Predstavljen repertoar festivala "Dani komedije"

Selektor 45. pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije" u Jagodini Ivana Vujić predstavila je danas repertoar festivala koji će, po tradiciji, biti održan od 20. do 27. marta.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.01.2016.

21:00

Predstavljen repertoar festivala
Foto: Thinkstock / ilustracija

Prema njenom izboru, publika u Jagodini, u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, videće predstave pozorišta iz Beograda, Užica, Kragujevca, Ssapca i Zrenjanina.

"Izmedju 32 predstave koje su pregledane, tragalo se za komedijom koja je naš savremenik, za humorom, kako Isidora Sekulić kaže 'koji je fina i prefina umetnička suština pri suprotnom kraju, ali na istoj osovini sa tragikom' ", istakla je Vujić.

Vujićeva je rekla da će na festivalu biti izvedene predstave: "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića u režiji Andrasa Urban i izvodjenju Narodnog

pozorišta iz Beograda, zatim predstava "Odumiranje medjeda" Branka Chopića - adaptacija i songovi Olge Dimitrijević, a u režiji Namanje Rankovića i u izvodjenju Narodnog pozorišta Užice.

Trećeg dana glumci Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca izvešće predstavu "Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera" Milana Jelića, reditelj Marko Misirača.

Predstava "Prs,o" Remi De Vo, rediteljka Olja Djordjević, Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" Zrenjanin, na repretoaru će biti četvrtog dana festivala, a petog "Kidaj iz moje kuhinje", Rej i Majkla Kunija

i rediteljke Andree Ade Lazić, u izvodjenju Šabačkog pozorišta.

Šesta predstava na festivalu je "Razbijeni krčag" Hajnriha fon Klajsta, režija Igor Vuk Torbica, u izvodjenju Jgugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, koja će biti izvedena 26. marta, je "Klaustrofobična komedija" Dušana Kovačevića, reditelja Drako Bajić u izvodjenju Zvezdara teatra iz Beograda.

Vujićeva je istakla da izabrane komedije predstavljaju

ono što nam je danas preko potrebno, a to je ono "na šta nas je upućivao Jovan Sterija Popović" - komedija koja spaja isceliteljsku ulogu pozorišta sa njegovom obrazovnom funkcijom".

"I zato, vezujmo svet, ne rasparčavajmo ga, humorom se borimo za beskonačnu celovitost života, sagledajmo sebe u vremenu iskušenja i postanimo sopstveni savremenici, koji se ne boje sopstvenog stida",

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: