Zadar u finalu GY lige, posle 100 minuta prekida

Izvor: B92

Četvrtak, 03.04.2003.

17:22

Default images

Trojkom Majkla Miksa u poslednjoj sekundi, Zadar je izborio plasman u finale Goodyear lige. Meč, koji je prekinut na sat i po zbog navijačkih nereda, završen je rezultatom 78:77 za Zadrane.

Tokom celog meča Zvezda je igrala nepovezano i dopustila je hrvatskom klubu da drži ravnotežu. Prva četvrtina je prošla u dominaciji Zadra, koji je imao i 6 poena prednosti (16-10), ali se do prve pauze razlika spustila na 18-17. Zvezda je preuzela kontrolu nad mečom u drugom periodu, isključivo zahvaljujući odbrani. U napadu Beograđanima ništa nije išlo, a posebno je očajan bio šut za 3 poena (u jednom trenutku 1/10). Uprkos tome, “crveno-beli” su minut pred poluvreme imali +6, ali su nespretnom igru u finišu dopustili da na odmoru bude samo 39-37.

Na početku drugog poluvremena Zvezda je zaigrala odlično, napravila seriju 7-0 i izgledalo je da Zadar nema načina da se vrati. Međutim, u 23. minutu na tribine stižu navijači iz Beograda, njih oko 200, koji su satima zadržavani na granici Slovenije. Pošto na ulazu nije bilo pregleda, odmah po ulasku usledilo je paljenje baklji, od kojih je jedna pogodila pomoćnog trenera Zadra, druga je uletela među zadarske navijače, a treća je poletela ka suprotnoj tribini, ali je pogodila izlaz. Usledio je prekid, koji je potrajao nekih 100 minuta. Zvezda je izgubila ritam u toj pauzi i to je dovelo do neizvesne završnice. Meč je nastavljen tek kada su, posle dugih pregovora, Zvezdini navijači napustili halu.

Zadar hvata priključak brzo posle nastavka meča i još jednom dolazi u vođstvo od jednog poena. Međutim, Zvezda odmah vraća prednost i dovodi je do 5 razlike. Na poslednjoj pauzi bilo je 61-58 za beogradski klub. U tom periodu povredio se Ekezie, koji neće moći da igra narednih 2 nedelje, po prvoj proceni.

U finišu razlika je išla od 1 do 5 poena za Zvezdu, a odluka će pasti u poslednjih 35 sekundi. Najpre je, pri rezultatu 76-75, Zvezda promašila jedan napad, zatim je Perinčić napravio faul u napadu, pa je Tvrdić faulirao Koprivicu 20 sekundi do kraja. Koprivica pogađa prvo bacanje, ali promašuje drugo i kreće poslednji napad Zadra. Popović, koji je bio najbolji igrač utakmice i postigao većinu poena Zadra u poslednjih 5 minuta, drži loptu do samog isteka napada, tada kreće u prodor, ali iznenada dodaje Miksu, koji je u samom uglu terena (na omiljenoj poziciji Peđe Stojakovića, ili nekad Iva Nakića). Miks šutira i lopta ulazi u koš na sekund pre kraja. Tako je završen meč i Zvezdino učešće na Final fouru.

strelci:
Crvena zvezda: Jeretin 13, Dozet 1, Koprivica 18 (10 skokova), Tica 8, Bolić 5, Ćakić 6, Šilobad 4, Radović 5, Ekezie 7, Pen 10 (18-4 šut)

Zadar: Tvrdić 9, Vladović 2, Marko Popović 30, Perinčić 3 (14 skokova), Šamanić 13, Špralja 8, Erjavec 2, Dijan 4, Miks 7.

izjave:
Aleksandar Trifunović:
"Utakmica je zbog prekida dobila čudan i po nas nepovoljan tok, jer smo taman uhvatili ritam. Nakon prekida ušli smo u loš ritam, ali je i sudijski kriterijum nakon prekida bio znatno izmenjen u korist našeg protivnika. Imali smo puno problema, prvi centar Obina Ekezie je rano dobio tri lične greške, a kasnije je i teže povredio palac. Loše smo izvodili slobodna bacanja, što je u značajnoj meri odredilo pobednika. Pored toga moram da napomenem da je pauza koju smo imali više koristila Zadru".

Zlatko Bolić:
"Pre prekida smo ušli u ritam, pitanje šta bi se dogodilo da nije došlo do prekida, da li bi kraj bio ovakav, ili bi bio bolji. Medjutim, sada mislim da ne treba da razmišljamo o tome, utakmicu smo nastavili sa plus 9, a posle prekida je bilo isto i nama i njima. Mislim da nismo smeli da im dozvolimo da tako brzo nadoknade taj zaostatak. U poslednjem napadu mislim da smo previše skupili odbranu, Miks je ostao sam, a on je poznat po dobrom šutu za tri poena. Propustili smo šansu, mislim da je trebalo da pravimo faul."

Danijel Jusup, trener Zadra:
"Presrećan sam zbog pobede. Videli ste i sami kako smo do nje došli. Zvezdina namera je bila da zaustavi naš šut za tri poena, i u tome su uspeli jer smo šutirali iz daljine 18 puta što je ispod našeg proseka. Medjutim, uspeli smo da nadoknadimo to dobrom igrom u reketu i poentiramo iz blizine. Verovali smo do kraja da možemo pobediti, a pobeda je došla prekrasnim šutem Miksa".

Majk Miks:
"Bila je to teška utakmica. Posle prekida smo bili u velikom zaostatku. Trener nam je rekao da se koncentrišemo na svaku loptu. Nismo gubili veru u sebe i uradili smo ono što smo morali da bi pobedili."
O šutu za pobedu: "Uvek kada šutiram verujem da ću pogoditi, nikada nisam imao problema sa samopouzdanjem."Marko Popović:
" Ovo je pobeda svih nas, celog kolektiva. Borili smo se do zadnje sekunde, pauza nam je išla na ruku. Mislim da smo zasluženo pobedili, borili, stizali zvezdinu prednost. Nakon prekida do kraja utakmice i u poslednjem napadu, otvorila nam se prilika i mi smo to rešili u svoju korist. U finalu će nam biti jako teško, Makabi je veliki tim, odlično rangiran u Evropi."

Rado Lorbek, jedan od čelnika Goodyear lige o incidentu:
"U dogovoru sa policijom odlučili smo se da se deo tribina sa navijačima Crvene zvezde isprazni, mirno i polako. Morali smo tako, jer ako i dalje budemo tolerisali takve incidente, ova liga će propasti« rekao je Lorbek i dodao » da je organizacija bila bolja, do ovoga verovatno ne bi ni došlo«.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: