Beograd - Društvo - B92 Lokal

Sutra kreće s radom: Novi objekat za smeštaj lica bez krova nad glavom FOTO

Od sutra, 14. oktobra, počinje sa radom dodatni objekat u Prote Mateje koji će služiti za smeštaj lica bez krova nad glavom, najavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Izvor: B92.net Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

Obilazeći novi prostor, Stanisavljevićeva je podsetila da objekat u Kumodraškoj ulici ima kapacitet od 104 mesta, a da je na smeštaju trenutno 56 korisnika.

"Zbog pandemije koronavirusa moramo da vodimo računa o svim epidemiološkim merama i o maksimalnom broju korisnika koji mogu da budu u određenom objektu. S obzirom na to da nailazi hladni talas, a kako bismo bili sigurni da niko neće ostati na ulici i bez pomoći, na vreme smo preduzeli sve mere, a jedna od njih je i otvaranje ovog objekta koji će sutra početi sa prijemom. Tu imamo dodatnih 20 kreveta za korisnike, kao i izolacioni blok sa šest kreveta. Pored objekta u Prote Mateje radi i dnevni centar u Solunskoj ulici koji služi za one koji ne žele usluge smeštaja, jer je beskućništvo poseban društveni fenomen i ne možemo nikoga da nateramo već za smeštaj mora postojati saglasnost volje. I njima će biti omogućeno da dobiju obrok, odeću, topao napitak, higijenski paket, kao i informaciju gde je moguće ostvariti uslugu smeštaja", rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je istakla da je u planu otvaranje dva dodatna dnevna centra u narednom periodu, preneo je Beoinfo.

Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Želimo da budemo sigurni da osobe bez krova nad glavom, kojih najviše i ima u centralnim gradskim opštinama, imaju ono što im je najpotrebnije, obrok, odeću, topli napitak i higijenski paket, a u prostorima u Solunskoj ulici dostupna je i vakcinacija. Osim toga, u svakom trenutku dostupna je i usluga smeštaja kako niko po hladnom vremenu ne bi boravio na ulici", istakla je Stanisavljevićeva.

Direktorka Prihvatilišta za odrasla i stara lica Nevenka Nikić Simatković je istakla da je sve spremno za prijem korisnika i da se primenjuju prošlogodišnja iskustva i poštuju sve epidemiološke mere.

"Koronavirus za sve ovo vreme nije ušao u prihvatilište, uspeli smo da vakcinišemo više od 90 odsto korisnika i ovo je način da se pomogne svim ljudima koji se nalaze u stanju hitne socijalne potrebe. Svako kome je potrebna pomoć može da se javi Centru za socijalni rad koji procenjuje koju vrstu pomoći može da ostvari. Svi koji dolaze moraju imati PCR test i boraviće 14 dana u izolacionom bloku", podsetila je direktorka prihvatilišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.