Tajni pregovori o dolasku pape?

Već duže se vode tajni pregovori između Katoličke crkve i SPC o stvaranju uslova za dolazak pape Benedikta XVI u Srbiju sledeće godine, saznaje Pres.

Izvor: Press

Utorak, 14.08.2012.

00:45

Default images

Sa tom misijom su došli prošle nedelje kod patrijarha Irineja dvojica uvaženih hrvatskih biskupa i, kako Pres piše, dokazanih majstora tajne diplomatije - požeški biskup Antun Škvorčević i dubrovački biskup Mate Uzinić.

Dolazak pape, po tom scenariju, predviđen je za veliku svečanost u Nišu, kojom se obeležava 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, kojim je ustanovljena sloboda ispovedanja hrišćanstva.

Sastanak, koji je upriličen 7. avgusta, zvanično je inicirala Beogradska nadbiskupija. Katolička agencija IKA je u zvaničnom saopštenju prenela da je patrijarh Irinej gostima iz Hrvatske predstavio program proslave u Nišu i izrazio uverenje kako bi susret pape Benedikta XVI s drugim patrijarsima pravoslavnih crkava tom prilikom bio od velikog značaja za uspostavljanje odnosa poverenja i pomirenja među crkvama na opštem nivou.

"Srpski patrijarh je istakao da u tom pogledu postoje određene teškoće, ali da se nada, uprkos kratkom roku, da ih je moguće prevazići", kaže izvor na koji se poziva "Pres".

Hrvatski mediji konstatuju da spretno sročena formulacija da se "određene teškoće mogu prevazići" govori o tome da postoji velika šansa da papa ipak dobije poziv od SPC, koji on očekuje i koji on sigurno neće odbiti, prenosi "Pres".

"Posle ovog susreta bliži smo želji za dijalogom, a gde je dijalog, tamo se otvaraju vrata za veće događaje, pa i za dolazak pape u Srbiju", rekao je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar za "Pres". On dodaje da bi tako nešto unapredilo želju za susretom Istoka i Zapada, jer postoje dve tradicije shvatanja jevanđelja. "Susret te dve tradicije i trazgovor značio bi za ceo svet nešto novo i jedinstveno. To bi, pre svega, omogućilo pomirenje naroda na ovim prostorima i unapređenje autentičnih evropskih vrednosti", rekao je on.

Vladika bački Irinej kaže za "Pres" da papa nikada nije ni zvanično ni nezvanično, ni neposredno ni posredno, čak ni aluzijom, uputio poruku ili bar signal SPC da želi da poseti Srbiju. "Za SPC sledstveno tome tema papine posete Srbiji uopšte ne postoji, niti ona pod takvim okolnostima može da se razmatra u okviru kanonske nadležnosti SPC: Ne postoji nikakvo protivljenje pojedinih episkopa nego jednoglasna odluka Svetog arhijerejskog sabora SPC da se na proslavu Milanskog edikta sledeće godine pozovu poglavari pravoslavnih crkava i visoke delegacije (dakle, odgovorni predstavnici, ali ne i poglavari) inoslavnih hrišćanskih crkava, u tom broju i Rimokatoličke crkve", rekao je vladika bački.

Kako kaže izvor "Presa", dolazak pape je vrlo delikatno pitanje: "SPC je odavno poslala jasnu poruku da pre dolaska pape očekuje da Katolička crkva zauzme jasniji stav prema zločinima koji su u Drugom svetskom ratu počinjeni uz blagoslov dela Katoličke crkve".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: