Nova vest
Auto-moto

Četvrtak, 10.02.2011.

12:41

Ford tuži Ferari zbog imena bolida

Američki proizvođač automobila Ford pokrenuo je pravni proces protiv Ferarija zbog imena bolida te italijanske ekipe za ovogodišnji šampionat Formule 1.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Ovogodišnji model Ferarija F150 dobio je ime u čast 150. godišnjice ujedinjenja Italije, a to je ujedno naziv jednog od modela Fordovih pik-apova, koji ta kompanija koristi već 60 godina. Ford je tužbu predao u Detroitu, a akcenat je dat na zvanični sajt novog bolida Ferarija. To je izgleda nateralo Ferari da reaguje, ali se još ne zna da li je to prekasno.

Model F150 je jedan od zaštitnih znakova Forda i najprodavaniji je u F seriji te kompanije. Uz to, F150 je 34 godina bio najprodavaniji pik-ap u Americi i jedan od najprodavanijih vozila uopšte tokom 29 godina.

Zahvaljujući odličnoj prodaji, reklamiranju i posebnoj upotrebi, Ford je mnogo zaradio kroz F150, jedan od svojih zaštitnih znakova. Sve to je teško stečeno, a Ferari to ugrožava upotrebom imena F150“, kaže se u saopštenju Forda, „Kada je Ferari objavio da će svoj bolid za predstojeću sezonu Formule 1 nazvati ’F150’ Ford je tražio da ga promene. Pošto Ferari to nije učinio u doglednom roku, Ford nije imao drugog izbora već da pokrene proces da bi zaštitio važan brend i svoja prava“.

Pošto je objavljeno da je Ford tužio Ferari, italijanska ekipa je izdala saopštenje i promenila ime modela u F150 Italija, ali nema naznaka da li će to naterati američku kompaniju da odustane od tužbe.

Želeli bismo da napomenemo da smo odgovorili na pismo Forda i istakli smo činjenicu da nam namera nikada nije bila da, niti je, niti će biti, da ime F150 bude upotrebljeno u vidu dostupnog komercijalnog proizvoda, a sigurno nećemo praviti seriju formula dostupnih javnosti. Ustvari, uvek je tako bilo sa imenima bolida Skuderije, da predstavljaju trkački projekat i povezani su hronološki, ili u izuzetnim slučajevima, posebnim prilikama. Ove godine, doneli smo odluku da bolid dobije ime u čest 150. godišnjice Italije, što je veoma važno jer je Vlada Italije samo za ovu godinu proglasi nacionalnim praznikom“, kaže se u saopštenju.

Iz tog razloga, Ferarija veruje da će naš bolid za predstojeći šampionat Formule 1 ne može da bude zamenjen za ostale tipove komercijalno dostupnih vozila bilo kakve vrste, ili da oda utisak da ima vezu sa bilo kojim drugim brendom. Iz tog razloga je teško razumeti stav Forda. Uprkos tome, i da bismo pokazali cilj dobre volje, Ferari je odlučio da model preimenuje u Ferari F150 Italija“, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Podeli:

Auto-moto

Vidi sve
Formula 1

Volf nije odustao od Ferstapena

Direktor Mercedesa Toto Volf nije odbacio mogućnost sastanka sa trostrukim svetskim šampionom Formule 1 Maksom Verstapenom iz Red Bula o angažmanu i dolasku u nemačku ekipu.

Beta

22:45

1 d

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu