Kit Ričards nagrađen za "Život"

Gitarista benda The Rolling Stones dobio je nagradu „Norman Majler" za istaknutu biografiju.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2011.

22:16

Default images

„Ovo je nagrada za knjige, ako uopšte znate o čemu pričam, vi hakeri”, našalio se 67-godišnji gitarista dok je primao nagradu za svoje memoare „Život” (Life) prodate u milionskom tiražu.

Sa obojenim naočarima, ešarpom oko vrata i crvenom maramom na glavi, Ričards je nonšalantno stajao pred stotinama obučenim u svečana odela i haljine u Hotelu Mandarin na Menhetnu. Cerekao se. Psovao. Zaključio je da, s obzirom na to da piše - pesme - od 16. godine, možda njegovo pojavljivanje na književnom događaju i nije totalni „upad".

Osim Ričardsa nagrađeni su Arundati Roj (za književnost), Gej Taleze (za novinarstvo) i Eli Vizel (za životno delo).

Bilo je to veče iskrenih govora o značaju pisanja i obrazovanja, o podeli bogatstva i trajnim lekcijama Holokausta.

„Čuli ste od nekih neverovatnih ljudi neke ozbijne stvari”, kazao je Ričards, spomenuvši sopstvene demone i životnu borbu sa zavisnošću od heroina. „Ja sam odustao od jedine ozbiljne stvari koja me zanima”.

Nagrada Normana Majlera (Mailer), koja nosi ime američkog novinara i pisca (1923-2007), ove godine dodeljuje se teći put a prethodni laureati bili su Nobelovci Toni Morison (Morrison) i Orhan Pamuk i osnivač magazina Rolling Stone Džen Vener (Jann Wenner).

Nagradu Ričardsu uručio je Bil Klinton, koji je muzičara nazvao prijateljem i dobrim momkom. Bivši američki predsednik je spomenuo da je njegova nedavno preminula tašta, Doroti Rodam, bila velika obožavateljka Rolling Stones-a.

„Da li imate pojma kako izgleda život sa 92-godišnjom grupi devojkom, ženom koja je živela i disala za 'Stounse'?” Klinton se potom prisetio kako je prisustvovao koncertu benda pre nekoliko godina u pozorištu Beacon na Menhetnu, kada je Rodamova stigla ranije i čekala u redu da vidi Ričardsa „i da se onesvesti”.

Nijedan fan „Stounsa" i Ričardsa iz šezdesetih ne bi mogao da zamisli da su pajtosi sa predsednikom države ili da će uz gitaristu ikada stajati pridev „istaknuti”. A malo njih bi poverovalo i da će se dotični grilti sa Tonijem Benetom (Tony Bennett).

Međutim, 85-godišnji pop pevač, koga su „Stounsi" svojevremeno skinuli sa top-lista, prišao je Ričardsovom stolu i predstavio se. Njih dvojica su se zagrlila i pozirala foto-repoterima.

Benet je kasnije objasnio da mu je Ričards poslao lepu poruku u vezi sa novim albumom „Duets II”. „Samo sam hteo da mu se zahvalim”, kazao je Benet.

Međutim, jaz nije sasvim premošćen. Upitan koja mu je omiljena pesma Rolling Stones-a, Benet je odgovorio da ih nikad nije slušao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: