Pixies ponovo dolaze na Balkan

Legendarni alternativni rok sastav, bostonski Pixies, prva je zvezda zagrebačkog INmusic festivala, gde nastupaju 25. juna sledeće godine. Za sada nije poznato da li će u okviru velike turneje nastupiti u još nekoj zemlji regiona.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2013.

13:27

Default images

Sasvim neočekivano, poput pravog letnjeg pljuska, sastav Pixies je 28. juna, posle devetogodišnje pauze objavio novi singl "Bagboy". Već u septembru, na radost brojnih fanova, objavljeno je i EP izdanje sa četiri nove pesme, pa je postalo sasvim izvesno da se sprema i njihova velika turneja.

Bend je ove jeseni krenuo na veliku svetsku turneju, a nakon praznične pauze vraća se koncertima već 15. januara u Torontu. Posle Severne i Južne Amerike, njihov uzbudljiv muzički karavan 29. juna stiže u Barselonu, čime počinje osvajanje starog kontinenta.

Poslednji za sada zakazan nastup na turneji upravo je onaj u Zagrebu, gde će Pixies 25. juna svirati na INmusic festivalu. Još uvek nije poznato da li će članovi benda posetiti još neki balkanski festival, što nije nemoguće. Svi datumi posle zagrebačkog koncerta su otvoreni, a osim toga do sada su izvođači sa hrvatskog često nastupali na festivalima u regionu, uključujući i novosadski Exit. "Nije čudo što su Pixiesi postali toliko uticajan bend tokom godina budući da su članovi sastava crpili inspiraciju iz vrlo različitih muzičkih žanrova", navodi se u saopštenju INmusic festivala, gde se ističu i njihovi indi rok klasici poput "Debaser", "Here Comes Your Man", "Monkey Gone To Heaven", "Gigantic" i "Where Is My Mind?".

Uticali su na mnogobrojne velike muzičare koji su izrazili svoje divljenje i inspiraciju Pixiesima, poput Davida Bowiea, Radioheada, PJ Harvey, U2, Nirvane, The Strokesa, Weezera, Pavementa i drugih. Kurt Cobain je jednom prilikom izjavio da pesma poput "Smells Like Teen Spirit" bez inspiracije Pixiesima ne bi nikada ni nastala. Pixiesi su osnovani 1986. godine kada su Charles Thompson (Black Francis) i Joey Santiago, dvojica prijatelja studenata sa fakulteta u Masačusetsu, tražili basistu koji voli Hüsker Dü i Peter, Paul And Mary. Prema legendi, na oglas se tada javila Kim Deal iako bas nije ni posedovala, a kamoli znala da svira isti. Sastav je zatim svojim članstvom zaokružio David Lovering i priča o Pixiesima je mogla da krene.

Tih je godina, odmah u startu, nastala i čuvena pesma "Here Comes Your Man", jedan od njihovih najvećih hitova. Nakon uspešnog albuma "Surfer Rosa" koji je producirao cenjeni Steve Albini, Pixiesi su definitivno osvojili Veliku Britaniju, i tu su već postojale naznake da će sastav biti popularniji u Europi nego u rodnoj državi.

Godine 1993. nastupila je duga pauza u njihovom radu, koji se nastavio tek 2004, 11 godina kasnije. Tada Pixiesi kreću na turneju, sviraju mnogobrojne koncerte, uključujući i onaj u Zagrebu, a sve je popraćeno hvalospevima kritike i beskrajnom srećom fanova. U međuvremenu je nastupila još jedna pauza koja je trajala sve do ove godine, a već sledeće godine Pixies sviraju u punim dvoranama i zauzimaju glavne pozornice velikih open-air festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

19 h

Podeli: