Ovacije za predstavu Ateljea 212 u Zagrebu

Zagrebačka publika je dugim i snažnim aplauzom pozdravila glumačku i autorsku ekipu predstave "Moja ti" Ateljea 212 koja je sinoć izvedena u okviru zvaničnog programa festivala "Gavelline večeri".

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 17.10.2017.

19:00

Ovacije za predstavu Ateljea 212 u Zagrebu
Foto: Atelje212.rs

Glumcima Svetlani Bojković, Gorici Popović, Tatjani Bošković, Sofiji Juričan, Ivanu Mihailoviću na sceni su se pridružile rediteljka Aleksandra Milavić Dejvis i spisateljica Olga Dimitrijević.

Nakon izvođenja publika je u velikom broju razgovarala sa akterima predstave na okruglom stolu koji je moderirala teatrolog Mira Muhoberac, a vodila glumica pozorišta "Gavella" Bojana Gregorić Vejzović.

Predstava "Moja ti" nastala je prema komadu "Kako je dobro videti te opet" Olge Dimitrijević, a naslov je naknadno promenjen.

"Moja ti" je pobednički komad na konkursu Sterijinog pozorja za savremeni dramski tekst, a predstava je nastala u koprodukciji Ateljea 212 i Sterijinog pozorja.

Komad se bavi problemom starosne, ideološke i seksualne, te rodne diskriminacije.

Protogonistkinje su starice, neke od njih partizanke, komunistkinje, lezbejke, majke, svakako žene koje se u doba liberalnog kapitalizma prinuđene na borbu sa najrazličitijim muškim kulturnim rodnim normativima i primerima ideološke degradacije vrednosti za koje su se ove žene ceo život borile.

Muzika u predstavi sačinjena je od autorske muzike kompozitorke Anje Đorđević, te od različitih citata, parafraza i referenci na poznate pesme.

Rediteljski postupak je u najširem smislu zasnovan na čitanju komada kao dela epskih teatarskih praksi.

Dramaturg je Dimitrije Kokanov, kostimograf Maria Marković, scenograf Marija Kalabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: