Miki Manojlović: Mržnja, ljubav i jezik kao most / zid.

Pozorišna predstava „Romeo i Julija“, Vilijama Šekspira, u režiji Mikija Manojlovića, u produkciji Radionice integracije (Beograd) i Ćendre multimedije (Priština), gostovaće u Tirani (Albanija) na sceni Narodnog pozorišta 7. i 8. juna 2016. godine, s početkom u 20:00h.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 07.06.2016.

16:58

Miki Manojlović: Mržnja, ljubav i jezik kao most / zid.
Foto: YouTube Screenshot

U predstavi igraju Tristan Halilaj, Anita Mančić, Mensur Safćiju, Nebojša Glogovac, Uliks Fehmiu, Jovana Gavrilović, Milica Janevski, Edona Rešitaj, Nikola Rakočević, Arta Seljimi, Faris Beriša, Goran Jevtić, Armend Baloku, Nataša Tapušković i Miki Manojlović.

Za muziku su se pobrinuli Vladimir Pejković, Dušan Petrović, Nemanja Aćimović i Damjan Babić, scenograf je Branko Hojnik, izvršna producentkinja Milica Milić, a koproducent Jeton Neziraj.

Takođe, 8. juna 2016. godine, u 11:30h u Centru za otvorenost i dijalog (COD) će biti emitovan dokumentarni film Mikija Manojlovića „Jednačina sa jednom nepoznatom“ o nastanku predstave „Romeo i Julija“, nakon projekcije filma će uslediti razgovor sapublikom.

Gostovanje predstave „Romeo i Julija“ u Tirani omogućili su: Regionalni savet za saradnju (Sarajevo), Fondacija za otvoreno društvo Albanija, Ministarstvo kulture Albanije, u saradnji s Narodnim pozorištem u Tirani, Centrom za otvorenost i dijalog (Tirana), Radionicom integracije (Beograd) i Ćendra multimedijom (Prština).

Kao značajan regionalni projekat, predstava "Romeo i Julija",premijerno je izvedena petog aprila 2015. i igrana u Narodnom pozorištu u Beogradu, nakon čega je usledila kosovska premijera i izvođenja u Narodnom pozorištu tokom maja 2015. godine. Predstava je ponovo izvođena u Narodnom pozorištu u Beogradu ove godine. Posle Beograda je s velikim uspehom izvođena u Zagrebu i Sarajevu.

“Ova predstava nije odraz političkog mišljenja, već delo ljudi koji imaju talenat pamet i hrabrost”, kaže Miki Manojlović. “Svaki od njih voli svoju naciju i ne mrzi tuđu. Velika je stvar da su se okupili umetnici iz Beograda i Prištine i punim srcem i snagom radili zajedno. Odvija se u današnjem vremenu, u Veroni. Nema lokalni prizvuk. Ključna nit su mržnja, ljubav i jezik kao most, zid."

"Između srpskog i albanskog naroda i dalje postoje netrpeljivost, konflikti, nesporazumi i trvenje. Iskustvo postkonfliktnih odnosa među bivšim jugoslovenskim republikama govori da je kultura bila ta koja je uspela da pređe barijere, kako teritorijalne, tako i u međuljudskim odnosima. Uspela je da najbržim i najbezbolnijim načinom otvori vrata toleranciji i interkulturnom dijalogu."

"Predstava 'Romeo i Julija' je ozbiljan dokaz da je moguća komunikacija i saradnja srpskih i albanskih umetnika. Ovaj složeni projekat je zainteresovao široku javnost i nadam se menja svest pojedinaca."

"Osim intelektualcima, naš projekat se obraća još jednoj veoma važnoj grupi, građanima, kojima se zapravo u univerzalnoj Šekspirovoj drami i radi. Među građanima i dalje vlada netrpeljivost i netolerancija. Predstava upućuje na značaj prevazilaženja predrasuda, jačanje poverenja, prevazilaženje nerazumevanja i nedostatka tolerancije. Naši 'Romeo i Julija' predstavljaju svojevrsni kulturni događaj, ima široku gledanost u Srbiji, Kosovu i budi interesovanje u ovom delu sveta.”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: