Diplomata - domaća web igra

Jedna od prvih, ako ne i prva online multiplayer igra kod nas, Diplomata, u decembru 2006. godine slavi godišnjicu postojanja. Kod nas, uvek aktuelna tema - politika, bila je inspiracija za kreiranje ove potezne strategije.

Napisao: Vanja Đurić

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2006.

15:06

Default images

Sam naziv igre - Diplomata, dosta govori. Kao lider države, vaš cilj je da postanete moćniji od država ostalih igrača. Koristeći sva sredstva, od diplomatije do rata, uz neophodnu mudrost i pravu strategiju, trebate izgraditi snažnu državu, sposobnu da sama opstane, i pokušati da ostvarite dobar plasman na kraju ciklusa.

Veoma bitan faktor za uspeh je i lobiranje kod ostalih igrača, organizovanje koalicija, pa čak i pretnje napadom u cilju zaštite saveznika. Zadatak, možda ne zvuči komplikovano, ali morate da znate, da isti cilj, imaju i ostali igrači, koji će na sve načine pokušavati da budu bolji od vas. Svaka država ima svoju teritoriju, koju proširuje zauzimanjem slobodne teritorije, ili osvajanjem teritorije druge države. Na svojoj teritoriji možete da gradite različite objekte, a svaki od njih ima svoju svrhu i utiče na ostale parametre. Fabrike proizvode oružje i vojsku, stambeni objekti povećavaju populaciju, koja vam je potrebna kao radna snaga za proizvodnju, odbrambene tvrđave povećavaju snagu vaše odbrane i slično. Država ima
vojsku sastavljenu od različitih rodova, pa imate pešadiju, oklopne jedinice, avijaciju i mornaricu. Tu je, takođe, i Banka, gdje možete da podignete kredit, ili položite novac na štednju. Javna i crna berza omogućavaju vam da trgujete sa ostalim državama. Sve u svemu, kao i u realnom svetu, uspeh se postiže dobrom izbalansiranošću svih ključnih parametara, kao i prijateljskim odnosom sa što većim brojem država, kako bi izbegli eventualne napade. Mada, uvek se nađe neko ko prvi ispali metak, i često, ničim izazvan, prisili vas na rat.

Komunikacija sa ostalim igračima je moguća putem internih poruka (država - državi) ili putem javnog chata koji je aktivan tokom cele igre. Na chatu takođe vidite trenutno prisutne igrače. Tu je i Diplomata Forum, odlično mesto za početnike, a uvek se nađe neki stariji igrač koji će vam objasniti sve što vam nije jasno. Igra je poteznog tipa, i svakih sat vremena dobijate po 10 poteza koje trebate što pametnije iskoristiti. Reset je svakih mesec dana (svakog prvog u mesecu), a za prethodni mesec se formiraju rang liste igrača.

Tehnički, Diplomata je zasnovan na Promisance platformi i napravljen je u PHP-u, sa delovima u AJAX-u i FLASH-u. U pripremi je nova verzija igre - Diplomata Revolution, koja je potpuno nezavisna od Promisance platforme, sa interaktivnim FLASH interfejsom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: