Mladunče vidre Cole dobilo šansu da preživi

Bračni par Neda i Aleksandar Lukić iz Banje Koviljače pronašli su na Drini pre nekoliko dana iscrpljeno mladunče vidre, koje je zahvaljujući njihovoj brizi i pomoći nadležnih službi, dobilo šansu da preživi u Prihvatilištu za divlje životinje na Paliću.

Izvor: B92

Sreda, 21.06.2017.

18:25

Mladunče vidre Cole dobilo šansu da preživi
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Kada su je pronašli na Drini, Lukići su pokušali da vidru, koja još nije progledala, vrate u jazbinu, u čemu nisu uspeli, jer je jazbina već bila napuštena.

Brigu o životinji, kojoj su dali ime Cole, preuzeli su na sebe, hraneći je i negujući je, a pomoć im je "pružala" i kuja Tina, koja je posle svakog obroka čistila i sređivala malu vidru.

Nakon par dana nege, vidra je otvorila oči i vidno napredovala, ali pokušaji da se Cole stručno zbrine nisu uspeli.

Lukići su se zato obratili Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, koje je kontaktiralo Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, čiji je tim za spašavanje divljih životinja otišao u Banju Koviljaču.

Zahvaljujući njima, Cole je juče zbrinut u Prihvatilištu za divlje životinje Palićkog Zoološkog vrta, gde će dobiti dodatnu negu do puštanja u prirodu.

Da Cole ipak dobije šansu da preživi pobrinuli su se Ilija Miljković i Nikola Danilović iz Zavoda za zaštitu prirode.

Vidra, prema tumačenju stručnjaka, sve češće strada zbog proganjanja od strane još jednog ljubitelja slatkovodne ribe - čoveka, a osim namerno ubijenih životinja, sve češće su prijave vidri koje stradaju od udaraca vozila.

Vidra, se, sa druge strane, ipak prilagođava na život u izmenjenim staništima, pa od nekadašnjeg osetljivog indikatora najčistijih voda, ona se danas može naći i u ribnjacima, kanalima, ali i u relativno zagađenim vodotocima.

Zbrivnjavanje strogo zaštićenih vrsta ostaje redovna i obavezujuća aktivnost za sve, navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: