NP: Direktor baleta podneo ostavku

Direktor Baleta Narodnog pozorišta i koreograf predstave ''Petar Pan'' koja je pobrala sve pohvale publike, Brus Stajvel, podneo je ostavku na svoju funkciju.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 16.11.2012.

14:00

Default images

Kako je Stajvel naveo u pismu koje je upućeno novom upravniku Dejanu Saviću i prosleđeno medijima preko ambasade SAD, neki od razloga za ovaj korak su izbegavanje Savića da se, i pored datih obećanja, odredi prema njegovom angažmanu u pozorištu, i ogromni sistemski problemi ove baletske kompanije, na koje nije mogao da utiče.

Neki od problema koji su navedeni kao razlog ostavke odnose se na preglomazan baletski ansambl od 97 igrača, od kojih veliki broj zapravo ne nastupa i ne vežba aktivno, a i dalje je na budžetu pozorišta, odnosno Republike Srbije.

''Sistem u Narodnom pozorištu je sistem koji ne funkcioniše u svojoj sadašnjoj formi, i ja ne vidim mogućnost da se dese bilo kakve promene u bližoj budućnosti. Kao što dobro znate, igrači ne mogu da se penzionišu dok ne napune 50 godina, a čak i u tom dobu mogu da ostanu pod ugovorom, ako tako žele. Baletski ansambl ima 97 igrača, a priličan procenat tih igrača dolazio je u pozorište veoma retko tokom godine, samo da bi prošao kroz uloge u našim većim produkcijama'', naveo je Stajvel u pismu u kome se obraća sadašnjem upravniku Saviću.

Američki koreograf kaže i da su česte bile situacije kada nije mogao da okupi ansambl na probama, zbog obaveza igrača prema drugim teatrima, produkcijama ili angazmanima van matične kuće, ili naprosto privatnih prioriteta.

On navodi da kao direktor nije bio u mogucnosti da ukaže na propuste, kazni ili uruči otkaz ni jednom igraču u slučaju nepoštovanja minimuma radne etike, sa čim se susreo po prvi put u svojoj profesionalnoj karijeri. Stajvel je bio direktor baletskih kompanija u Bernu, Seulu, Hong Kongu, Nevadi, dok je stalni gostujući pedagog Holandskog plesnog teatra, Državnog baleta u Atini i Baleta San Franciska.

Stajvel ukazuje da je imao problema i u komunikaciji sa određenim penzionisanim članovima baletskog ansambla, koji uživaju i nacionalne dodatke. On smatra da Ivanka Lukateli, koja je nedavno vraćena na mesto šefa studija Narodnog pozorišta, nije adekvatna ličnost za rad sa mladim talentima.

''Po mom mišljenju, ona nije osoba koja razvija mlade talente. Ona nastavlja da piše svoje blogove, protiv mene lično i protiv Narodnog pozorišta. U kompanijama na zapadu, ovakvo ponašanje ne bi bilo tolerisano i njen angažman u pozorištu bio bi trenutno i zauvek prekinut'', kaže u pismu Stajvel.

Poznato je da je Lukateli svojevremeno izbačena iz državne Baletske škole ''Lujo Davičo'''', kada su se roditelji suprotstavili metodama i psihičkom maltretiranju dece, a verbalno je napala i Stajvelovog repetitora i rekla mu da treba da napusti zemlju, navedeno je u pismu.

Još jedan razlog Stajvelove ostavke je, kako tvrdi, i neprijatan događaj koji se desio letos na probi Gala koncerta, kada je Lidija Pilipenko nepozvana došla na probu baleta i grubim komentarima počela da vređa Stajvela i neke od igrača, što se u pozorištu protumačilo kao "normalan izlet".

Na kraju, Stajvel navodi da je imao prilike da u Narodnom pozorištu sarađuje i sa veoma talentovanim ljudima, koji zbog lošeg sistema i vođenja te kuće često nisu u mogućnosti da se razvijaju i da predstave svoj talenat.

Svoju odluku Stajvel je obrazložio i ministru kulture, ali i Ambasadi SAD u Beogradu koja je pomogla realizaciju baletske premijere "Petar Pan", a upravi nacionalnog teatra poželeo je svaki uspeh u daljem radu.

Novi direktor Baleta Narodnog pozorišta biće poznati baletski igrač Konstantin Kostjukov, izjavio je Tanjugu upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić.

"U baletskom sektoru ima dosta problema, pa smo sa određenim žaljenjem prihvatili njegovu ostavku”, rekao je upravnik Narodnog pozorišta i dodao da će novi direktor Baleta, Kostjukov, sa radom početi u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: