Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 25.10.2015.

08:56

Pedrosina pobeda u senci ’boks meča’

Vozač Repsol Honde Dani Pedrosa trijumfovao je na Velikoj nagradi Malezije, pretposlednjoj trci sezone kraljevske klase Moto GP šampionata.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Lai Seng Sin

Pedrosa je na stazi „Sepang“ došao do druge pobede za tri nedelje, a 51. u karijeri, posle usamljene borbe na vrhu.

Drugo mesto, sa tri sekunde zaostatka, zauzeo je Horhe Lorenco na Jamahi, dok je kao trećeplasirani kroz cilj prošao Valentino Rosi, koji će tek naći pod istragom direkcije trke zbog incidenta sa Markom Markesom.

Pedrosa je vozio sjajno u Maleziji i sasvim zasluženo je došao do pobede, koja se našla u senci pravog boks meča na stazi između ’Doktora’ i Markesa. Dvojica velikana sporta su prošla sve granice u svom okršaju, bilo je i nekoliko kontakata u borbi koja je izgledala kao da se dešava u poslednjem krugu trke. Bilo je evidentno da su obojica spremni da žrtvuju trku zarad svojih ciljeva, a to se videlo i kada je Rosi usporio ispred Markesa, a mladi Španac udario u njega.

Trka za pobedu je tada već praktično bila gotova, pošto se Pedrosa odvojio od Lorenca, koji je bio dovoljno daleko od Rosija da se postara da pred odlučujuću trku razlika između njih dvoje bude sedam bodova. Bolji od ostalih bio je vozač Jamahe Teh 3 Bredli Smit, ispred Kala Kračloua na Hondi ekipe LCR, vozača Pramak Dukatija Danila Petručija i Aleša Espargara na Suzukiju. Prvu desetoricu kompletirali su drugi vozač Suzukija Maverik Vinjales, Pol Espargaro na Jamahi Teh 3 i vozač Aprilije Štefan Bradl.

Ovogodišnji Moto GP šampionat završava se 8. novembra trkom za Veliku nagradu Valensije na stazi „Rikardo Tormo“, a pred nju Rosi ima sedam bodova više od svog timskog kolege.

Tok trke

Od starta na stazi „Sepang“ poveo je Markes, ispred Pedrose, Rosija, Janonea, Dovicioza, Lorenca, Pola Espargara i Bradla. Lorenco je vrlo brzo pretekao obojicu vozača Dukatija, a ’Doktor’ je tada bio na pola sekunde ispred njega, vrlo blizu dvojca Repsol Honde na vrhu. Na startu drugog kruga, Lorenco je napao Rosija i preuzeo treću poziciju, ali nije uspeo da se više odvoji.

U međuvremenu, trka je bila gotova za Janonea, a Lorenco je krug kasnije iskoristio grešku koju je napravio Markes i prešao na drugo mesto. Branilac titule je nastavio sa greškama, a jedna je omogućila Rosiju da mu se potpuno približi, a vrlo brzo ga i pretekne za drugu poziciju. Pedrosa je u četvrtom krugu već imao sekundu prednosti u odnosu na Lorenca, koji je bio nešto manje od sekunde ispred Rosija.

Markes i Rosi su u narednom krugu nastavili veliku borbu, smenjivali su se na trećoj poziciji, a to je samo Lorencu davalo prostora da poveća svoju prednost. ’Doktor’ i Markes su se borili na ividci kontakta, a vozač Repsol Honde je u jednom trenutku čak mogao da izbaci Italijana sa staze. Lorenco se zahvaljujući tome odvojio na dve sekunde, a u trenutku kada je Markes nastavio sa svojom igrom, Rosi se praktično parkirao, mladi Španac je naseo i udario u njega i izleteo sa staze.

’Doktor’ je zadržao treće mesto, iza Pedrose i Lorenca, a iza je Doviciozo izleteo sa staze posle borbe sa Kračlouom, kojeg je u međuvremenu pretekao Smit. Do kraja trke nije bilo promena, pa je vozač Jamahe Teh 3 zadržao četvrto mesto, ispred Kračloua, Petručija, starijeg Espargara, Vinjalesa, mlađeg Espargara i Bradla.

Na našem sajtu možete da pročitate intervju sa Danijem Pedrosom, ali i Nikijem Hejdenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu