Priča o psu pronađenom kod B92 dobila srećan kraj

Nakon što se u božićno jutro beli labrador pojavio u dvorištu zgrade B92, i Veterina Beograd ga preuzela, priča je dobila srećan kraj.

Izvor: Tanja Bogdanov

Utorak, 13.01.2015.

13:02

Default images
Oskar, Marko Laziæ i Milan Radosavljeviæ (Azil Resnik); Foto: Nemanja Kostiæ/B92

U najboljoj nameri, tog 7. januara pozvali smo Veterinu Beograd, kako bismo saznali da li je neko izgubio ovog lepotana i da li ima čip.

Međutim, ispostavilo se da kada psa preuzme Veterina Beograd, on je ušao u sistem i proces može da traje a kada ste nestrpljivi da se pobrinete za njegovu budućnost, nije vam lako da čekate završetak.

Istog dana kada smo objavili tekst pod naslovom "Božićna čarolija za labradora ispred zgrade B92" javilo nam se dvoje divnih i humanih ljudi, koji su odmah želeli da udome izgubljenog psa, za koga smo kasnije saznali da se zove Oskar.

Oskara je tada već preuzela Veterina Beograd i on je odveden u Azil Resnik, s idejom da se pronađe vlasnik, a ako se to ne desi, on bi bio slobodan za udomljavanje.

Osoba koja je navedena kao Oskarov vlasnik u čipu nije imala telefon među prijavljenim podacima, pa je Veterina Beograd poslala dopis sa molbom da se vlasnik javi, do tada pas je čekao u azilu, jer se vodio kao vlasnički.

Saznali smo da je Oskar rođen 10. januara 2008. godine i da ima sedam godina, da je zdrav, nije sterilisan, a da je veseo mogli smo da primetimo kada smo ga obišli u azilu i upoznali ga budućim udomiteljima.

Nakon nekoliko dana, vlasnik iz Iriga se javio s pričom kako je pas izgubljen još pre četiri-pet godina, navodno nisu znali da je uopšte živ i da pošto su razmislili ne želi ga nazad, već daju dozvolu za njegovo udomljavanje.
Oskar na putu do kuæe; Foto: B92
I sudbina ovog psa ne bi bila svetla, kao što nije svih pasa koji su napušteni i čekaju u azilu svog vlasnika, da se nije pojavio Marko Lazić, spreman da ga preuzme, udomi i zauvek brine o njemu.

"Želeo sam da nabavim psa, a kada sam na ljubimcu B92 video Oskara, znao sam da je on taj", priseća se Marko.

"Poslao sam mejl u kome sam napisao da želim da ga usvojim. Pre Oskara, imao sam Milicu, takođe ženku udomljenu sa ulice. Udario ju je automobil pa sam je odveo kod veterinara a kad smo ustanovili da je u dobrom zdravstvenom stanju, odveo sam je kući. Milica je živela sa nama 9 godina od ukupno 12", kaže Marko Lazić.

"Oskar ima sedam godina i sada je u najboljim godinama. Samo da se navikne na ambijent i siguran sam da ćemo se lepo družiti", misli Marko.
Oskar u svom novom domu; Foto: B92
"Udomiti psa iz azila ili sa ulice je prednost, jer ti psi su uvek zahvalni za sve što im činite da budu zdravi", poručuje Marko svima koji žele psa, a razmišljaju da ga kupe.

Ukoliko želite psa, predlažemo vam da posetite jedan od azila iz svog okruženja. U poseti Oskaru, obišli smo Azil u Resniku, koji je prepun napuštenih pasa.
Pored mešanaca, tamo na udomljavanje čeka i mnogo rasnih i nekada vlasničkih pasa. Retriveri, haskiji, labradori, američki stafordi, pitbulovi bez obzira na rasu napušteni su iz mnogo (često neopravdanih) razloga.

U razgovoru s divnim i vrednim veterinarima, zaposlenima i volonterima ovog azila saznali smo da malo ljudi dođe da udomi psa iz azila, a mnogo dođe da ga ostavi, ili ih pronalaze napuštene i mršave kako lutaju ulicama.

Iako ova priča ima srećan kraj, teško je zaboraviti sliku nakon posete Oskaru u azilu, u kome vas tužne oči na stotine pasa posmatraju u mrtvoj tišini, ćekajući da vide, ko je bio srećnik da nađe dom i nadi da će i oni naći svoj, nekome pružiti šapu prijateljstva i biti njihov verni drugar - zauvek

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: