Hrvatskoj odgovara pobeda Nikolića

Pobeda SNS, bar u prvom razdoblju, sasvim sigurno bi unazadila odnose Hrvatske i Srbije, izjavio je predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski.

Izvor: Blic, Tanjug

Četvrtak, 19.04.2012.

08:17

Default images

On je dodao da povlačenje međusobnih tužbi za genocid Hrvatske i Srbije nije tema u Zagrebu i, "ako je ikada i bilo šansi za to, eventualnom pobedom Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima i pričom o rehabilitaciji Draže Mihailovića one su potpuno zamrle".

Puhovski je kazao da nema sumnje da bi se Nikolić, ako pobedi, ponašao mnogo umerenije nego dok je bio među radikalima.

"Radi se o dve stvari -Tadić je lično u kontaktima sa Josipovićem učinio mnogo da odnosi budu ne samo dobri nego i vezani prijateljstvom dvojice predsednika, a drugo, dolazak Nikolića bi sasvim sigurno izazvao u najmanju ruku oprez, a verovatno i zazor hrvatske strane", kazao je Puhovski u intervjuu "Blicu".

On smatra da Hrvatskoj savršeno odgovara da Nikolić bude izabran za predsednika, jer bi u miru mogla da sprovede "emancipaciju regiona".

"Mogla bi u miru da dokaže da je ona dve klase ispred svih na području bivše Jugoslavije, ne računajući Sloveniju. Dolazak SNS na vlast bi bio ideološki argument mnogima u Hrvatskoj, bili oni nacionalisti ili evropski orijentisani političari da stave Srbe po strani", dodao je Puhovnski.

Na pitanje zašto se bura digla u Hrvatskoj oko rehabilitacije Mihailovića, s obzirom da isti argumenti nisu pominjani kad je rehabilitovan kardinal Stepinac, Puhovski je kazao da se Stepincu mogla prigovoriti zbog saradnje s neprijateljem, ali da nije bio zločinac uporediv sa Dražom Mihailovićem i Antom Pavelićem.

"On je evetualno podržavao jedan režim koji nije trebalo podržavati po mom sudu", zaključio je Puhovski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: