Dopuna izveštaja o "Dobrovoljačkoj"

Centar javne bezbednosti Istočno Sarajevo dostavio je tužilaštvu BiH dopunu službenog izveštaja u vezi sa predmetom "Dobrovoljačka".

Izvor: B92

Subota, 28.04.2012.

15:27

Default images

Naime, ta dopuna sadrži svedočenje neposrednih žrtava zločina počinjenog u toj sarajevskoj ulici tokom poslednjeg rata.

Kako su preneli bosanski mediji, operativnim radom došlo se do podataka o više lica koja do sada nisu bila obuhvaćena predmetnom istragom, a bila su neposredne žrtve zločina koji je počinjen u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine nad pripadnicima JNA.

Oni, kako se navodi, svojim svedočenjima potvrđuju ubijanje, zarobljavanje, mučenje i zlostavljanje vojnika JNA. Njihove izjave nadležnim organima dostavljene su prvi put tužilaštvu BiH.

Dopuna službenog izveštaja dostavljena je Tužilaštvu juče, saopšteno je iz Centra javne bezbednosti, a u tužilaštvu kažu da tu dokumentaciju još nisu dobili.

Portparol tužilaštva BiH Boris Grubešić je izjavio da je potrebno da prođe bar jedan dan, a s obzirom na to da je dokumentacija prosleđena juče, najverovatnije je da će ona u tužilaštvu biti u ponedeljak.

Strani član tužilaštva BiH Džud Romano doneo je 17. januara 2012. godine naredbu o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv 14 lica, među kojima i protiv člana ratnog predsedništva Ejupa Ganića, Zaima Backovića i Jovana Divjaka. Romano je saopštio da je utvrđeno da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obeležja krivičnog dela.

Istraga je obustavljena i protiv Hasana Efendića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasedi koju su postavile paravojne formacije "zelene beretke" i "patriotske lige", kao i Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 ljudi je zarobljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: