Sreda, 06.12.2023.

15:47

Zdravstvo u Novom Sadu obeležile nove bolnice i ulaganje u najsavremeniju opremu

Vlasti u Novom Sadu su u protekloj deceniji pokazale da je zdravlje svih građana na prvom mestu. Više milijardi dinara je uloženo u zdravstvo, podignuta je Kovid Bolnica, kao i dva Doma zdravlja, a još nekoliko objekata je renovirano i opremljeno najnovijim medicinskim instrumentima.

Izvor: Gradske info

Zdravstvo u Novom Sadu obeležile nove bolnice i ulaganje u najsavremeniju opremu
Foto: Shutterstock/Branislav Nenin

Renoviranje Ambulante Vasa Stajić

Jedan od najstarijih objekata u Gradu, u kojem je smeštena Služba zdravstvene zaštite dece Doma zdravlja „Novi Sad“ i legat Vase Stajića, u istoimenoj ulici, u potpunosti je renovirana 2016. godine, navode Gradske info.

U ovom projektu Grad je učestvovao sa preko 16 miliona dinara iz budžeta, a „Dom zdravlja Novi Sad“ je nadomestio iznos od preko 900.000 dinara, za zdravlje naše dece.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć

U 2018. godini, posle decenije i po čekanja i obećavanja, završena je gradnja nove zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Zajedničkim ulaganjima, u iznosu od preko 340 miliona dinara, ovaj objekat finansirali su Grad i pokrajina.

Grandiozni kompleks na preko 5000 metara kvadratnih, pored najvažnijeg segementa- hitne pomoći za odrasle i decu, i dispečerskog centra, sadrži i edukativni centar za obuku zaposlenih i studenata za slučajeve masovnih nesreća.

Gradnjom i opremanjem ovakvog zdanja, zaposleni su dobili vrhunske uslove za rad, a Novosađani dodatnu sigurnost u urgentnim situacijama.

Sa tom željom je 2015. godine Novi Sad otpočeo tradiciju godišnjeg obnovljanja voznog parka ove službe, kupovinom sanitetskih i putničkih vozila za rad.

Rekonstrukcija Doma zdravlja na Limanu

Nakon više od 50 godina u potpunosti je rekonstruisan najfrekventniji objekat Doma zdravlja na Limanu.

Novosađani su na Limanu dobili jedan od najmodernijih i najbolje opremljenih dispanzera u zemlji i regionu, i samim tim i najviši kvalitet usluga koji im je dostupan u ovom objektu.

Rekonstruisana je trafo-stanica i postavljeno je spoljno fasadno osvetljenje, u šta je uloženo 24.600.000 dinara.

Rekonstrukcija Doma zdravlja u Almaškoj ulici

U 2020. godini završeni su radovi na rekonstrukciji, adaptaciji i sanaciji objekta u Almaškoj ulici br. 4, koji je adaptiran za potrebe Gradskog centra za unapređenje reproduktivnog zdravlja

Zajedničkim projektom Grada i Republike, uz donaciju kompanije „NIS“, sačuvan je biser starog vremena, i u tom objektu je otvoren Gradski centar za unapređenje reproduktivnog zdravlja. Centar danas ima značajnu ulogu u očuvanju reproduktivnog zdravlja naših sugrađana i samim tim i stvaranju zdrave populacije.

Objekat je dobio suteren, prizemlje i sprat, ukupne površine 450 m2. Radovi su koštali bez opremanja 55.000.000 dinara, od toga Republika – Ministarstvo zdravlja je uložilo 16.700.000 dinara.

U sastavu centra su oformljene: Škola za trudnice, sa Malom školom za trudnice, Savetovalište za mlade, Juvenilni ginekolog, Savetovalište za dojenje, Škola roditeljstva i Škola za bake i deke.

Izgradnja Kovid bolnice na Mišeluku

U seotembru 2021. otvoren je i najveći projekat u poslednjoj deceniji, ali i najznačajniji. Kovid bolnica sa 624 bolničke postelje, od kojih je 220 na intenzivnoj, a 404 su na poluintezivnoj vezi, izgrađena je u rekordnom roku. Uloženo je oko 3.900.000.000 dinara.

Niko nije mogao da planira da će se pandemija desiti, niti su se sredstva za suprotstavljanje ovom virusu mogla planirati. Za samo četiri meseca uspelo se u poduhvatu gradnje specijalizovane bolnice za lečenje Kovid pacijenata, koja je od značaja ne samo za grad već i za celu pokrajinu.

Gradnjom ove bolnice omogućeno je da ostale klinike u sastavu Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine ostanu u redovnom režimu rada, da se kovid zona izmesti iz kruga UKCV, zaštite pacijenti i pruže im se specijalizovane zdravstvene usluge za sva druga hronična oboljenja

Nakon pandemije, ova bolnica je na leto 2023. godine stavljena u funkciju novog Centra za dijalizu, koji je preko potreban građanima Novog Sada.

Dokaz da Grad kontinuirano, smisleno i temeljno ulaže u oblast zdravstva svakako je pristupanje izgradnji novih objekata Doma zdravlja na Adicama i Vidovdanskom naselju.

Izgradnja Doma zdravlja Adice

Objekat na Adicama, vredan 270 miliona dinara (sa opremanjem) je završen u martu 2022. godine.

Novoizgrađeni Dom zdravlja "Adice" (1.000 m2), sa uređenim dvorištem i parkingom, ima prizemlje i sprat i predviđene su opšte i specijalističke službe Doma zdravlja Novi Sad: služba opšte medicine, pedijatrijska služba, stomatološka, ginekološka i laboratorijska služba.

U njemu danas zdravstvenu zaštitu može da potraži oko 17000 građana iz ovog dela grada, a projektovan je da kapacitet bude za 30 posto veći, kako bi mogao da zadovolji i buduće potrebe.

Stanovnici Adica nikada nisu imali dispanzere u svojem delu grada. Gradnjom ovog objekata smanjio se pritisak na postojeće domove zdravlja u drugim delovima grada i samim tim podigao se kvalitet zdravstvene usluge svih građana.

Gradnjom ovog objekta smanjio se pritisak na postojeće domove zdravlja u drugim delovima grada i samim tim podigao se kvalitet zdravstvene usluge svih građana.

Izgradnja Doma zdravlja Vidovdansko naselje

Dom zdravlja "Vidovdansko naselje" je završen na leto 2023. godine i veličine je od 1045 kvadrata, a u njemu je zaposleno 46 zdravstenih radnika.

Čak 20.000 Novosađana mogu svoju zdravstvenu zaštitu da potraže u ovom objektu, u koji je uloženo 207 miliona dinara, dok je za opremu izdvojeno 81 milion dinara.

Briga za zdravlje Novosađana neće stati

Grad ne namerava ovde da stane, u tome ide u prilog da je u budućnosti najavena izgradnja i Doma zdravlja u Veterniku, koja bi trebalo da se realizuje naredne godine. Takođe se očekuje i izgradnja rekonstrukcija Dečije bolnice i izgradnja novog kompleksa, a u planu su i obnove još nekih od postojećih domova zdravlja, pre svih Dom zdravlja na Novom Naselju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: