"Josipović traži alternativne Srbe"

Predsednik SNV Milorad Pupovac smatra da Ivo Josipović napadima na njega želi da "proizvede" političku alternativu vodećim srpskim institucijama u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Utorak, 28.08.2012.

11:02

Default images

"Srpske institucije u Hrvatskoj su godinama stvarane i izgrađene na osnovu međunarodnih ugovora, hrvatskih zakona i kroz izborni postupak u kojem su učestvovali i oni koje Josipović promoviše kao našu alternativu. Umesto što to radi, bilo bi bolje da povede brigu o medijskim monopolima i o tome s kim tikve sadi na manjinskoj srpskoj sceni", kaže Pupovac.

Predsednik SNV i poslanik Samostalne demokratske srpske stranke Pupovac je u intervju "Novom listu" rekao i da mu je žao što Josipović danas nije onaj čovek kojeg su podržali kao predsedničkog kandidata u kampanji - ali da mu nije žao što su podržavali onog Josipovića od pre nepune tri godine.

Pupovac ističe da je već ranije zapažao da se menja Josipovićev odnos prema njemu.

"To je vidljivo u proteklih pola godine. Josipović je počeo odbijati za nas ranije uobičajene oblike saradnje, posebno saradnje sa SNv koje mu je zajedno s bivšim predsednikom Srbije Tadićem početkom godine dodelilo nagradu "Svetozar Pribićević"", rekao je.

Pupovac ističe da je tražio razgovor za koji predsednik nije imao vremena i da mu je napisao pismo, na koje mu on do danas nije odgovorio.

"Pretpostavljam da za takav njegov odnos postoje dva razloga: pisanje tjednika Novosti )lista SNV) i promena vladajuće politike u Srbiji. Nakon izbornog poraza Demokratske stranke i Tadića, koje smo mi podržavali, zaključeno je da treba formirati alternativu od onih koji podržavaju novog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. O tome su pisali komentatori koji su se uključili u ovu kampanju, ali to je, naravno, pravljenje računa bez krčmara", zaključio je Pupovac.

Na pitanje da li sve šta se tiče Srba u Hrvatskoj mora imati njegovo odobrenje, Pupovac je ironično odgovorio: "Mi određujemo kad će im se vratiti zauzete kuće, kad će im se razorene kuće obnoviti, kad će se nekog optužiti za ratni zločin, kad će se nekom vikati "Cigani, Cigani" ili "Milane, Srbine". Bez našeg odobrenja se ništa od toga i sličnog ne radi. Kao što se bez našeg odobrenja nisu palile kuće, stanovi zaposedali, ljudi izbacivali s posla i proganjali iz svojih zavičaja. Svašta me pitate, baš svašta."

A na pitanje da li bi se pogoršao položaj srpske manjine da o njenoj zaštiti, uz Ustav, Ustavni zakon i državne institucije, brinu samo političari Srbi koji su u SDP-u i drugim strankama koje nemaju srpski predznak, Pupovac je rekao da o položaju Srba ne brinu samo izabrani predstavnici Srba već i vlada i njeni organi. "Tu brigu nastojimo deliti i s drugim kolegama, kako manjinskim poslanicima, tako i poslanicima drugih stranaka koje vidimo kao svoje partnere", rekao je.

Podsetio je da je manjina do raspada zajedničke države i do rata bilo više od 18 odsto, a sad ih je oko osam odsto. "Treba odgovoriti na pitanje zašto je Hrvatska još uvek država u kojima političari koji nisu manjinski, uz časne izuzetke, izbegavaju baviti onima koji su u toru, zato što sami ne žele u tor", rekao j i podsetio da sve zemlje u regionu i neke u EU imaju predstavnike manjina u parlamentima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: