zbog cega sam prvi put osetio tugu, proslavljanje gola keneta andersona iz svedske u stilu americkog fudbala, gol de jonk-a za holandiju, to nije bio sut, to je bila raketa :D pa solo akcija samira al jabera iz saudisjske arabije, koji je pretrcao pola terena da bi zabio golcinu u stilu mesija, radovanje emanuela amonikea u stilu psa koji piski,ludog golmana ravelija koji je izgledao kao da je izasao iz psihijatrije,golcina amokacea, nigerija je imala fantasticne dresove te godine, camposov sareni dres na golu, na kraju zastava koju su novi svetski prvaci razvili u znak secanja na velikog Ayrtona Sennu koji je poginuo mesec dana pre tog svetskog prvenstva. Najlepse emocije.

Krampuzo

pre 10 godina

Imao sam 8 godina i zavoleo sam fudbal nenormalno nakon ovog prvenstva! I danas mi je najdraze ikada, najezim se kad vidim ove snimke! A Panini slicice tek, moram da pronadjem taj album negde ispod sto slojeva prasine - moja prva slicica bila je Dominic Kinnear, neki nebitni Amer, ali znam mu lice kao da se sve juce zbilo!

wlado

pre 10 godina

ovo ce biti moje sedmo SP, do sada mi je usa94' bez premca naj-najbolje sp ikada, legendarno, toplo, ogromni krcati stadioni, istocnoevropske zemalje su kvalitetno igrale fudbal, nekako su svi bili ujednaceni i svako je mogao da zabije svakome, secam se stoickov kako je poslao nemce kuci, pa kada je kamerun pokusao nasilno, skoro kriminalno da zaustavi legendarnog (ko)kanidju https://www.youtube.com/watch?v=KeRlJJbtdHc
pa se secam kako su romario i bebeto igrali viktorije, neverovatno nesportskog poteza leonarda(sada direktora u psg) koji je paralizovao ramosa iz paragvaja, ubistvo eskobara zbog cega sam prvi put osetio tugu, proslavljanje gola keneta andersona iz svedske u stilu americkog fudbala, gol de jonk-a za holandiju, to nije bio sut, to je bila raketa :D pa solo akcija samira al jabera iz saudisjske arabije, koji je pretrcao pola terena da bi zabio golcinu u stilu mesija, radovanje emanuela amonikea u stilu psa koji piski,ludog golmana ravelija koji je izgledao kao da je izasao iz psihijatrije,golcina amokacea, nigerija je imala fantasticne dresove te godine, camposov sareni dres na golu, na kraju zastava koju su novi svetski prvaci razvili u znak secanja na velikog Ayrtona Sennu koji je poginuo mesec dana pre tog svetskog prvenstva. Najlepse emocije.

DJ Ape

pre 10 godina

Fenomenalno prvenstvo to beše... Nema više takvih majstora i ikona fudbala... Danas je sve izgubilo dušu, svi igraju isto - nema više kreativnih Brazilaca, Engleza koji igraju na duge lopte, "katenaća" Italijana...

poznavalac

pre 10 godina

E, bas sam s uzivanjem procitao emotivan clanak o '94. Tada su moji sinovi imali 6 i 10 godina i "legli" su na fudbal. Gledali prenose na Toshibi sa katodnom cevi dimezije 32 cm. I ja s njima. I danas gledamo zajedno, mada redje ...

Predrag

pre 10 godina

1994. ja zavrsio prvu godinu faksa, cetvrto svetsko prvenstvo koje sam pratio. sloba nam uzimao godine zivota i dusu, sankcije, majka u bolnici, ja i brat sami kuci po nesnosnoj vrucini, nema panini albuma, samo neki glupi upper deck, u samouslugama nicega osim hleba i kecapa, i nama dvojici na plus 30 i nesto crkne zamrzivac. nije mi ovo prvenstvo ostalo u lepom secanju, ne zbog fudbala vec zbog ostalih stvari.

sale1907

pre 10 godina

Bađo ih je sam doveo do finala, i onda da ima onakav kiks, maler, dešava se i najvećima. Navijao sam za Brazil i obožavao Romarija.
Fenomenalno prvenstvo i def najbolja utakmica je bila Brazil - Holandija, vrhunski meč.

DJ Ape

pre 10 godina

@wlado

Druže, vidim da mnogo voliš fudbal, delimo iste emocije sa SP 1994, ali moram da te ispravim na nekoliko mesta, nadam se da neces zameriti...

1. Leonardo je laktom u glavu udario Taba Ramosa iz SAD. Nije ga paralizovao, Ramos je zadobio frakturu lobanje.

2. Paragvaj nije učestvovao na prvenstvu.

3. Holanđanin koji je dao gol o kojem pričaš zove se Vim Jonk, bez "de". A šut nije bio toliko dobar, koliko je irski golman Boner pogrešio.

Ponavljam, nadam se da nećeš zameriti. Jedva čekam da počne SP!

hurricane

pre 10 godina

Pridruzujem se svima koji vole ovaj Mundijal, i meni je najdrazi koji pamtim! Pored svih velikana koji su pomenuti, moram da dodam legendarnog Horhe Kamposa, zbog kog sam naredne tri godine uvijek birao da stojim na golu :)
Ps. Da li je zaista sve izgubilo draz ili smo samo mi odrasli?

gibanica

pre 10 godina

lepo samo eskobar nije ubijen zbog autogola.
ljudi pabla eskobara su mu kidnapovali sina, i oteli pa pustili zenu i pre postignutog autogola.
mozda izgleda da je ubijen zbog autogola ali to su glasine.
ubijen je zbog droge, o cemu je govorila i njegova porodica i o mukama dok su bili taoci dilera.

Štilcovana Katabolcna

pre 10 godina

@Wlado
Tab Ramos je igrao za SAD. Zbog tog lakta Leonardo nije igrao do kraja prvenstva. Kakvi su Amerikanci tada bili. Branio je Toni Meola, odbranu držali Balboa i Lalas, Kaliđuri i Ramos u sredini, Erik Vinalda u napadu. Pola njih fudbal je igralo amaterski i nisu imali klub. Ilija Dumitresku je bukvalno sam izbacio Argentinu, uz malu pomoć Argentinskog golmana Islasa. Maradona i Kaniđa nisu igrali taj meč. U četvrtfinalu Rumuni su vodili do minut pred kraj kada Florin Prunea pravi kiks karijere. Belodedić promašuje odlučujući penal. Bugari izbacuju Meksiko na penale, protiv Nemaca okreću rezultat. Stoičkov sa 30 metara iz slobodnog udarca i Lečkov ćelom za dva jedan. Tomas Brolin, Kenet Anderson i Martin Dalin briljiraju u Švedskoj. Nemci su bili ubedljivo najstarija reprezentacija. Samo je treći golman, Oliver Kan, imao manje od 26 godina. Norvežani izbacili Engleze u kvalifikacijama, pa ispali u grupi s tri nerešene utakmice...

Movado

pre 10 godina

Badjo moj idol iz detinjstva. Kazu svi ovde nema vise takvih utakmica, i nema jer nema love kao sto ima u klubovima i to je samo Uefa kriva tj Fifa isto. Nekad je SP prekidalo ratove, sad mnogi gledaju kako da se izreklamiraju i kako sto vecu lovu da uzmu, dok fudbaleri paze da ne upropaste klubsku karijeru povredom.

Kowalski

pre 10 godina

Nikad neću prežaliti što Jugoslavija(SFRJ) nije učestvovala na tom svetskom prvenstvu, a ne samo na tom nego i na svim od 1992 do 2002! Mislim da bi sa onim timom osvojili većinu, ako ne i sva prvenstva u tom periodu!
Zamislite tim sa igračima: Mijatović, Šuker, Savićević, Boban, Stojković, Prosinečki, Pančev, Jugović, Bokšić, Jarni, Mihajlović, Bilić, Jokanović, Đukić,...

Mickey

pre 10 godina

Po meni, najbolju igru na ovom prvenstvu je prikazala reprezentacija Rumunije, Hadži je igrao maestralno i postigao najlepši gol na prvenstvu, protiv Kolumbije (3-1), a utakmica prvenstva je ona iz osmine finala, Rumunija - Argentina 3-2.

ZR

pre 10 godina

Na otvaranju SP, Bolivijac Eceverija ulazi protiv Nemaca pred kraj i dobija crveni posle dva minuta... :-)


Inace, velika je steta sto tada nismo mogli da igramo, barem na papiru smo imali tim za polufinale!

Werewolf

pre 10 godina

(secanja..., 15. maj 2014 14:04)

Kazu o ukusima se ne raspravlja,ali brate SP 2002 najlepsi utisak...Sto se mene tice,sto je mnogo,mnogo je!
Onakva pljacka je nezapamcena u istoriji sporta,FIFA 2002 je bio kraj futbala.Pele je futbalu 2004 ukucao i poslednji ekser u sanduk kad je objavio svoju listu 125 najvecih zivih futbalera za Fifinom jubileju za 100 godina postojanja.
To je prvo prvenstvo gde se navlacilo za domacina preko svake mere i granice.Jeste se navlacilo ranije za domacine,tipa Engleska 1966 i Francuska 1998,ali su to zemlje koje su u te dve epohe bile sile u futbalu bile u prvom redu favorita.Ali brate kad krene FIFA zarad"srecnog,lepog sveta"da na silu gura neku tamo Juznu Koreju u 1/2 finale,i napravi najvecu pljacku u istoriji futbala protiv Spanije da na silu prodje Azijska reprezentacija,bez ikakve istorije i kvaiteta,kako ti je to SP ostavilo najlepsi utisak?Nakon tog meca nisam pogledao ni jedan mec sa tog SP,cekao sam Nemacku 2006.
A Pele je jedva docekao da zbog igara na tom svetskom prvenstvu uvrsti onog pozera Nakatu(!!!!)i nekog lika po imenu Hong Myung-Bo(!!!!!!!!),kao i El Hadzi Dijufa(??????)i,posto mora da bude svuda Amera,dve njihove futbalerke,posto muskih nemaju.Sve u svemu moralo je da bude iz svake konfederacije po nekoga,iako je de facto svih 125 najvecih zivih futbalera u Evropi i Latinskoj Americi.
Bas da vidim koga ce da izbace da naprave mesta za Mesija i Ronalda na sledecoj listi,verovatno Roberta Badja,nikako Rodzera Milu.

zzbz

pre 10 godina

A sto smo 98-me jedva prosli grupu? I tada smo imali super tim.
(levo smetalo, 15. maj 2014 16:08)

Ja se radno secam 98 i stimorol zvaka na uvodnoj spici. Te 98 smo imali mozda top5 ekipa na celom turniru, ali nam je trebala pozitivna atmosfera. Secam se prve utakmice protiv Irana cekam je nedelju dana da pocne i onda muk, vreme tece a nista se ne desava. Gol Mihajlovica i pobeda je bila razocaravajuca. Nakon prvo hrabre a kasnije i kukavicke igre i remija pritiv nemaca, ocekivao sam da cemo se trgnuti i krenuti sa igrom. Gol koji smo primili od holandjana i Mijatova precka me jos uvek pece , ne verujem da cu tu utakmicu ikada preboleti.

Dvojnik

pre 10 godina

svaka cast za tekst. Po meni najbolje Svetsko u istoriji fudbala, skoro svaka ekipa je imala "desetku" u ekipi.
Kad se setim ovog SP uvek pomislim sta bi bilo da svi bili na okupu,32ekipe. Da je Engleska ucestvovala sa dugim loptama, Sirer, Seringem, Adams..Francuska Kantona, Papen, Zidan,...Yugoslavia sa Stojkovicem Savicevicem u top formi...Hrvtska, Portugal...Gulit i Van Basten za Holandiju, Maradona bez suspenizije itd
Zlatno doba fudbala

Milos

pre 10 godina

Uz duzno postovanje svima,po meni je ta generacija Bugarske bila ubedljivo najludja od svih Balkanskih ekipa u istoriji,kakvi ludaci i majstori,Stoickov,Leckov,Emil Kostadinov,legendarni Borislav Mihajlov na golu,Trifun Ivanov,Borimirov,Balakov,koga zaboravih izvinjavam se,navijao sam za njih svim srcem,a kad ga Leckov dade celom Nemcima za polufinale skakao sam i urlao ko da igramo mi,fenomenalno secanje 20 godina unazad.

Zuluw

pre 10 godina

Једно од најлепших светских ,мада како неко рече гадне су године биле ,Слоба,рат,санкције али поред свега се сећам са носталгијом тог времена и светског првенства и наравно ,Стоичкова,Бађа,Ромариа,Бебета,Хаџија,Нигеријанаца и осталих!

Labud

pre 10 godina

Hvala sto ste podsetili na Leckova i njegov diving header, kada se zaleti 10m i kao raketa udari celom loptu, koja zauzvrat dobije brznu od 50 mph. Cini se da na tom prvenstvu bilo najvise njuski od bradatog Ivanova i Lalasa do Kanidje i Maradone. Tada se prvi put culo kako Saudijci dobijaju ogromne pare, pa i u ppredjenju sa najvecim zvezdama

Pablo Priboj

pre 10 godina

nije bilo prvo,italija 90 takodje draga...ali USA 94,neponovljivo definitivno,mozda i zbog toga što je bila svetlo u mraku sankcija...

realno

pre 10 godina

(Werewolf, 15. maj 2014 17:37)


Pa imao sam 13 godina (napunih 13 na dan finala), leto nikad sunacnije, a igralo se SP i moja omiljena ekipa Brazil sa majstorima se igrala fudbala, skupljao sma slicice...meni je to bilo dovoljno tada iako sam par godina kasnije shvatio kakvo je to u stvari SP bilo no eto valjda kako staris postajes manje naivan i trazis lose stvari umesto dobrih...
Tako da izgleda da je svako SP dobro ako si ga ispratio kao dete...

Ristic Milos

pre 10 godina

To prvenstvo 1994. bilo je pocetak kraja ozbiljnog fudbala na reprezentativnom nivou. Ne bih previse o detaljima ali ipak da podsetim, sto neko vec pomenu, da je Argentina izbacena iz borbe na najgrublji moguci nacin da bi se osigurao prolaz Brazilu, koji je igrao najprljaviji fudbal u istoriji SP ali iz politickih razloga morao da osvoji titulu. Bilo je jos mnogo neprofesionalnosti i raznih svinjarija ali bilo pa proslo. Na zalost sva prvenstva odigrana posle toga bila su jos gora. Suma, sumarum 1990. u Italiji odigrano je poslednje ozbiljno svetsko prvenstvo u fudbalu. Neko ovde pomenu da je svakome najdraze prvo prvenstvo koje je gledao pa da potvrdim. Moje "vatreno krstenje" dogodilo se 1974. kada se igralo u tadasnjoj SR Nemackoj. Mnogo je bilo dobrih igraca: Bekenbauer, Gerd Miler, Brajtner, Neskens, Krojf(verovatno najbolji na prvenstvu), Lato, Deina, Tomasevski, Dzoe Dzordan, Zairzinjo... Ni mi, SFRJ, nismo bili maciji kasalj: Maric, Buljan, Hadziavdic, Peruzovic, Katalinski, Bogicevic, Muzinic, Oblak, Popivoda, Acimovic, Jerkovic, Petkovic, Karasi, Surjak, Bajevic i Dragan Dzajic. Iz bizarnih razloga nije igrao, tada verovatno nas najopasniji napadac, Slavisa Zungul.
Prijatan dan svima, pozdrav iz Montreala.

secanja...

pre 10 godina

Do tog SP-a 94-e dusa fudbala je isla uzlaznom putanjjom...zatim je na SP 1998 bila na najvisoj tacki pa onda na sp 2002 i 2006 pocela da dozivljava neki manji pad da bi 2010 pocela drasticno da propada....iako se igra u Brazilu ocekujem nastavak propadanja duse fudbala....
Ja sam proziveo SP od 1998 pa na ovamo i meni licno je SP 2002-e ostavilo najlepsi utisak jer bio sam dete (13 godina) i uzivao sam da gledam Ronalda, Ronaldinja...a leto je bilo bas lepo, toplo skoro i da nije bilo kise za vreme SP, a mi svaki dan, fudbalica, tapkanje slicica, bezanje iz skole da bi pratili utakmice po kladionicama pa posle utakmica svi na fudbal s obzirom da se do polovine juna islo u skolu...1998-e sam prvi put zaplakao zbog fudbala :D To je bilo kad je Brazil izgubio u finalu....vise mi je za to bilo krivo nego zbog Mijatoviceve precke.

duledudule

pre 10 godina

secam se,prvenstvo je bilo odlicno.rumuni odlicni ali najbolji evropljani su tada svedjani sa napadackim triom brolin dalin kenet anderson

Walachian

pre 10 godina

Ja ću zauvek pamtiti to svetsko prvenstvo, ne samo po fudbalu, već i po nekim događajima ovde opisanim: http://scriboman.blogspot.com/2013/09/divlji-istok.html

drvobradi

pre 10 godina

@levo smetalo
Sta cemo onda sa cinjenicom da su Hrvati, kao deo tog tima, 98me bili 3ci? Cela ekipa 94te bi bila zapravo zlatna generacija iz Cilea 87me. Sada da iskombinujes ekipu od SFRJ republika bili bi medju prve 4 reprezentacije u fudbalu, a kamoli onakve majstore.

tamo_daleko

pre 10 godina

Kakvi su samo tada igraci igrali: Badjo, Stoickov, Batistuta, Brolin, Bebeto, Romario, Klinsman, Hadzi...
(Iznogud, 15. maj 2014 14:09)

Odlicno prvenstvo mada licno najvise cenim 1986.-te u Meksiku.

Maradona,Platini,Rumenige,Ziko,Sokrates,Lineker,Kareka,Sancez,Breme,Mateus...

rough

pre 10 godina

@šticlovana

sve si dobro opisao jedino što si mašio norvešku za 3nerešene. Sve 4 ekipe iz te grupe su imale 4 boda i istu gol razliku,norvežani su ispali zbog najmanje datih golova

hm

pre 10 godina

Bio sam klinac tada, ali nisam propustio ni jednu utakmicu. Secam se da su Rumuni imali jako dobar tim, ali nisu uspeli da naprave rezultat. Italijani su se provlacili sve vreme i ako postoji pravda, vratilo im se u finalu. Svetski fudbal je konacno otkrio da africki fudbal nisu samo Kamerunci i Nigerija je posle postala strah i trepet. Utakmica Holandija-Brazil je bila finale pre finala

SQI

pre 10 godina

Na ovom prvenstvu je igrača najjača argentinska reprezentacija svih vremena, sa Maradonom, Kaniđom, Balbom, Batistutom, Simeoneom, Redondom...

Raspad je krenuo čim je Maradona izbačen i to zbog korišćenja nedozvoljenog sredstva za mršavljenje i naravno, usledio je raspad protiv mrtve Bugarske i Rumunije. Šteta, ta generacija je bez problema mogla biti prvak sveta.

Sećam se da mi je bilo žao i Holandije - Van Basten je tad već prekinuo karijeru a Gulit nije igrao zbog sukoba sa selektorom iako je bio uvršten u sastav, tako da je ostao samo Rajkard.

Žarko

pre 10 godina

@wlado
zabio sam minus jer su kamerun i argentina igrali 4 godine ranije, u italiji
i to na otvaranju prvenstva!
inače, mislim da je svima prvo prvenstvo u životu najdraže, tako je i meni ta italija najdraža.., mada mi je i usa u živom sećanju.
od francuske pa na dalje se ne sećam ničega - tad sam počeo da šikam ;)

Marko

pre 10 godina

Ja sa tog prvenstva nikako nemogu da zaboravim kako paljuka ljubi stative. Zgotivio sam lika a i obozavo sam i da mu izgovorim ime. Jon luka Paljuka))) nesto slicno kao danas sa Buffonom.

usa94

pre 10 godina

jel moze neko da mi da link pocetka prenosa, isao je klip od 1930 do 1990, sa detaljima tih perioda, ne znam dali je samo TVCG imala tu spicu ili svaka zemlja drugaciju

LuDI MiloJKo

pre 9 godina

Meni je najupečatljiviji bio golman Meksika Jorge Francisco Campos Navarrete sa svojih 174cm visine i onim ludo šarenim dresovima.
https://www.youtube.com/watch?v=vfSEcAv0Qy0

Predrag

pre 10 godina

(diavolinho)

Nisi u pravu, bile su Panini sličice, još čuvam album.


Inače fenomenalno prvenstvo !!
(world cup, 15. maj 2014 18:21)

verovatno zavisi odakle si (bosna-hrvatska-makedonija), ja sam iz bg-a i uopste se ne secam da smo videli panini slicice. tako nesto nam sigurno ne bi promaklo jer ih skupljamo od '74. taj album je panini naravno izbacio (mi ga kupili naknadno) ali mislim da nije bio na nasem trzistu.

levo smetalo

pre 10 godina

Prvenstvo na kojem je SFRJ mogla da pobedi, da nije bilo svega sto je bilo.
(drvobradi, 15. maj 2014 14:11)
A sto smo 98-me jedva prosli grupu? I tada smo imali super tim.

wlado

pre 10 godina

dada napravio sam par omaski ovako napamet, uvazavam i drago mi je sto ima ko da me ispravi, znaci da ima jos nas kojima je usa94 ostao u dragom secanju. kad se setim memedovica i 2unlimited pesme https://www.youtube.com/watch?v=IUPKWUos2hw :D Imao sam sve golove sa SP snimljene na video kaseti koju sam gledao sledece dve godine :)

secanja...

pre 10 godina

Do tog SP-a 94-e dusa fudbala je isla uzlaznom putanjjom...zatim je na SP 1998 bila na najvisoj tacki pa onda na sp 2002 i 2006 pocela da dozivljava neki manji pad da bi 2010 pocela drasticno da propada....iako se igra u Brazilu ocekujem nastavak propadanja duse fudbala....
Ja sam proziveo SP od 1998 pa na ovamo i meni licno je SP 2002-e ostavilo najlepsi utisak jer bio sam dete (13 godina) i uzivao sam da gledam Ronalda, Ronaldinja...a leto je bilo bas lepo, toplo skoro i da nije bilo kise za vreme SP, a mi svaki dan, fudbalica, tapkanje slicica, bezanje iz skole da bi pratili utakmice po kladionicama pa posle utakmica svi na fudbal s obzirom da se do polovine juna islo u skolu...1998-e sam prvi put zaplakao zbog fudbala :D To je bilo kad je Brazil izgubio u finalu....vise mi je za to bilo krivo nego zbog Mijatoviceve precke.

levo smetalo

pre 10 godina

Prvenstvo na kojem je SFRJ mogla da pobedi, da nije bilo svega sto je bilo.
(drvobradi, 15. maj 2014 14:11)
A sto smo 98-me jedva prosli grupu? I tada smo imali super tim.

DJ Ape

pre 10 godina

Fenomenalno prvenstvo to beše... Nema više takvih majstora i ikona fudbala... Danas je sve izgubilo dušu, svi igraju isto - nema više kreativnih Brazilaca, Engleza koji igraju na duge lopte, "katenaća" Italijana...

wlado

pre 10 godina

ovo ce biti moje sedmo SP, do sada mi je usa94' bez premca naj-najbolje sp ikada, legendarno, toplo, ogromni krcati stadioni, istocnoevropske zemalje su kvalitetno igrale fudbal, nekako su svi bili ujednaceni i svako je mogao da zabije svakome, secam se stoickov kako je poslao nemce kuci, pa kada je kamerun pokusao nasilno, skoro kriminalno da zaustavi legendarnog (ko)kanidju https://www.youtube.com/watch?v=KeRlJJbtdHc
pa se secam kako su romario i bebeto igrali viktorije, neverovatno nesportskog poteza leonarda(sada direktora u psg) koji je paralizovao ramosa iz paragvaja, ubistvo eskobara zbog cega sam prvi put osetio tugu, proslavljanje gola keneta andersona iz svedske u stilu americkog fudbala, gol de jonk-a za holandiju, to nije bio sut, to je bila raketa :D pa solo akcija samira al jabera iz saudisjske arabije, koji je pretrcao pola terena da bi zabio golcinu u stilu mesija, radovanje emanuela amonikea u stilu psa koji piski,ludog golmana ravelija koji je izgledao kao da je izasao iz psihijatrije,golcina amokacea, nigerija je imala fantasticne dresove te godine, camposov sareni dres na golu, na kraju zastava koju su novi svetski prvaci razvili u znak secanja na velikog Ayrtona Sennu koji je poginuo mesec dana pre tog svetskog prvenstva. Najlepse emocije.

Kowalski

pre 10 godina

Nikad neću prežaliti što Jugoslavija(SFRJ) nije učestvovala na tom svetskom prvenstvu, a ne samo na tom nego i na svim od 1992 do 2002! Mislim da bi sa onim timom osvojili većinu, ako ne i sva prvenstva u tom periodu!
Zamislite tim sa igračima: Mijatović, Šuker, Savićević, Boban, Stojković, Prosinečki, Pančev, Jugović, Bokšić, Jarni, Mihajlović, Bilić, Jokanović, Đukić,...

gibanica

pre 10 godina

lepo samo eskobar nije ubijen zbog autogola.
ljudi pabla eskobara su mu kidnapovali sina, i oteli pa pustili zenu i pre postignutog autogola.
mozda izgleda da je ubijen zbog autogola ali to su glasine.
ubijen je zbog droge, o cemu je govorila i njegova porodica i o mukama dok su bili taoci dilera.

Krampuzo

pre 10 godina

Imao sam 8 godina i zavoleo sam fudbal nenormalno nakon ovog prvenstva! I danas mi je najdraze ikada, najezim se kad vidim ove snimke! A Panini slicice tek, moram da pronadjem taj album negde ispod sto slojeva prasine - moja prva slicica bila je Dominic Kinnear, neki nebitni Amer, ali znam mu lice kao da se sve juce zbilo!

Ristic Milos

pre 10 godina

To prvenstvo 1994. bilo je pocetak kraja ozbiljnog fudbala na reprezentativnom nivou. Ne bih previse o detaljima ali ipak da podsetim, sto neko vec pomenu, da je Argentina izbacena iz borbe na najgrublji moguci nacin da bi se osigurao prolaz Brazilu, koji je igrao najprljaviji fudbal u istoriji SP ali iz politickih razloga morao da osvoji titulu. Bilo je jos mnogo neprofesionalnosti i raznih svinjarija ali bilo pa proslo. Na zalost sva prvenstva odigrana posle toga bila su jos gora. Suma, sumarum 1990. u Italiji odigrano je poslednje ozbiljno svetsko prvenstvo u fudbalu. Neko ovde pomenu da je svakome najdraze prvo prvenstvo koje je gledao pa da potvrdim. Moje "vatreno krstenje" dogodilo se 1974. kada se igralo u tadasnjoj SR Nemackoj. Mnogo je bilo dobrih igraca: Bekenbauer, Gerd Miler, Brajtner, Neskens, Krojf(verovatno najbolji na prvenstvu), Lato, Deina, Tomasevski, Dzoe Dzordan, Zairzinjo... Ni mi, SFRJ, nismo bili maciji kasalj: Maric, Buljan, Hadziavdic, Peruzovic, Katalinski, Bogicevic, Muzinic, Oblak, Popivoda, Acimovic, Jerkovic, Petkovic, Karasi, Surjak, Bajevic i Dragan Dzajic. Iz bizarnih razloga nije igrao, tada verovatno nas najopasniji napadac, Slavisa Zungul.
Prijatan dan svima, pozdrav iz Montreala.

Predrag

pre 10 godina

1994. ja zavrsio prvu godinu faksa, cetvrto svetsko prvenstvo koje sam pratio. sloba nam uzimao godine zivota i dusu, sankcije, majka u bolnici, ja i brat sami kuci po nesnosnoj vrucini, nema panini albuma, samo neki glupi upper deck, u samouslugama nicega osim hleba i kecapa, i nama dvojici na plus 30 i nesto crkne zamrzivac. nije mi ovo prvenstvo ostalo u lepom secanju, ne zbog fudbala vec zbog ostalih stvari.

Žarko

pre 10 godina

@wlado
zabio sam minus jer su kamerun i argentina igrali 4 godine ranije, u italiji
i to na otvaranju prvenstva!
inače, mislim da je svima prvo prvenstvo u životu najdraže, tako je i meni ta italija najdraža.., mada mi je i usa u živom sećanju.
od francuske pa na dalje se ne sećam ničega - tad sam počeo da šikam ;)

Werewolf

pre 10 godina

(secanja..., 15. maj 2014 14:04)

Kazu o ukusima se ne raspravlja,ali brate SP 2002 najlepsi utisak...Sto se mene tice,sto je mnogo,mnogo je!
Onakva pljacka je nezapamcena u istoriji sporta,FIFA 2002 je bio kraj futbala.Pele je futbalu 2004 ukucao i poslednji ekser u sanduk kad je objavio svoju listu 125 najvecih zivih futbalera za Fifinom jubileju za 100 godina postojanja.
To je prvo prvenstvo gde se navlacilo za domacina preko svake mere i granice.Jeste se navlacilo ranije za domacine,tipa Engleska 1966 i Francuska 1998,ali su to zemlje koje su u te dve epohe bile sile u futbalu bile u prvom redu favorita.Ali brate kad krene FIFA zarad"srecnog,lepog sveta"da na silu gura neku tamo Juznu Koreju u 1/2 finale,i napravi najvecu pljacku u istoriji futbala protiv Spanije da na silu prodje Azijska reprezentacija,bez ikakve istorije i kvaiteta,kako ti je to SP ostavilo najlepsi utisak?Nakon tog meca nisam pogledao ni jedan mec sa tog SP,cekao sam Nemacku 2006.
A Pele je jedva docekao da zbog igara na tom svetskom prvenstvu uvrsti onog pozera Nakatu(!!!!)i nekog lika po imenu Hong Myung-Bo(!!!!!!!!),kao i El Hadzi Dijufa(??????)i,posto mora da bude svuda Amera,dve njihove futbalerke,posto muskih nemaju.Sve u svemu moralo je da bude iz svake konfederacije po nekoga,iako je de facto svih 125 najvecih zivih futbalera u Evropi i Latinskoj Americi.
Bas da vidim koga ce da izbace da naprave mesta za Mesija i Ronalda na sledecoj listi,verovatno Roberta Badja,nikako Rodzera Milu.

DJ Ape

pre 10 godina

@wlado

Druže, vidim da mnogo voliš fudbal, delimo iste emocije sa SP 1994, ali moram da te ispravim na nekoliko mesta, nadam se da neces zameriti...

1. Leonardo je laktom u glavu udario Taba Ramosa iz SAD. Nije ga paralizovao, Ramos je zadobio frakturu lobanje.

2. Paragvaj nije učestvovao na prvenstvu.

3. Holanđanin koji je dao gol o kojem pričaš zove se Vim Jonk, bez "de". A šut nije bio toliko dobar, koliko je irski golman Boner pogrešio.

Ponavljam, nadam se da nećeš zameriti. Jedva čekam da počne SP!

SQI

pre 10 godina

Na ovom prvenstvu je igrača najjača argentinska reprezentacija svih vremena, sa Maradonom, Kaniđom, Balbom, Batistutom, Simeoneom, Redondom...

Raspad je krenuo čim je Maradona izbačen i to zbog korišćenja nedozvoljenog sredstva za mršavljenje i naravno, usledio je raspad protiv mrtve Bugarske i Rumunije. Šteta, ta generacija je bez problema mogla biti prvak sveta.

Sećam se da mi je bilo žao i Holandije - Van Basten je tad već prekinuo karijeru a Gulit nije igrao zbog sukoba sa selektorom iako je bio uvršten u sastav, tako da je ostao samo Rajkard.

wlado

pre 10 godina

dada napravio sam par omaski ovako napamet, uvazavam i drago mi je sto ima ko da me ispravi, znaci da ima jos nas kojima je usa94 ostao u dragom secanju. kad se setim memedovica i 2unlimited pesme https://www.youtube.com/watch?v=IUPKWUos2hw :D Imao sam sve golove sa SP snimljene na video kaseti koju sam gledao sledece dve godine :)

poznavalac

pre 10 godina

E, bas sam s uzivanjem procitao emotivan clanak o '94. Tada su moji sinovi imali 6 i 10 godina i "legli" su na fudbal. Gledali prenose na Toshibi sa katodnom cevi dimezije 32 cm. I ja s njima. I danas gledamo zajedno, mada redje ...

Zuluw

pre 10 godina

Једно од најлепших светских ,мада како неко рече гадне су године биле ,Слоба,рат,санкције али поред свега се сећам са носталгијом тог времена и светског првенства и наравно ,Стоичкова,Бађа,Ромариа,Бебета,Хаџија,Нигеријанаца и осталих!

zzbz

pre 10 godina

A sto smo 98-me jedva prosli grupu? I tada smo imali super tim.
(levo smetalo, 15. maj 2014 16:08)

Ja se radno secam 98 i stimorol zvaka na uvodnoj spici. Te 98 smo imali mozda top5 ekipa na celom turniru, ali nam je trebala pozitivna atmosfera. Secam se prve utakmice protiv Irana cekam je nedelju dana da pocne i onda muk, vreme tece a nista se ne desava. Gol Mihajlovica i pobeda je bila razocaravajuca. Nakon prvo hrabre a kasnije i kukavicke igre i remija pritiv nemaca, ocekivao sam da cemo se trgnuti i krenuti sa igrom. Gol koji smo primili od holandjana i Mijatova precka me jos uvek pece , ne verujem da cu tu utakmicu ikada preboleti.

tamo_daleko

pre 10 godina

Kakvi su samo tada igraci igrali: Badjo, Stoickov, Batistuta, Brolin, Bebeto, Romario, Klinsman, Hadzi...
(Iznogud, 15. maj 2014 14:09)

Odlicno prvenstvo mada licno najvise cenim 1986.-te u Meksiku.

Maradona,Platini,Rumenige,Ziko,Sokrates,Lineker,Kareka,Sancez,Breme,Mateus...

Predrag

pre 10 godina

(diavolinho)

Nisi u pravu, bile su Panini sličice, još čuvam album.


Inače fenomenalno prvenstvo !!
(world cup, 15. maj 2014 18:21)

verovatno zavisi odakle si (bosna-hrvatska-makedonija), ja sam iz bg-a i uopste se ne secam da smo videli panini slicice. tako nesto nam sigurno ne bi promaklo jer ih skupljamo od '74. taj album je panini naravno izbacio (mi ga kupili naknadno) ali mislim da nije bio na nasem trzistu.

Milos

pre 10 godina

Uz duzno postovanje svima,po meni je ta generacija Bugarske bila ubedljivo najludja od svih Balkanskih ekipa u istoriji,kakvi ludaci i majstori,Stoickov,Leckov,Emil Kostadinov,legendarni Borislav Mihajlov na golu,Trifun Ivanov,Borimirov,Balakov,koga zaboravih izvinjavam se,navijao sam za njih svim srcem,a kad ga Leckov dade celom Nemcima za polufinale skakao sam i urlao ko da igramo mi,fenomenalno secanje 20 godina unazad.

drvobradi

pre 10 godina

@levo smetalo
Sta cemo onda sa cinjenicom da su Hrvati, kao deo tog tima, 98me bili 3ci? Cela ekipa 94te bi bila zapravo zlatna generacija iz Cilea 87me. Sada da iskombinujes ekipu od SFRJ republika bili bi medju prve 4 reprezentacije u fudbalu, a kamoli onakve majstore.

Walachian

pre 10 godina

Ja ću zauvek pamtiti to svetsko prvenstvo, ne samo po fudbalu, već i po nekim događajima ovde opisanim: http://scriboman.blogspot.com/2013/09/divlji-istok.html

Mickey

pre 10 godina

Po meni, najbolju igru na ovom prvenstvu je prikazala reprezentacija Rumunije, Hadži je igrao maestralno i postigao najlepši gol na prvenstvu, protiv Kolumbije (3-1), a utakmica prvenstva je ona iz osmine finala, Rumunija - Argentina 3-2.

usa94

pre 10 godina

jel moze neko da mi da link pocetka prenosa, isao je klip od 1930 do 1990, sa detaljima tih perioda, ne znam dali je samo TVCG imala tu spicu ili svaka zemlja drugaciju

ZR

pre 10 godina

Na otvaranju SP, Bolivijac Eceverija ulazi protiv Nemaca pred kraj i dobija crveni posle dva minuta... :-)


Inace, velika je steta sto tada nismo mogli da igramo, barem na papiru smo imali tim za polufinale!

Labud

pre 10 godina

Hvala sto ste podsetili na Leckova i njegov diving header, kada se zaleti 10m i kao raketa udari celom loptu, koja zauzvrat dobije brznu od 50 mph. Cini se da na tom prvenstvu bilo najvise njuski od bradatog Ivanova i Lalasa do Kanidje i Maradone. Tada se prvi put culo kako Saudijci dobijaju ogromne pare, pa i u ppredjenju sa najvecim zvezdama

hm

pre 10 godina

Bio sam klinac tada, ali nisam propustio ni jednu utakmicu. Secam se da su Rumuni imali jako dobar tim, ali nisu uspeli da naprave rezultat. Italijani su se provlacili sve vreme i ako postoji pravda, vratilo im se u finalu. Svetski fudbal je konacno otkrio da africki fudbal nisu samo Kamerunci i Nigerija je posle postala strah i trepet. Utakmica Holandija-Brazil je bila finale pre finala

hurricane

pre 10 godina

Pridruzujem se svima koji vole ovaj Mundijal, i meni je najdrazi koji pamtim! Pored svih velikana koji su pomenuti, moram da dodam legendarnog Horhe Kamposa, zbog kog sam naredne tri godine uvijek birao da stojim na golu :)
Ps. Da li je zaista sve izgubilo draz ili smo samo mi odrasli?

Dvojnik

pre 10 godina

svaka cast za tekst. Po meni najbolje Svetsko u istoriji fudbala, skoro svaka ekipa je imala "desetku" u ekipi.
Kad se setim ovog SP uvek pomislim sta bi bilo da svi bili na okupu,32ekipe. Da je Engleska ucestvovala sa dugim loptama, Sirer, Seringem, Adams..Francuska Kantona, Papen, Zidan,...Yugoslavia sa Stojkovicem Savicevicem u top formi...Hrvtska, Portugal...Gulit i Van Basten za Holandiju, Maradona bez suspenizije itd
Zlatno doba fudbala

Marko

pre 10 godina

Ja sa tog prvenstva nikako nemogu da zaboravim kako paljuka ljubi stative. Zgotivio sam lika a i obozavo sam i da mu izgovorim ime. Jon luka Paljuka))) nesto slicno kao danas sa Buffonom.

duledudule

pre 10 godina

secam se,prvenstvo je bilo odlicno.rumuni odlicni ali najbolji evropljani su tada svedjani sa napadackim triom brolin dalin kenet anderson

realno

pre 10 godina

(Werewolf, 15. maj 2014 17:37)


Pa imao sam 13 godina (napunih 13 na dan finala), leto nikad sunacnije, a igralo se SP i moja omiljena ekipa Brazil sa majstorima se igrala fudbala, skupljao sma slicice...meni je to bilo dovoljno tada iako sam par godina kasnije shvatio kakvo je to u stvari SP bilo no eto valjda kako staris postajes manje naivan i trazis lose stvari umesto dobrih...
Tako da izgleda da je svako SP dobro ako si ga ispratio kao dete...

sale1907

pre 10 godina

Bađo ih je sam doveo do finala, i onda da ima onakav kiks, maler, dešava se i najvećima. Navijao sam za Brazil i obožavao Romarija.
Fenomenalno prvenstvo i def najbolja utakmica je bila Brazil - Holandija, vrhunski meč.

Movado

pre 10 godina

Badjo moj idol iz detinjstva. Kazu svi ovde nema vise takvih utakmica, i nema jer nema love kao sto ima u klubovima i to je samo Uefa kriva tj Fifa isto. Nekad je SP prekidalo ratove, sad mnogi gledaju kako da se izreklamiraju i kako sto vecu lovu da uzmu, dok fudbaleri paze da ne upropaste klubsku karijeru povredom.

Štilcovana Katabolcna

pre 10 godina

@Wlado
Tab Ramos je igrao za SAD. Zbog tog lakta Leonardo nije igrao do kraja prvenstva. Kakvi su Amerikanci tada bili. Branio je Toni Meola, odbranu držali Balboa i Lalas, Kaliđuri i Ramos u sredini, Erik Vinalda u napadu. Pola njih fudbal je igralo amaterski i nisu imali klub. Ilija Dumitresku je bukvalno sam izbacio Argentinu, uz malu pomoć Argentinskog golmana Islasa. Maradona i Kaniđa nisu igrali taj meč. U četvrtfinalu Rumuni su vodili do minut pred kraj kada Florin Prunea pravi kiks karijere. Belodedić promašuje odlučujući penal. Bugari izbacuju Meksiko na penale, protiv Nemaca okreću rezultat. Stoičkov sa 30 metara iz slobodnog udarca i Lečkov ćelom za dva jedan. Tomas Brolin, Kenet Anderson i Martin Dalin briljiraju u Švedskoj. Nemci su bili ubedljivo najstarija reprezentacija. Samo je treći golman, Oliver Kan, imao manje od 26 godina. Norvežani izbacili Engleze u kvalifikacijama, pa ispali u grupi s tri nerešene utakmice...

rough

pre 10 godina

@šticlovana

sve si dobro opisao jedino što si mašio norvešku za 3nerešene. Sve 4 ekipe iz te grupe su imale 4 boda i istu gol razliku,norvežani su ispali zbog najmanje datih golova

Pablo Priboj

pre 10 godina

nije bilo prvo,italija 90 takodje draga...ali USA 94,neponovljivo definitivno,mozda i zbog toga što je bila svetlo u mraku sankcija...

LuDI MiloJKo

pre 9 godina

Meni je najupečatljiviji bio golman Meksika Jorge Francisco Campos Navarrete sa svojih 174cm visine i onim ludo šarenim dresovima.
https://www.youtube.com/watch?v=vfSEcAv0Qy0