Pas "namirisao" tumor kod svoje vlasnice

Čudesna veza između životinja i ljudi ne prestaje da nas zadivljuje. Kućni ljubimci nam popravljaju raspoloženje, motivišu nas da vežbamo, a ponekad znaju i da osete "kvarove" u ljudskom telu brže nego njihovi vlasnici i doktori.

Izvor: B92

Utorak, 07.08.2012.

15:28

Default images

Šeron Roulinson, 43-godišnjakinja iz Velike Britanije otkrila je da boluje od raka dojke zahvaljujući svom psu Peni, ženki španijelu.

"Peni je nedeljama pokušavala da me upozori. Sela bi na moje grudi i nežno šapom pravila poteze kao da hoće da dohvati nešto sa moje leve dojke. Nisam obraćala pažnju na to sve dok jedne večeri nije htela da se pomeri sa mojih grudi. Osetila sam takav bol, kao žaoke hiljadu pčela koji nije prestajao. Ujutru sam ugledala modrice na telu", objašnjava Šeron kako ju je Peni ubedila da ode na pregled.

Na pregledu je saznala zašto se Peni neuobičajno ponašala. Doktor je pronašao kvržicu na levoj dojci i Šeron je započela hemoterapiju. Nakon toga Peni je prestala sa njuškanjem oko predela grudi svoje vlasnice.

Ovo nije jedinstven slučaj. Studija obavljenja 2011. godine pokazala je da specijalno obučeni psi mogu da otkriju tumor u čak 71 odsto slučajeva. Kako? Veruje se da tumori proizvode hemikalije, uključujući niske koncentracije alkana i aromatičnih jedinjenja koje psi mogu da nanjuše.

"Psi imaju više sluha za naše probleme, nego druge vrste ljubimaca. Postoji mnoštvo iskustvenih dokaza koji pokazuju da psi mogu da otkriju bolest u ljudskom organizmu i na vreme upozore vlasnike. Ne iznenađuje me što je Peni otkrila rak, ova rasa je veoma inteligentna", kaže dr Žaklina Bojd, predavač kursa o životinjskoj biologiji na Notingem Trent univerzitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: