Šumaher i Hamilton najbrži u Monci

Vozači Meklarena i Mercedesa Mihael Šumaher i Luis Hamilton bili su najbrži na prvim treninzima pred 13. trku sezone Formule 1, Veliku nagradu Italije.

Beta
Beta

Sedmostruki svetski šampion, koji je rekordnih pet puta tokom karijere slavio na legendarnoj „Monci“, najbrži krug izvozao je u vremenu od 1:25.422 minuta tokom prepodnevnog treninga, što je ujedno i najbolje vreme dana.

Drugo mesto, sa tri desetinke zaostatka, tada je zauzeo Dženson Baton u Meklarenu, inače pobednik prošlonedeljne trke u Belgiji, dok je treće vreme imao drugi vozač Mercedesa Niko Rozberg.

Prvi trening na legendarnoj stazi protekao je bez većih udesa, ali su se desila dva incidenta u poslednjih nekoliko minuta. Prvo je vozač Ferarija Fernando Alonso zaustavio bolid u nastavku startno-ciljnog pravca, posle prve krivine, dok se Pastor Maldonado samo nekoliko trenutaka kasnije zaustavio uz stazu u svom Vilijamsu.

Baš Alonso se na kraju treninga našao iza najbolje trojice, ispred svog timskog kolege Felipea Mase, Hamiltona, vozača Lotusa Kimija Raikonena i Serhija Peresa u Zauberu. Prvu desetoricu kompletirali su vozač Red Bula Mark Veber i Maldonado. Branilac titule imao je 11. vreme, dok je Žerom d’Ambrozio, koji u Lotusu menja suspendovanog Romana Grožana, na svom prvom izlasku na stazu bio 15, sa preko jedne i po sekunde zaostatka u odnosu na Šumahera.

Beta
Beta

Tokom popodneva, Hamilton se vrlo brzo odvojio na vrhu, a sledio ga je Baton sa 38 hiljaditinki zaostatka, dok je Alonso bio još 20 hiljaditinki dalje. Iako je bio vrlo blizu dvojcu Meklarena, Španac je ponovo imao velike probleme i sa menjačem i sa motorom, pa je drugi deo treninga presedeo u garaži. Masa je bio odmah iza, ali je i on imao probleme, pošto su u jednom trenutku sa bolida počeli da mu otpadaju delovi.

Na drugom treningu čak 12 vozača bilo je unutar jedne sekunde, a iza najbolje četvorice našao se Rozberg. Potom su sledili Raikonen, dvojac Fors Indije Pol di Resta i Niko Hilkenberg, Peres i Šumaher, dok su manji zaostatak od jedne sezone u odnosu na Hamiltona imali i Veber i D’Ambrozio. Fetel je bio odmah iza njih na 13. mestu, sa sekundom i jednom desetinkom zaostatka u odnosu na Britanca.

Poslednji trening na programu je u subotu od 11 časova, dok se kvalifikacije voze tri sata kasnije. Trka za Veliku nagradu Italije startuje u nedelju u 14 časova po srednjeevropskom vremenu.