Tužilaštvo BiH: Zakonita vojna meta

Tužilaštvo BiH zvanično je obavestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske o naredbi o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka".

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.01.2012.

07:59

Default images

Kako se navodi, istraga protiv Ejupa Ganića, ratnog člana Predsedništva BiH, Jovana Divjaka, generala Armije RBiH, i još 12 lica obustavljena je "zbog toga što ta radnja sama po sebi ne predstavlja krivično delo s obzirom da je konvoj JNA predstavljao zakonitu vojnu metu".

U obaveštenju tužilaštva se kaže da pogibija sedam oficira i vojnika JNA kao i ranjavanje desetina vojnika JNA predstavlja krivično delo zbog toga što je vatra na žrtve otvorena kada su one bile onesposobljene za borbu.

Takođe, u obaveštenju se navodi da će tužilaštvo nastaviti da sprovodi istragu radi utvrđivanja identiteta direktnih počinilaca ovih radnji, kao i drugih lica koja bi se mogla smatrati odgovornim.

"Istragom je utvrđeno da se u vezi sa događajima maltretiranja ranjenih vojnih zarobljenika u bolnici Koševo navedenim u krivičnoj prijavi, samo ubodna rana nanesena Slobodanu Bojaniću i smrt Dragana Vitkovića mogu smatrati krivičnim delom", navodi se u obaveštenju koje je potpisao međunarodni tužilac Džud Romano, prenosi Srna.

Iz Tužilaštva ističu da je istraga protiv svih osumnjičenih obustavljena u vezi sa ovim radnjama zbog nedostatka dokaza da bi se neko od njih mogao smatrati odgovornim.

"Istraga protiv svih osumnjičenih, osim protiv Hasana Efendića, takođe je obustavljena zbog nedostatka dokaza da bi se neko od njih mogao smatrati odgovornim za premlaćivanje i maltretiranje zarobljenika u FIS-u, Centralnom zatvoru i štabu Teritorijalne odbrane", navode iz tužilaštva.

Istraga protiv Efendića, kako se navodi, ostaje otvorena i biće nastavljena u cilju utvrđivanja njegove odgovornosti za ove radnje, kao i u cilju utvrđivanja identiteta direktnih počinilaca tih radnji i drugih lica koja bi se mogla smatrati odgovornim.

Predsednik Vlade RS Aleksandar Džombić najavio je da će MUP RS uložiti prigovor na odluku Tužilaštva BiH o obustavljanju istrage u slučaju "Dobrovoljačka" i u zakonskom roku ga dostaviti Tužilaštvu.

Predsednik RS, ilider Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik, dogovorio se ranije sa liderom Srpske demokratske stranke Mladenom Bosićem da u naredna tri do pet dana upute parlamentu BiH predlog zakona kojim se ukidaju sud i tužilaštvo BiH.

Nakon sastanka sa Bosićem, Dodik je novinarima rekao da će Ministarstvu inostranih poslova BiH biti upućen zahtev da strane sudije i tužioci budu proglašeni nepoželjnim osobama u BiH, istakavši da će biti "upotrebljena sva sredstva" da se njima onemogući rad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: