"Nirvana i Ejmi ne mogu da budu legende"

"Samo zato što si mrtav ne znači da si muzička legenda", izjavio je u nedavnom intervjuu frontmen benda Kiss, basista Džin Simons komentarišući stanje na muzičkoj sceni i nedostatak novih muzičkih velikana.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 05.10.2013.

14:29

Default images

U razgovoru za radijsku stanicu "Team Rock Radio" Simons je izrazio uverenje da svet neće dobiti nove bendove kao što je nekada bio sastav The Beatles, niti legendarne muzičare poput Prinsa, jer ne postoji sistem podrške u muzičkoj industriji za one koji žele da grade dužu karijeru.

Prema njegovim rečima celokupna priča o muzici na internetu je fascinantan eksperiment, ali je krajnji učinak za bendove veoma loš.

Poredeći period od 1958. do 1983. godine, i ono što je usledilo od 1984. do danas, Simons je kazao:

"Hajde da vidimo... Elvis Prisli, The Beatles, Rolling Stones, Džimi Hendriks, The Woo i mnogi drugi. Potom su se sedamdesetih pojavili Aerosmith, Kiss, Led Zeppelin. Ali od 1984. do danas ne možete da imenujete nijednu zvezdu koja je veća od pomenutih. Pri tome ne mislim da one koji su objavili jedan ili dva albuma, već nekog kao što su bili Queen i AC/DC. Ne postoje više takva imena, nijedno."

Simons je potom kao primere naveo Kurta Kobejna i bend Nirvana, kao i Ejmi Vajnhaus, dodajući da oni ne mogu biti posmatrani kao muzičke ikone.

"Kurt Kobejn? Ne. Tu je reč o jednoj ili dve ploče, to nije dovoljno. Ejmi Vajnhaus? I tu je reč o jednoj ploči ili dve, nije dovoljno. Samo zato što si mrtav ne znači da si muzička legenda. Ne", kazao je Simons.

On je primetio i da mnogi muzičari danas primenjuju "Radiohead model" po kom fanovi plaćaju onoliko novca koliko žele za album svojih omiljenih muzičara.

"Ali to ne funkcioniše dobro, zar ne", pita se Simons.

Šta vi mislite? Da li je poslednjih decenija svet dobio bar jednu muzičku legendu za sva vremena i ko bi to od aktuelnih muzčara i muzičarki mogao da bude?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

17 h

Podeli: