Nova vest
Atletika

Nedelja, 02.08.2015.

17:35

Sedmina atletičara dopingovano, Bolt i Farah čisti

Velika doping afera pogađa poslednjih meseci svet atletike, a sve je nastavljeno dokumentima koji su procurili direktno iz Međunarodne atletske federacije.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Beta/AP Photo/Frank Augstein

Britanski list “Sandej Tajms” i nemačka televizija ARD došli su u posed tih dokumenata u kojima se nalaze rezultati 12.000 testova krvi uzetih od 5.000 atletičara.

I dok imena svih onih atletičara koji su dopingovani nisu objavljeni, ističe se da su najveće zvezde svetske atletike Jusein Bolt i Mo Farah bez sumnje ‘čisti’.

Zaključak iz prikupljenih podataka je da je sedmina atletičara, njih oko 800, imalo rezultate za koje stručnjaci ističu da sugerišu upotrebu dopinga ili su u krajnjem slučaju nenormalni.

Desetoro osvajača medalja na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine imalo je rezultate van granica normale. “Sandej Tajms” je zato preneo paralelu koju je izneo jedan stručnjak, koji je istakao da je atletika trenutno u ‘dijaboličnom stanju’, uporedivši je sa periodom kada je Lens Armstrong dominirao na biciklističkoj trci Tur d’Frans.

Isti list, međutim, odmah naglašava i da podaci uzeti od Faraha i Bolta, koji su osvojili po tri medalje u Londonu, ne odaju bilo kakvu sumnju u njih.

Zvezde kao što su Mo Farah i Jusein Bolt, koji su bili meta spekulacija, imaju potpuno čiste rezultata. Podaci takođe ukazuju da su britanski atletičari koji se takmiče u disciplinama u kojima je potrebna izdržljivost – Džesika Enis-Hil i Mo Farah čisti, ali su se takmičili protiv atletičara koji su osumnjičeni za varanje”, prenosi “Sandej Tajms”.

Farah se nedavno našao u središtu kontroverze jer je njegov trener Alberto Salasar optužen da je vodio sofisticiran doping program poslednjih godina. Salasar je negirao sve optužbe, ali takođe nije bilo nikakvih nagoveštaja da je Farah bio umešan u bilo kakve ilegalne radnje. Međutim, olimpijski šampion na 5.000 i 10.000 metara je morao da brani svoj integritet kada je objavljeno da je propustio dva doping testa pred Igre u Londonu.

Bolt, najbrži čovek na svetu i šestostruki olimpijski šampion, bio je na meti optužbi za doping pošto su mnogi njegovi rivali na 100 metara bili pozitivni na doping poslednjih godina. Mnogima su i zato najbolja vremena u najbržoj disciplini izbrisana, ali je Jamajčanin stalno isticao da ne pribegava ilegalnim metodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Atletika

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu