Preminuo nobelovac Žoze Saramago

Proslavljeni portugalski pisac i nobelovac Žoze Saramago umro je u 88. godini u svojoj kući u Lanzaroteu, na Kanarskim ostrvima.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 18.06.2010.

15:21

Default images

Saramagov izdavač Seferino Koeljo izjavio je da se zdravstveno stanje Saramaga pogoršalo nakon nedavne bolesti, ali nije izneo više detalja. Žoze Saramago rodjen je 16. novembra 1922. godine u Azinjagi, u siromašnoj seljačkoj porodici. Teška materijalna situacija prinudila ga je da promeni niz zanimanja, da bi se tek 1976. godine posvetio isključivo književnosti.

Saramago se smatra jednim od najvećih portugalskih i jednim od najuticajnijih evropskih pisaca. Njegova najpozantija dela su "Jevanđelje po Isusu Hristu", "Slepilo", "Sedam Sunaca i Sedam Mesečina" i "Godina smrti Rikarda Reiša".

Nedavno je dobio prestižnu špansku književnu nagradu Princ od Asturije. Njegova dela prevedena su na preko trideset jezika, uklučujući i srpski. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1998. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: