"Nemačka se ponaša kao tridesetih"

Na meti američkog ekonomiste Nuriela Rubinija i i profesora sa Harvarda Nila Fergusona u tekstu za Fajnenšel tajms i Špigl posebno se našla Nemačka.

Izvor: B92, Poslovni dnevnik

Četvrtak, 14.06.2012.

00:35

Default images

Oni navode da "neuspeh nemačkog javnog mnjenja da shvati turobno stanje stvari danas u Evropi priziva upravo krizu sredine 20. veka koju je trebalo evropske integracije da izbegnu..." "Nemci bi trebalo da se sećaju kako je evropska bankarska kriza dve godine pre 1933. direktno doprinela slomu demokratije, ne samo njihove zemlje, već i evropskog kontinenta", upozoravaju Rubini i Ferguson i dodaju da "današnja Nemačka kao da poručuje da je važnija 1923. (godina hiperinflacije) od 1933."

Rubini smatra da bi evropski lideri trebalo ili da zadrže Grčku u zoni evra i pomognu joj da obnovi ekonomiju, ili da joj omoguće dostojan izlazak proširenjem finansijske podrške. Obe opcije, smatra on, jeftinije su za nemačke poreske obveznike od raspada evrozone.

Ferguson i Rubini podsećaju da je prosperitet Nemačke proizašao velikim delom iz Evropske unije.

"Evro je dao nemačkim izvoznicima daleko konkurentniji kurs nego što je imala marka. Ostatak evrozone ostaje destinacija za 42 procenta nemačkog izvoza. Povlačenje polovine tog tržišta u novu depresiju teško da je dobro za Nemačku", zaključuju oni.

Rubini, koji je stekao reputaciju ”proroka” kada je predvideo američku krizu, kaže da se, ako Grčka doživi kolaps, sprema stampedo na banke Portugalije, Španije i Italije. On je posebno kritikovao ”opsednutost štednjom”, savetujući da vlade da snize poreze i povećaju plate, jer ”Evropi je potreban rast”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: