Nova vest
Auto-moto

Nedelja, 26.05.2013.

15:17

Rozberg za istoriju u Monaku

Vozač Mercedesa Niko Rozberg trijumfovao je na šestoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Monaka.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Rozberg je na ulicama Monte Karla došao do prve pobede ove sezone, a druge u karijeri, a takođe je ispisao i nove stranice istorije.

Nemac i njegov otac Keke Rozberg prvi su otac i sin koji su slavili u Kneževini u istoriji Formule 1. Šampion iz 1982. godine to je učinio pre tačno 30 godina.

Nemac i njegov otac Keke Rozberg prvi su otac i sin koji su slavili u Kneževini u istoriji Formule 1. Šampion iz 1982. godine to je učinio pre tačno 30 godina.

Drugo mesto u Monaku zauzeo je branilac titule Sebastijan Fetel, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao njegov timski kolega Mark Veber. Posle trke dosta se pričalo o Rozbergovoj pobedi, pošto je bio upućen zvanični protest zbog testiranja koje je Mercedes obavio sa Pirelijem između trka u Barseloni i Monte Karlu, ali je ona potvrđena tri sata posle cilja, posle saslušanja svih strana.

Veliku nagradu Monaka obeležio je i težak udes vozača Ferarija Felipea Mase, koji je izbegao teže povrede, ali je prebačen u bolnicu na preglede, posle kojih je pušten na kućno lečenje.

Tokom 78 krugova ulicama Monte Karla viđen je veliki broj incidenata, dva perioda bezbednosnog vozila na stazi i jedan prekid. Rozberg je u potpunosti dominirao od prvog do poslednjeg kruga, a iako je Fetel u pojedinim trenucima bio veoma blizu, nikako nije uspevao da ga napadne. S druge strane, Veber je trepeo stalne napade od strane drugog vozača Meklarena Luisa Hamiltona, ali se odlično branio. Trku je obeležio i vozač Fors Indije Adrijan Zutil, koji je kao peti prošao kroz cilj i to posle sjajnih obilaženja.

Prvi incident tokom trke desio se u 30. krugu, kada je Masa udario u zaštitnu ogradu u prvoj krivini, na identičan način kao na trećem treningu. Trka je 15 krugova kasnije prekinuta zbog udesa vozača Vilijamsa Pastora Maldonada, oko kojeg se praktično obavila zaštitna ograda posle kontakta sa Maksom Čiltonom u bolidu Marusije. Drugi put bezbednosno vozilo je izašlo na stazu oko 15 krugova pre kraja, posle kontakta Romana Grožana u Lotusu i vozača ekipe Toro Roso Danijela Rikarda. Do cilja, bilo je manjih kontakata, a na kraju je kroz cilj prošlo 15 vozača.

Prepodne pred Veliku nagradu Monaka obeležili su protesti timova zbog toga što je Mercedes posle trke u Barseloni obavio privatna tajna testiranja sa Pirelijem. Pireli je tokom tih testiranja kompletirao oko 1.000 krugova na stazi “Katalunja”, što bi normalno bilo zabranjeno. Šef Red Bula Kristijan Horner potvrdio je da su taj tim i Ferari uputili zvanični protest zbog tog testiranja, a FIA u nedelju nije donela odluku po tom pitanju.

U prvoj krivini staze u Monte Karlu poveo je Rozberg, ispred Hamiltona, Fetela, Vebera, Kimija Raikonena u Lotusu, vozača Ferarija Fernanda Alonsa, Serhija Peresa u Meklarenu, vozača Fors Indije Adrijana Zutila, Džensona Batona u drugom Meklarenu i domaćeg vozača Žan-Erika Vernja. Fetel je odmah počeo sa napadima na Hamiltona, ali nije uspevao da se nađe ispred njega. U Mirabou je došlo do kontakta između Zutila i Batona, a po izlasku iz tunela i između dvojice vozača Meklarena. U prvom krugu probleme je imao i vozač Vilijamsa Pastor Maldonado, zbog čega je nastavio u boks.

Fetel je uporno pokušavao da napadne Hamiltona, ali mu Britanac nije davao ni šansu da krene da ga obiđe. To je omogućilo Veberu da mu se približi, dok su i Raikonen i Alonso bili veoma blizu. Ipak, u narednim krugovima, razlika između Fetela i Hamiltona se povećala na preko jedne sekunde, dok je Raikonen uspeo da se odvoji od Alonsa i krene u napade na Vebera. U devetom krugu, bolid vozača Katerhema Šarla Pika se zapalio na ulasku u boks, pa je na stazi istaknuta žuta zastavica.

Pošto je bolid uklonjen vrlo brzo, nije bilo potrebe da na stazu izađe bezbednosno vozilo. Promena na čelu nije bilo u prvih 20 krugova, a od tada su svi pojačali tempo, pošto su im sledili prvi odlasci u boks. Prvi od vozača na čelu po nove pneumatike otišao je Veber u 26. krugu i na stazu se vratio iza Nika Hilkenberga u Zauberu, koji je držao desetu poziciju. Nekoliko trenutaka kasnije viđeno je najatraktivnije preticanje u dotadašnjem delu trke, možda čak i jednino do tada, kada je vozač Fors Indije Pol di Resta obišao Felipea Masu u Ferariju za 15. mesto.

U sledećem krugu, u boks su otišli Raikonen i Baton, a u onom koji je sledio Alonso, dok su vodeća trojica ostali na stazi. Alonso je iz boksa izašao ponovo iza Raikonena, da bi njegov timski kolega imao udes u Sen Devou u 30. krugu, identičan kao tokom trećeg treninga u subotu, i trka je bila gotova za njega. Na stazi je istaknuta samo žuta zastavica u prvom trenutku, ali je potom na stazu izašlo bezbednosno vozilo, baš kada je Fetel otišao u boks, što Rozberg i Hamilton još uvek nisu učinili.

Masu su odmah posle udesa pregledali doktori, izgledalo je da je izbegao teže povrede, ali mu je iz predostrožnosti stavljena kragna za vrat i prebačen je u bolnicu na preglede. Odmah potom Rozberg je otišao u boks, kao i Hamilton, i dok se Nemac vratio na čelo, njegovog timskog kolegu su pretekli Fetel i Veber. Iza su sledili Raikonen, Alonso, Baton i Peres, a bezbednosno vozilo otišlo je u boks na kraju 38. krugu.

Rozberg je pokušao da uspori Fetela prilikom nastavka trke, a promena na samom čelu nije bilo, uprkos pokušajima i Hamiltona i Alonsa. Na kraju 40. kruga Hamilton je sa unutrašnje strane u Raskasu pokušao da pretekne Vebera, ali se Australijanac sjajno odbranio. Alonso je nedugo zatim pokušao u ukosnici da napadne Raikonena, ali je došlo do kontakta sa Batonom, kojeg je ubrzo pretekao Peres kod šikane po izlasku iz tunela.

Mladi Meksikanac nastavio je sa napadima, sledeća meta bio mu je Alonso, koji se odbranio tako što je većim delom bio van staze. Zbog toga su iz Meklarena tražili da Španac propusti Peresa, ali je nedugo zatim na stazi istaknuta crvena zastavica zbog incidenta između vozača Vilijamsa Pastora Maldonada i Maksa Čiltona u bolidu Marusje. Obojica su bezbedno izašli iz bolida, ali se zaštitna ograda bukvalno obavila oko Venecuelanca i zbog toga je trka prekinuta. Redari su odmah počeli da rade na popravci ograde i timovi su, naravno, imali pravo da menjaju pneumatike, što su i iskoristili.

U tom trenutku, Rozberg je vodio ispred Fetela i Vebera, dok se incident koji je doveo do prekida našao pod istragom. Trka je nastavljena iza bezbednosnog vozila posle 20 minuta, a Peresu je bilo dozvoljeno da propusti Alonsa zbog nedozvoljene odbrane pozicije od strane Španca. Pošto je trka nastavljena, Čilton je dobio kaznu ‘prođi kroz’ zbog incidenta iz 46. kruga, dok je Alonso konstantno pritiskao Peresa.

Razlike između vozača su bile minimalne, ali pravih pokušaja preticanja nije bilo, sve dok Zutil nije u ukosnici obišao Batona za osmu poziciju. U 53. krugu došlo do incidenta, u kojem je Peres na prilazu šikani po izlasku iz tunela izgurao Raikonena sa staze kada je pokušao da ga pretekne. Finac se zadržao ispred njega, dok je sjajni Zutil na isti način kao nekoliko krugova ranije prilikom preticanja Batona isto učinio i Alonsu.

Rozberg je 20 krugova pre kraja bio oko tri sekunde ispred Fetela, dok su razlike između vozača iza bile po ispod sekunde. U 60. krugu viđeno je još jedno odustajanje, pošto je Bjanki izleteo u prvoj krivini. Dva kruga kasnije, Grožan je udario u Rikarda po izlasku iz tunela i gotovo se lansirao. Trka je bila gotova za Australijanca, dok se vozač Lotusa domogao boksa, a na stazu je po drugi put izašlo bezbednosno vozilo.

Na taj način, Rozbergova prednost u odnosu na Fetela je anulirana, a iako je Grožan u prvom trenutku nastavio trku, ubrzo se parkirao u garaži. Incident čiji vinovnik je on bio našao se pod istragom, a posle trke kažnjen je pomeranjem za deset mesta na startu sledeće trke u odnosu na plasman koji ostvari u kvalifikacijama. Trka je nastavljena u 67. krugu, a Rozberg se brzo i lako odvojio od Fetela. Dva kruga kasnije došlo je do kontakta između Peresa i Raikonena kada je mladi Meksikanac previše agresivno krenuo u napad, pa ga je Lotusa izgurao u ogradu, ali su obojica nastavili dalje. Finac je, ipak, morao u boks i pao je na 16. poziciju.

Baton je nekoliko trenutaka kasnije pretekao Alonsa i probio se na sedmu poziciju, a ubrzo je zaradio još jedno mesto, posle odustajanja Peresa, kojeg je prethodno obišao Zutil. Do kraja trke je bilo poprilično mirno, Rozberg je trijumfovao sa četiri sekunde prednosti u odnosu na Fetela, a sledili su ih Veber, Hamilton, Zutil, Baton i Alonso. Prvu desetoricu kompletirali su Žan-Erik Vernj u bolidu ekipe Toro Roso, drugi vozač Fors Indije Pol di Resta i Raikonen, koji se odlično probio u poslednjih nekoliko krugova.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se Velikom nagradom Kanade na stazi "Žil Vilnev" 9. juna.

Rezultati trke za Veliku nagradu Monaka:
1. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 2:17:52.056
2. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul + 3.888
3. Mark Veber (Australija) Red Bul + 6.314
4. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 13.894
5. Adrijan Zutil (Nemačka) Fors Indija + 21.477
6. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 23.103
7. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 26.734
8. Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso + 27.223
9. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + 27.608
10. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + 36.582
11. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija ‘ 42.572
12. Valteri Botas (Finska) Vilijams + 42.691
13. Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber + 43.212
14. Maks Čilton (Velika Britanija) Marusja + 49.885
15. Gido van der Garde (Holandija) Katerhem + 1:02.590
odustali:
Serhio Peres (Meksiko) Meklaren
Roman Grožan (Francuska) Lotus
Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso
Žil Bjanki (Francuska) Marusja
Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams
Šarl Pik (Francuska) Katerhem

Generalni plasman vozača:
1. Sebastijan Fetel 107
2. Kimi Raikonen 86
3. Fernando Alonso 78
4. Luis Hamilton 62
5. Mark Veber 57
6. Niko Rozberg 47

Generalni plasman konstruktora:
1. Red Bul 164
2. Mercedes 109
3. Lotus 112
4. Mercedes 109
5. Fors Indija 44
6. Meklaren 37

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Volf nije odustao od Ferstapena

Direktor Mercedesa Toto Volf nije odbacio mogućnost sastanka sa trostrukim svetskim šampionom Formule 1 Maksom Verstapenom iz Red Bula o angažmanu i dolasku u nemačku ekipu.

Beta

22:45

3 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu