Ganić:Očekivao sam obustavu istrage

Bivši član Predsedništva BiH i jedan od osumnjičenih u slučaju "Dobrovoljačka" Ejup Ganić kaže da je od samog početka očekivao obustavljanje istrage.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2012.

16:38

Default images

"Od samog početka istrage očekivan je ovakav rezultat, jer je međunarodna zajednica bila faktor u Dobrovoljačkoj, sve dogovore smo vršili uz pomoć međunarodne zajednice", istakao je Ganić.

On je, kako su preneli sarajevski mediji, rekao da "Dobrovoljačka" ostaje važan istorijski datum za BiH i za Srbiju, a da će istoričari "verovatno zaključiti da je to bio dan 'D' kada je Bosna spasena i dan kada je propao projekat velike Srbije".

"S druge strane, mora se priznati da je Beograd uspeo da u ovih 20 godina nametne međunarodnoj zajednici Dobrovoljačku kao projekt, na kojem su angažovani najviši i najkompetentniji tužioci iz međunarodne zajednice, od Haga pa do raznih međunarodnih tužilaštava, da istražuju Dobrovoljačku", dodao je Ganić.

Prema njegovim rečima, umesto što istražuju slučaj "Dobrovoljačka", "ti umovi treba da se angažuju na procesuiranju onih koji su napravili genocid u Srebrenici, Višegradu, Bratuncu, Prijedoru, Brčkom, Kozarcu, Sarajevu...".

"Nadajmo se da međunarodna zajednica neće ponovo upasti u zamku na neku novu Dobrovoljačku i da će, ipak, svoje resurse usmeriti na procesuiranje ratnih zločionaca protiv civila u Bosni i Hercegovini, a tih zločina je bilo blizu 200.000", kazao je Ganić.
Foto: Sarajevo, Arhiva
Tužilaštvo BiH donelo je ranije danas naredbu o obustavi istrage u slučaju "Dobrovoljačka" protiv ukupno 14 osoba, među kojima i protiv Ejupa Ganića i Jovana Divjaka.

Kako je saopšteno, utvrđeno je da u radnjama osumnjičenih lica nisu sadržana obeležja krivičnog dela. Istraga je obustavljena i protiv Hasana Efendića, Jusufa Pušine, Emina Švrakića, Dragana Vikića, Fikreta Muslimovića, Dževada Topića, Jovice Berovića, Rešada Jusupovića, Jusufa Kecmana, Damira Dolana i Ibrahima Hodžića.

Tužilaštvo je saopštilo da je naredba o obustavi istrage protiv osumnjičenih osoba doneta nakon opsežne istrage na osnovu 352 izjave svedoka, 412 materijalnih dokaza koji uključuju dokumente, video-zapise, presretnute razgovore i druge dokazne materijale.

Navodi se da je dosadašnjom istragom utvrđeno da je tokom napada u Dobrovoljačkoj ulici maja 1992. godine u Sarajevu ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba, nakon što su onesposobljene za borbu. Pre desetak dana mediji u Banjaluci su navodili da je tužilaštvo BiH završilo istragu u slučaju ,,Dobrovoljačka" i da neće podići optužnice za ratni zločin.

Portal "Nezavisnih novina" je pisao da je istraga u tom predmetu završena i da je čitav predmet predat u ruke Džuda Romana, međunarodnog tužioca sa Novog Zelanda.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu dogodio se 3. maja 1992. kada su pripadnici Armije RBiH, nakon presretanja kolone pripadnika JNA, koja se povlačila iz grada, ubili 42, ranili 73 i zarobili 215 vojnika, oficira i civila.

"Nezavisne novine" su ocenile da će odustajanje od predmeta "Dobrovoljačka" biti 'čestitka' za 20. rođendan Republike Srpske, novi šamar RS i ponovno vređanje srpskih žrtava.

Tužilaštvo BIH saopštava, međutim, da se istraga u vezi s radnjama u "Dobrovoljačkoj" 1992. godine nastavlja zbog postojanja osnovane
sumnje da je počinjeno krivično delo ratnog zločina, jer je na žrtve otvarana vatra nakon što su bile onesposobljene za borbu ili dok su bile u sanitetskom vozilu.
Jovan Divjak (Foto: RSE, Arhiva)
Navedeno je da se nastavlja istraga o odvođenju dela zarobljenih vojnika iz kolone JNA u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane gde su, kako se ukazuje, zlostavljani i maltretirani.

"Istraga u vezi sa ovim radnjama se nastavlja sa ciljem utvrđivanja odgovornosti poznatih počinilaca, te identifikovanja ostalih izvršilaca, kao i postojanja eventualne komandne odgovornosti", saopštilo je Tužilaštvo BiH. Istragu za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine vodi i srpsko tužilaštvo za ratne zločine, tereteći za te događaje i Ejupa Ganića i Jovana Divjaka. Kako je za B92 rečeno u srpskom tužilaštvu, istrage u ovom predmetu se nastavljaju, bez obzira na poteze tužilaštva BIH.

Nekadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić bio je uhapšen 1. marta 2010. godine u Londonu na aerodromu Hitrou po poternici Srbije, ali je sud u Londonu odbio da ga izruči Beogradu uz obrazloženje da on u Srbiji ne bi imao fer suđenje.

Godinu dana kasnije, 3. marta 2011. godine u Beču je po srpskoj poternici bio uhapšen Jovan Divjak, bivši general Armije BiH.

Krajem jula 2011. godine, Divjak je nakon što ga je austrijski sud pustio na slobodu, otišao u Sarajevo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: