Novi obrti oko Svetog Stefana

Grad-hotel Sveti Stefan i elitno ljetovalište Miločer po treći put u svojoj pedesetogodišnjoj turističkoj istoriji mijenjaju zakupce. Najnoviji koncesionarni vlasnik bisera crnogorske obale je grčki milioner i brodovlasnik Viktor Restis, vlasnik kompanije Restis group. Treća sreća, kako narod kaže, ili iznuđeni spas u posljednji čas.

Izvor: Monitor

Izvor: B92

Utorak, 25.08.2009.

06:30

Default images

Samo par mjeseci nakon boravka premijera Mila Đukanovića u Singapuru i njegovog susreta sa Adrijanom Zekom, koji je tom prilikom najavio skore investicije u rekonstrukciju Svetog Stefana uz opasku da nije važno vrijeme nego kvalitet izvedenog posla, na scenu stupa novi zakupac iz Grčke.

Do ove iznenadne transakcije došlo je krajem jula ove godine. Javnosti nisu poznati razlozi odustajanja Aman rizortsa a kao ni uslovi pod kojim je Restis grupacija preuzela zakup Svetog Stefana i Miločera.

Kako Monitor saznaje, Grci su otkupili većinski paket akcija firme Pacifik Asec i investitorske grupe Aidwey Investment, of-šor ekspozitura Silvering Holdinga, osnivača i većinskog vlasnika Aman rizortsa, koje se pojavljuju u zakupu Svetog Stefana.

Grčki Restis otkupio je od Amana paket zvani Crna Gora i Hrvatska.

Singapurski hotelijer nije uspio da obavi rekonstrukciju ni davno preuzetog hotela Makedonija u Cavtatu.
Grci su preuzeli sva vlasnička prava iz zakupa, ali će zadržati prepoznatljivi hotelski menadžment, takozvanu „zastavu" Amana.

KAO U BAJCI: Da podsjetimo: poznata hotelska grupa Aman rizort zajedno sa kompanijom Edvej Investment zakupila je elitno crnogorsko ljetovalište na period od 30 godina uz godišnju nadoknadu od dva miliona eura. Ugovorom koji je sklopljen 31. januara 2007, zakupac se obavezao na ulaganja u rekonstrukciju svih preuzetih objekata, tri hotela, Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža, nekoliko vila, restorana, kafea... Ugovorom su precizirani i rokovi za završetak poslova. Sve je tada izgledalo bajno.

„Vrijeme u turizmu Crne Gore mjeriće se prije i poslije Amana", govorio je ministar turizma Predrag Nenezić. Zakup Svetog Stefana i Miločera ocijenjen je kao „najuspješnija privatizacija u turizmu Crne Gore"! Renomirani Aman rizorts poznat po luksuzu i hotelima po najljepšim egzotičnim destinacijama u svijetu „vratiće Svetom Stefanu stari sjaj i dovesti svjetsku elitu", uvjeravali su javnost vladini službenici.

Vrijeme poslije Amana stiglo je, međutim, 28 godina ranije. Samo godinu dana nakon slavlja zbog udomljenog Sveca, strateški partner Vlade Crne Gore finansijski propada.

Većinski paket akcija hotelskog lanca Aman rizorts kupuje indijski DLF, lider u prometu nekretnina u toj zemlji. Odgovornost nije stigla nikoga. Ponajmanje ministra turizma. Za dvije godine, koliko je zakup efektivno trajao, renoviran je samo najmanji hotel Miločer i vila u njegovom susjedstvu. U prvoj godini zakupa hotel Sveti Stefan je iseljen od stvari i namještaja, i zaključan čeka rekonstrukciju.

Nekadašnja perjanica crnogorskog turizma danas je tužno, zapušteno mjesto, sa fasadama starih paštrovskih kuća obraslim divljim puzavicama i bršljanom.

CRNOGORSKI AKROPOLJ: Sveti Stefan je crnogorski Akropolj, kaže jedan od predstavnika grčkog zakupca iznenađen saznanjem da je najpoznatije turističko mjesto u Crnoj Gori mjesto izuzetnog kulturno-istorijskog pedigrea, ostavljeno dvije godine u potpunom mraku, nedostupno mještanima i turistima.

Za ulazak Restis grupe u posao sa Svetim Stefanom zasluge pripadaju, po svemu sudeći, biznismenu Draganu Peroviću, bliskom saradniku premijera Mila Đukanovića, pripadniku crnogorske novokomponovane povlašćene biznis elite.

Dragan Perović je zajedno sa kompanijama iz grčkog konzorcijuma ETL bio suosnivač kompanije Promonte, prvog mobilnog operatera u Crnoj Gori. Društvo je svoje akcije prodalo Telenoru za 64,8 miliona eura. Nije poznato koji je bio njegov udio u tom poslu. Perović je vlasnik bespravno podignutog hotela Astorija u Starom gradu u Budvi. Prema pisanju medija, Perović je sa grčkim biznismenima među kojima je najpoznatiji milioner Viktor Restis, prije dvije godine ušao u veći broj poslova u Crnoj Gori.

Kao jedan od akcionara Perović učestvuje u osnivanju jedanaeste strane banke na našem tržištu, grčke First financial bank (FFB), u kojoj je većinski vlasnik i predsjednik odbora direktora Viktor Restis.

Ista grupacija grčkih investitora, zajedno sa Perovićem kupila je vrijedne nekretnine. Vlasnici su parcele u centru Podgorice, na mjestu nekadašnje kasarne Morača koju su kupili za oko 7,5 miliona eura. Posjeduju zemljište u Reževićima, Kolašinu...

„Mi smo grupacija koja ovdje postoji i postojaćemo. Naši prethodnici nisu ovdje ostvarili svoje snove. Možda i zbog daljine. Mi smo bliži, spaja nas religija, more. Očekuje nas veliki projekat", kazao je na konferenciji za novinare predstavnik Restis grupe Teofanis Statis.
U vlasništvu Restis grupe je i Rudnik mrkog uglja u Beranama.

Petros Statis prvi čovjek za poslove Viktora Restisa u Crnoj Gori, jedan je od najvećih kupaca akcija Luke Bar u posljednjih pola godine. Ušao je među 10 pojedinačno najvećih dioničara barske kompanije.

Viktor Restis je jedan od vlasnika kompanija Goldenenerdži i Pablik pauer korporejšn, koje su dostavile najpovoljniju ponudu za dokapitalizaciju crnogorske Elektroprivrede.

Razgranati poslovi u Crnoj Gori vjerovatno su uticali na odluku Grka da se ne žale na odluku tenderske komisije da prihvati daleko nepovoljniju ponudu italijanske kompanije.

Da li i u kojoj mjeri Dragan Perović i neki drugi domaći igrači imaju udjela u zakupu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže nije bilo moguće saznati.
Igre oko zakupa Svetog Stefana pojavom novog, bogatijeg zakupca nisu okončane.

KO GRADI U MILOČERU: Novi zakupac najavljuje investicije u vrijednosti od 90 miliona eura, koliko će koštati rekonstrukcija Svetog Stefana i izgradnja nove Kraljičine plaže.

Govori se o konzorcijumu obnove Svetog Stefana u kojoj je Restis grupa glavni investitor! Ko su ostali?

Situacija na Svetom Stefanu je mnogo lošija nego što su novi zakupci u prvi mah zaključili. Kuće Svetog Stefana su u ruševnom stanju. Infrastrukture gotovo da i nema. Treba podići sasvim novi grad.

U rekonstrukciju Svetog Stefana i Miločera uložen je ogroman rad i 25 miliona eura više nego što je bilo predviđeno, otkrivaju članovi Restis grupe.
Niko ne zna o kakvim je milionima riječ, jer radova u gradu-hotelu gotovo da nije ni bilo. Niti je renoviranje Miločera moglo odnijeti tolika sredstva.
Izgleda da su tokom rekonstrukcije debelo frizirani računi.

Grci ništa ne znaju o planovima za betoniranje miločerskog parka.

Na pitanje novinarke Monitora na konferenciji za medije da li su preuzeli planove izgradnje novih turističkih i apartmanskih kapaciteta u Miločeru, predstavnik kompanije Teofanis Statis i pravni zastupnik Stelios Katilakais bili su posve zatečeni i zbunjeni. Ni poslije dodatnih objašnjenja nisu razumjeli o kakvoj gradnji je riječ.

Na kraju su dali nemušti odgovor: „Naš cilj je da slijedimo Master plan Aman rizortsa. Ne možemo dati konkretan odgovor po pitanju rekonstrukcije hotela Kraljičina plaža."

Ne radi se samo o izgradnji modernijeg i luksuznijeg hotela na mjestu sadašnje Kraljičine plaže. Planirana je gradnja novog hotela i apartmanskog kompleksa pored, na trostruko većoj površini od one koju zahvata sadašnji hotel. Prema projektima koje je Monitor imao na uvid, hotel raspolaže sa 40 chedi jedinica od po 60 m2 sa svim pratećim sadržajima.

Dok apartmansko naselje u parku ima 60 stanova od po 120 kvadrata namijenjenih prodaji, u nizu stambenih zgrada od četiri do šest spratova, sa bazenima i podzemnim garažama koji će pokriti svaki pedalj zelene površine na potezu između Kraljičine plaže i naselja Pržno. Planira se gradnja novih 25.000 kvadrata u Miločeru!

Ako se tome dodaju SPA centri i sportski objekti u borovoj šumi u zaleđu Male plaže, nije teško zaključiti da se Miločeru priprema pravi urbanistički cunami.

Plansku logistiku pripremila je Opština Budva izradom urbanističkog projekta Hotelski kompleks Chedi Kraljičina plaža, koji još nije izložen na javnu raspravu.

Od Jezde do Restisa

Prvi zakupac Svetog Stefana i Miločera bio je piramidalni bankar Jezdimir Vasiljević, zvani gazda Jezda. Njemu je vlada 1992. izdala pod zakup najbolje hotele na rok od pet godina uz nadokandu od 570 miliona njemačkih maraka. Uredno je gazda Jezda platio dvije mjesečne rate od po 2,5 miliona maraka, a onda su nastale komplikacije. Međunarodna zajednica zavodi sankcije ondašnjoj SRJ i posao na kraju propada. Dvije godine izdržali su Adrian Zeka i Greg Sirois. Da li su plaćali obaveznu nadoknadu od dva miliona eura godišnje, javnosti nije poznato.

Branka PLAMENAC

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: