Zagreb:Novi terminal na aerodromu

Novi terminal na Zagrebačkom aerodromu bi trebalo da bude završen do 2010. i da udvostruči njegov kapacitet.

Izvor: B92, Beta

Petak, 03.08.2007.

11:40

Default images

Hrvatska Vlada i Grad Zagreb izgradiće novi putnički terminal kojim će se udvostručiti kapacitet zagrebačkog aerodroma, dogovorili su premijer Ivo Sanader i gradonačelnik Milan Bandić.

Od toga bi se 165 miliona evra finansiralo iz "stranih izvora", dok bi 47 miliona evra podelili Grad Zagreb i država u odnosu 35:55 odsto, koliko je i njihovo učešće u vlasništvu Aerodroma.

Preostalih 10 odsto vlasništva podelili bi Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija, a ukoliko ne budu u mogućnosti, i taj deo će preuzeti Zagreb i država.

Putnički terminal bi trebalo da bude na prostoru vojne baze Pleso, a njime bi se kapacitet zagrebačkog aerodroma povećao sa sadašnjih 1,7 miliona na 3,3 miliona putnika godišnje.

Premijer Sanader je rekao da su sve predradnje za izgradnju terminala završene - izrađena je studija uticaja na okolinu, rešena su sva imovinsko-pravna pitanja, a uskoro bi trebalo da bude izdata i dozvola za lokaciju.

Bandić je rekao da će Zagreb time postati "značajna evropska avio destinacija i najljepši aerodrom u ovom delu Evrope". Bandić je dodao da je uz moderan aerodrom Zagrebu potreban i savremeni višenamenski kongresni centar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: