U Čačku otvorena Laboratorija za senzorsku ocenu prehrambenih proizvoda FOTO

Na Agronomskom fakultetu u Čačku otvorena je Laboratorija za senzorsko ocenjivanje prehrambenih proizvoda, kako bi se dobila senzorska potvrda kvaliteta ili otkrili nedostaci u kvalitetu proizvoda, što bi trebalo da vodi njihovom poboljšanju.

Izvor: B92

Utorak, 17.01.2023.

16:40

U Čačku otvorena Laboratorija za senzorsku ocenu prehrambenih proizvoda FOTO
Foto: TANJUG/ JOVAN NIKOLIÆ/bs

Prema rečima prodekana za nastavu i nauku na Agronomskom fakultetu u Čačku Vladimira Kurćubića, senzorska ocena znači da će u ocenjivanje biti uključivana i ocena koju ljudi mogu da daju svojim osećajima i čulima mirisa, pritiska, ukusa a to je, kako je rekao veoma često bolje nego što može da uradi uređaj.

Prema njegovim rečima ljudska čula prepoznaju 10.000 različitih mirisa od čega se 5.000 detektuje tačno, a takav instrument, kako je rekao još uvek nije napravljen.

Savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane, takozvani kompjutersko vizuelni sistem samostalno je razvio profesor beogradskog Poljoprivrednog fakulteta Igor Tomašević čiji je izum prvenstveno privukao pažnju nemačkog Instituta za prehrambene tehonologije.

Kako je sam rekao, njegov izum se pre svega koristi pri ocenjivanju boje, ali se može koristiti i za mnoge druge parametre koje nije moguće odrediti klasičnim metodama.

"Osnovna prednost ovog sistema jeste da se on savršeno uklapa u ono što jeste svetski trend, a to je industija 4.0 koja se bazira na internetu i povezivanju", rekao je Tomašević.
Foto: TANJUG/ JOVAN NIKOLIÆ/bs
Kurćubić je objasnio da će se pri senzorskoj oceni hrane koristiti softver koji povezuje čačanski fakultet i Poljoprivredni fakultet u Zemunu i preko tog softvera kada se radi ocenjivanje, po pet ocenjivača s jedne i druge strane, biće u mogućnosti da urade ocenu istih uzoraka i da preko uređaja prave zbirnu ocenu.

"Softver sam obrađuje podatke i čim završite analizu, imate gotove statističke rezultate", dodao je profesor Kurćubić.

Priliku da se prvi upoznaju sa metodom senzorskog ocenjivanja hrane imali su učenici Srednje poljoprivredne škole "Ljubo Mićić" iz Požege, kojima su sistem ispitivanja predstavili studenti čačanskog fakulteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: