Sećenje na poslednji nastup Ejmi Vajnhaus u Beogradu

Na Kalemegdanu, tačno na mestu gde je održan poslednji koncert Ejmi Vajnhaus, promovisan je projekat "Back to Amy", dokumentarna predstava o slavnoj britanskoj kantautorki koja će svoju premijeru imati u septembru. Na današnji dan pre šest godina na Kalemegdanu je održan koncert Ejmi Vajnhaus, njen poslednji nastup pred publikom.

Izvor: Tanjug
Podeli
GettyImages
GettyImages

"Možda nije znala ništa o Beogradu. Možda nije znala ni da je u Beogradu. To je svakako bila slučajnost, ali slučajnost koja se ne može ignorisati. Slučajnost koja se može tumačiti na mnogo načina. Slučajnost koja možda i nije slučajnost. Sličnosti između Beograda i Ejmi su mnoge", navodi se u saopštenju Reflektor teatra, koji je predstavio dokumentarnu pozorišnu predstavu o Ejmi Vajnhaus u režiji Vojislava Arsića.

Predstava "Back to Amy" će dokumentarno pristupiti radu umetnice kroz prizmu Beograda i njenog poslednjeg koncerta, kroz razmišljanja o kapitalizmu i surovim pravilima sveta zabave, kroz scenski osvrt o uzrocima i posledicama. "Back to Amy" je spomenik njenom stvaralaštvu, ali i opomena svima nama, koji se prema svom životu i zdravlju odnosimo bez poštovanja.

GettyImages
GettyImages

"Stvarala je iz sopstvenog srca. Iz dubine u kojoj se krije lični mrak, bol, tuga i ništa. Iz dubine koju svako od nas ima, ali samo neki umeju da od nje naprave umetnost. Za mene lično Ejmi je izlaz. Kao neki konopac koji ti stoji iznad glave. Skrcanje zubima u snu. Vožnja avionom u pogrešnom pravcu. Želim da radim predstavu 'Back to Amy' jer to dugujemo njoj, jer to dugujem sebi. Pojave se ti demoni, oduzmu ti kontrolu i znanje. Mogu da te pobede, a možeš i ti da pređe igricu. 'Back to Amy' je povratak na nas", izjavio je reditelj Arsić.

Reflektor teatar je omladinska pozorišna produkcija, izrasla iz pozorišnog programa organizacije Centar E8. To je nezavisna omladinska scena koja angažuje preko 50 mladih umetnika i umetnica.

Prati B92 na Viberu

Pozorište

"Ovo je podsećanje da smo se na zlo navikli"

Krenuli smo u pripremu predstave baveći se ličnim ali i društvenim paranojama, razmatrali kako sistem utiče na nas, kako se proizvodi cenzura i autocenzura i napravili tragikomičan komad mada svi znaju da ne verujem u žanrovsko određenje pozorišta, kazao je danas na konferenciji za medije Andraš Urban reditelj predstave "Sumnjivo lice" čija je premijera zakazana za 21. jun u beogradskom Narodnom pozorištu.

Pozorište ponedeljak 19.06. 16:14 Komentara: 3

"Nedodeljivanjem nagrade je arogantno srušeno Sterijino pozorje"

Sterijinu nagradu dobila sam svojevremeno, verovatno zasluženo, a sada sam zbog ovog dogadjaja zgrožena, jer se žiri poneo gordo i doneo štetne odluke za budućnost, izjavila je glumica Dušanka Stojanović Glid, uključujući se u višednevnu polemiku povodom odluke žirija 62. Sterijinog pozorja da ne nagradi nijednu predstavu.

Pozorište utorak 13.06. 08:38 Komentara: 6

Predstava "Planina Olimp" Jana Fabra otvara 51. Bitef

Predstava ”Planina Olimp” (Mount Olympus), proslavljenog flamanskog reditelja i koreografa Jana Fabra, biće izvedena 23. septembra u Sava Centru na otvaranju 51. Bitefa. Jedan od najznačajnijih evropskih festivala biće održan od 22. do 30 septembra na nekoliko lokacija u Beogradu.

Pozorište ponedeljak 12.06. 20:56 Komentara: 0
strana 1 od 456 idi na stranu