Manks – bezrepa mačka sa ostrva Man

Mačka manks, rasa nesvakidašnjeg izgleda robusne građe i uglavnom bez repa, potiče sa ostrva Man, koje se nalazi između Irske i Velsa.

Izvor: Izvor: Njuska.com

Ponedeljak, 14.04.2014.

12:17

Default images

Pretpostavlja se da je nedostatak repa kod ove rase uslovljen prirodnom mutacijom gena do koje je došlo zbog osiromašene genetske raznovrsnosti na ostrvu. Ove mačke postale su simbol regiona koji je ovekovečen i na novčićima i na poštanskim markama, a njihov neuobičajeni izgled inspirisao je brojne legende o njihovom nastanku.

Poreklo

Nastanak i poreklo ove mačke prate brojne legende. Tako jedna navodi da je manks nastao ukrštanjem mačke i zeca. Druga tvrdi da su irski napadači imali veoma surov običaj da mačjim repovima ukrašavaju svoje kacige, dok treća kaže da su manks mačke bile poslednje koje su se ukrcale na Nojevu barku, a Noje je nehotice vratima prikleštio njihove repove. Brojne su i pretpostavke o nastanku ove rase, jedna navodi da su mačke došle na ostrvo 1588. godine s uništenog španskog broda, druga priča tvrdi da su manks doveli strani fenički trgovci koji su prevozili mačke iz Japana, a postoji i teorija da su ove mačke stigle s Vikinzima na ovo ostrvo u Irskom moru. Planski odgoj ove rase počeo je početkom veka, kada je formiran prvi klub ljubitelja ove rase. Manks mačka prvi put je učestvovala na izložbi 1906. godine u Engleskoj. Tridesetih godina prošlog veka ova rasa je stigla i na tlo SAD, gde je i danas veoma tražena i popularna. Međunarodna asocijacijia TICA priznala je ovu rasu 1979. godine.

Telesne karakteristike

Manks rasu karakteriše robusna građa, zaobljeno telo, kratka leđa i širok grudni koš. Glava je prilično velika, okrugla, punih i naglašenih obraza. Uši su srednje veličine, široke u korenu, na vrhu zaobljene i široko razmaknute. Oči su krupne i okrugle, a boja zavisi od boje dlake. Telo je kompaktno i mišićavo. Noge su snažne i mišićave. Prednje noge su kratke i razmaknute, a zadnje su noge su više, što ostavlja utisak da je telo uvek nagnuto napred. Zbog karakteristične građe tela i dugih zadnjih nogu, za ovu mačku često kažu da skakuće kao zec, dok hoda.
Wikimedia Commons
Mačka manks može biti rođena s repom skoro pune dužine, ali prema standardu idealno je ako je mačka potpuno bez repa. Prema dužini repa manks mačke podeljene su u četiri grupe. Longi Longy je naziv za manks mačku koja ima rep skoro normalne dužine. Stampi Stumpy ima vidljivi rep dužine nekoliko pršljenova. rampi rajzers Rumpy-Risers imaju najviše tri srasla repna pršljena koja ne smeju da se vide. Rampi Rumpy su mačke bez repa koje ne smeju imati ni ostatke repnih pršljenova. Pa na mestu gde normalno kod mačke počinje rep, rampi manks Rumpy Manx ima udubljenje. Za uzgoj i održavanje rase važna su su svi tipovi, a često se ova rasa ukršta i sa britanskom mačkom.

Krzno

Dlaka ove rase je kratka, gusta i sjajna, sa gustom i mekom poddlakom. Sve boje i uzorci su dozvoljeni. Postoji i dugodlaka varijanta manks mačke, ali je ova mačka osamdesetih godina priznata kao posebna rasa kumrik (Cymric), iako je jedina razlika između rase manks i kumrik dužina dlake.

Temperament

Manks i kumrik su nežne i razigrane. Uvek su u pokretu, inteligentne su, zabavne i radoznale. Odlični su skakači, a nekada po ponašanju podsećaju na pse. Vole da donose stvari koje im bacate i uživaju da jure za nečim. Veoma su privržene porodici i druželjubive, a neretko se dešava da se vežu samo za jednog člana porodice. Umiljate su i uravnoteženog karaktera. Odlično se slažu i sa drugim ljubimcima.

Nega i zdravlje

Dlaka kod ove rase bilo da je duga (cymric) ili kratka mora se redovno češljati i negovati. Ove mačke vole da se igraju sa vodom pa kupanje neće predstavljti veliki problem. Međutim, kada je zdravlje u pitanju, upravo zbog nedostatka repa i manks i kumrik spadaju među najzahtevnije rase. Uzgoj ovih mačaka zahteva dosta pažnje, jer zbog nedostatka repa može doći do mnogih komplikacija. Mačići koji uzmu gen manske mačke od oba roditelja će umreti vrlo rano. U leglu su uglavnom dva do četiri mačeta. Mladunci koji naslede manks gen mogu imati deformacije kao što su spina bifida, fuzija karlice i oštećenja debelog creva.

Izvor: Njuska.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: