Jedan Saša bori se da spase više od 450 napuštenih pasa

Okružen stotinama pasa, Saša Pešić iz Niša brine o ovim životinjama i svakog psa zna po imenu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.04.2015.

21:50

Default images
Printscreen

Saša Pešić zna ime svakog od više stotina pasa koji ga mašući repovima i slobodno trčkarajući okružuju na jednom ograđenom imanju, u Nišu, u Srbiji.

"Znam tačno kako je svaki od ovih pasa stigao u moje sklonište, znam njihova imena i karakter", kaže Saša.

Sve je počelo kada je Pešić 2008. godine ostao bez posla, kao i drugih 17 odsto građana u Srbiji, i blizu svoje kuće našao četiri napuštena štenca. To otkriće je promenilo njegov životni put - Saša je danas veliki zaštitnik pasa lutalica i zagovornik otvaranja skloništa za napuštene životinje u Nišu.

Njegovo sklonište je danas dom za više od 450 životinja, ali Pešić će uskoro možda morati da preseli svoju pseću družinu na novu lokaciju.

Kad ovaj 45-godišnjak ušeta u sklonište, koje se nalazi nedaleko od centra grada, stotine pasa svih veličina i boja zadovoljno laje u znak pozdrava. Pešićevi psi su na toj lokaciji od 2010, gde slobodno trče po ceo dan.

Svi njegovi psi su, dodaje, vakcinisani, sterilisani i čipovani.

U Srbiji ima 280.000 registrovanih pasa, ali veterinarske službe navode da je skoro nemoguće utvrditi tačan broj pasa lutalica i da je velik broj pasa koje su vlasnici napustili pogođeni ekonomskom krizom.

Beskrajna borba

Opština Niš je pre nekoliko meseci, tvrdeći da zemljište na kojem je Pešićevo sklonište, pripada gradu, tražila od ovog zaštitnika pasa da napusti lokaciju. To je odmah izazvalo reakciju društava za zaštitu životinja. Desetine hiljada ljudi je potpisalo peticiju kako bi sprečili zatvaranje skloništa, prisiljavajući pritom gradske vlasti da pokušaju da pronađu rešenje.

"Grad podržava Sašin rad", kaže Jovan Stojković, zadužen za pitanja životinja u opštini Niš. "Sigurno nećemo dozvoliti da životinje završe ponovo na ulici, to bi bila katastrofa", dodaje on.

Za Pešića i njegovih šest volontera rad sa životinjama je 24-satni posao.

"Ovo je beskrajna borba. Nemam vremena da jedem normalno, a još manje da razmišljam o privatnom životu", kaže Pešić.

"Borimo se svakog dana kako bismo osigurali hranu i brigu za sve životinje."

Na početku, Pešić je hranu za pse obezbeđivao iz lokalnih pekara i klanica. Ali njihove zalihe su ubrzo premašile njegovu tražnju, pa je morao da potraži donacije.

"Ljudi, posebno iz inostranstva, su bili veoma otvoreni i podržali projekat. Mesečno za naših 400 do 500 pasa moramo da obezbedimo 5.400 do 6.400 evra", kaže on.

Ana Mitrović, volonterka skloništa, veruje da će opština Niš održati obećanje i pomoći da se pronađe lokacija za novi dom za stotine pasa.

Ovaj azil takođe pokušava i da udomi svoje stanare, a do danas je 250 pasa dobilo novi dom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: