Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 06.06.2010.

14:45

Dominacija Pedrose u Muđelu

Španac Dani Pedrosa pobednik je četvrte trke sezone u kraljevskoj klasi Moto GP šampionata, Velike nagrade Italije.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Vozač Repsol Honde je do prvog trijumfa ove sezone, a devete u najjačoj klasi ukupno, došao u vremenu od 42:28.066 minuta, ispred Horhea Lorenca na Jamahi i timskog kolege Andree Dovicioza.

Pored dominacije Pedrose trku u Muđelu obeležilo je i odsustvo aktuelnog šampiona Valentina Rosija, koji je doživeo tešku povredu tokom poslednjeg slobodnog treninga u Italiji, održanog u subotu.

Pre početka trke Lorenco je pozdravio svog timskog kolegu natpisom na kojem je pisalo „Vale, svako može da oseti bol, ali ne može svako da bude legenda“, a i svi navijači, i Jamahe i Dukatija i ostalih timova, pored staze iskazali su koliko im nedostaje ’Doktor’. Španac je još u subotu izjavio da je Rosijeva povreda veliki udarac za šampionat i da mu trke bez njega nisu zabavne.

Organizatori su pred sam start napravili pravo iznenađenje za sve koji su trku pratili pored staze, ali i ispred malih ekrana, pošto su telefonskim putem uspeli da stupe u kontakt sa Rosijem, koji se u bolnici u Firenci uspešno oporavlja od operacije potkolenice koja je obavljena u subotu uveče.

Pozdravljam sve sve svoje navijače, ali i ljubitelje Moto GP šampionata. Vaša podrška mi mnogo znači, a ja vam obećavam da ću se vratiti veoma brzo“, rekao je ’Doktor’.

Ubrzo posle pozdrava Rosija sa svima u Muđelu vozači na stazi su krenuli u krug za zagrevanje, a posle starta sa pol pozicije Pedrosa je uspeo da se zadrži u vođstvu, ispred Lorenca, Kejsija Stonera na Dukatiju, Dovicioza, vozača Jamahe Teh 3 Bena Spiza, Aleksa Espargara na Pramak Dukatiju, bivšeg šampiona Nikija Hejdena i vozača San Karlo Honde Gresini Marka Simončelija.

Već do kraja prvog kruga Stoner je izgubio dve pozicije pošto su ga u borbi za treće mesto pretekli i Doviciozo i Spiz, dok je Hejden krenuo u poteru za timskim kolegom posle obilaženja Espargara. Samo nekoliko trenutaka kasnije došlo je do kontakta između mladog Španca i Simončelija posle kojeg je domaći takmičar izleteo sa staze, ali je uspeo da se vrati u trku, dok je Espargaro bez problema nastavio dalje.

U isto vreme Pedrosa je odličnim krugovima uspeo da se odvoji od Lorenca, kome se primakao Doviciozo. Tada je već Spiz u razmaku od samo nekoliko sekundi izgubio tri pozicije pošto su se ispred njega našli Stoner, Hejden i Marko Melandri na privatnoj Hondi ekipe San Karlo Gresini.

Posle velike borbe Doviciozo je uspeo da se nađe ispred Lorenca na početku četvrtog kruga, ali mu je uzvratio već dva kruga kasnije. Tada je viđeno i prvo odustajanje na trci pošto je Hejden izgubio kontrolu nad prednjim delom svog motora i izleteo je sa staze.

U osmom krugu Melandri je pretekao Stonera za četvrto mesto, dok se njihovoj borbi pridružio i Randi de Punije na LCR Hondi pošto je obišao Spiza. Australijanac se nekoliko krugova kasnije vratio na četvrto mesto, ali je ubrzo napravio grešku, koju su iskoristili Melandri i De Punije.

Na polovini trke viđeno je još jedno odustajanje i to vozača Pramak Dukatija Mike Kalija, a do kraja velika borba se odvijala za četvrtu poziciju. Posle smenjivanja Stonera, Melandrija i De Punijea na tom mestu, iz te bitke je kao pobednik izašao Australijanac u poslednjem krugu trke.

Tada je već Pedrosa slavio prvi trijumf ove sezone, a on je tako ujedno postao tek treći pobednik na „Muđelu“ u poslednjih deset godina pošto je osam puta na toj stazi pobedio Rosi, dok je Stoner slavio prošle sezone. Pored Španca na pobedničkom postolju našli su se Lorenco, koji se na podijumu pojavio u ’Doktorovoj’ majici, i Doviciozo.

Presrećan zbog pobede, teško vreme je i za nas, sada se vraćamo. Tim je veoma vredno radio i zaslužio je ovaj trijumf, a hteo bih da se zahvalim i navijačima koji su pružili veliku podršku Valeu, jer je njemu veoma teško sada. Nadam se da ćemo nastaviti u ovom ritmu i u nastavku sezone“, rekao je Pedrosa posle pobede u Muđelu.

Iza najbolje trojice kroz cilj su redom prošli Stoner, Melandri, De Punije, Spiz i Espargaro, dok su prvu desetoricu na četvrtoj trci sezone kompletirali Simončeli i Loris Kapirosi na Suzukiju. Bodove u Italiji osvojili su još i Hiroši Aojama na Interveten Hondi, vozač Aspar Dukatija Hektor Barbera, Kolin Edvards na privatnoj Jamahi ekipe Teh 3 i drugi vozač Suzukija Alvaro Bautista.

U generalnom plasmanu vodi Lorenco sa 90 bodova, 25 više od Pedrose, dok je povređeni Rosi treći sa 61 bodom. Jamaha je prva u poretku timova, kao i u plasmanu konstruktora.

Rezultati trke za Veliku nagradu Italije:
1. Dani Pedrosa (Španija) Repsol Honda 42:28.066
2. Horhe Lorenco (Španija) Fiat Jamaha + 4.014
3. Andrea Doviciozo (Italija) Repsol Honda + 6.196
4. Kejsi Stoner (Australija) Marlboro Dukati + 25.703
5. Marko Melandri (Italija) San Karlo Honda Gresini + 25.735
6. Randi de Punije (Francuska) LCR Honda + 25.965
7. Ben Spiz (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 28.806
8. Aleks Espargaro (Španija) Pramak Dukati + 40.172
9. Marko Simončeli (Italija) San Karlo Honda Gresini + 41.394
10. Loris Kapirosi (Italija) Rizla Suzuki + 42.107
11. Hiroši Aojama (Japan) Interveten Honda + 43.095
12. Hektor Barbera (Španija) Aspar Dukati + 43.363
13. Kolin Edvards (SAD) Monster Jamaha Teh 3 + 1:14.393
14. Alvaro Bautista (Španija) Rizla Suzuki + 1:24.389
odustali:
Mika Kalio (Finska) Pramak Dukati
Niki Hejden (SAD) Marlboro Dukati
nije vozio:
Valentino Rosi (Italija) Fiat Jamaha

Generalni plasman vozača:
1. Horhe Lorenco 90
2. Dani Pedrosa 65
3. Valentino Rosui 61
4. Andrea Doviciozo 58
5. Niki Hejden 39
6. Randi de Punije 36

Generalni plasman timova:
1. Fiat Jamaha 151
2. Repsol Honda 123
3. Marlboro Dukati 63
4. San Karlo Honda Gresini 55
5. Monster Jamaha Teh 3 39
6. LCR Honda 36

Generalni plasman konstruktora:
1. Jamaha 95
2. Honda 77
3. Dukati 52
4. Suzuki 19

Moto2: Prvi trijumf Janonea

Italijan Andrea Janone trijumovao je na četvrtoj trci sezone u Moto2 kategoriji šampionata ispred Serhija Gadee i sunarodnika Simonea Korsija.

Janone je startovao sa pol pozicije na Velikoj nagradi Italije i njegova pobeda nijednog trenutna nije dolazila u pitanje, ali se zato iza njega vodila velika borba za preostala mesta na podijumu. Pored Janonea junak trke sigurno je i Korsi, koji je do trećeg stepenika na pobedničkom postolju došao posle starta sa 26. Pozicije.

Posle starta Janonea su pratili njegov timski kolega Mađar Gabor Tolmači, Žil Klizel iz Fancuske, Španci Toni Elias i Aleks Debon, Šoja Tomizava iz Japana, Švajcarac Tomas Luti i Gadea. Ubrzo je iz te grupe ispao Klizel, koji je izleteo sa staze, dok se na polovini trke grupi pridružio i Korsi.

Do poslednjeg kruga viđena je velika borba iz koje su Gadea i Korsi izašli kao veliki pobednici, a iza njih su sledili Luti, vodeći u plasmanu Elias i Tomizava. Prvu desetoricu na stazi „Muđelo“ kompletirali su Tolmači, Japanac Juki Takahaši, Hulijan Simon iz Španije i Debon.

Posle četiri trke u generalnom plasmanu i dalje vodi Elias, koji sada ima 74 bodova, ispred Tomizave sa 55 i Korsija, koji je sakupio 51 bod.

125cc: Prvenac Marka Markeza

Španac Mark Markez došao je do prve pobede u karijeri na trci za Veliku nagradu Italije na stazi „Muđelo“. Markez je do trijumfa došao posle velike borbe sa sunarodnicima Nikolasom Terolom i Polom Espargarom, i Bredlijem Smitom iz Velike Britanije, a Španci su bili ti koji su uspeli da dođu do podijuma.

Sa pol pozicije u Muđelu je startovao Nemac Sandro Korteze, koji je na najgori mogući način započeo trku pošto je izleteo sa staze već u prvom krugu. Posle toga vođstvo je nasledio Espargaro, ispred Smita, Terola i Markeza, a njih četvorica su se nekoliko puta smenjivali na vrhu.

U poslednjih nekoliko krugova prva četvorica su ušla sa malom razlikom između sebe i pobednik je odlučen u poslednjem krugu, kada je Markez uspeo da se nađe ispred Terola, Espargara i Smita, a samo 161 hiljaditinka ih je razdvajala. Iza prve četvorice našao se Efren Vaskez, a sledili su Randi Krumenaher, Esteve Rabat i Tomojoši Kojama.

Terol je i dalje na čelu generalnog plasmana sa 85 bodova, šest više od Espargara i Markeza koji ima 57 bodova.

Ovogodišnji Moto GP šampionat se nastavlja trkom za Veliku nagradu Britanije na stazi „Silverston“ 20. juna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu