Kolarac: Polučasovni aplauz za Kisina

Ruski pijanista svetskog renomea Jevgeniji Kisin (42) priredio je sinoć Beograđanima jedan od nezaboravnih koncerata u prepunoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 04.10.2013.

09:28

Default images

Kisinu su na kraju koncerta priređene ovacije koje su trajale skoro pola sata, a on je uzvratio sa tri bisa koja su još više oduševlila publiku, jer je izveo jednu Bahovu kompoziciju pokazujući da mu ni ta vrsta muzike nije strana.

Kada se ponovo vratio "svom" romantičarskom repertoaru odsvirao je veoma neobičnu kompoziciju Alekseja Skrjabina kome je inače bio posvećen najveći deo oficijelnog dela koncerta.

Osećajući da je ovo bio jedan od njegovih ličnih trijumfa, izveo je nadahnuto neprevaziđenu Šopenovu Polonezu u As duru na koju svaki poklonik klasične muzike, ako i nije Poljak, oseća potrebu da ustane kao da se svira nacionalna himna.

Neosporno jedan od najvećih savremenih pijanista odabrao je da za koncert, kojim je veceras otvorena u Beogradu 17. sezona Velikana muzičke scene, izvede resital, tu najtežu izvođačku formu za interpretatore klasične muzike, a uz to je došao i sa novim repertoarom.

Naime, ovo je treće gostovanje Kisina u Beogradu i očigledno je želeo da iznenadi beogradsku publiku koncertom na kome je izveo Sonatu op.53 Franca Šuberta, Sonatu i fantaziju kao i izbor etida iz Opusa 8 Aleksandra Skrjabina.
Foto TANJUG - Tanja Valiè
Pre Beograda, Kisin je nastupio u Ljubljani i Zagrebu u okviru svoje ovogodišnje sezone koja će da obuhvati 40 resitala po celoj Evropi, SAD i Aziji kao i nastupe sa orkestrima kao što su Londonski simfonijski Orkestar filharmonija, Evropski kamerni sa dirigentima L. Fosterom, M.Tilson Tomasom i V. Aškenazijem.

Konceret u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine podsećao je veceras na preuveličani salon poput onih na kojima su svirali Kisinovi omiljeni kompozitori romantizma iz 19. veka, pošto je publika koja je sedela na pozornici potpuno zatvorila krug oko klavira na kome je ovaj virtuoz svirao. Iako je stajala uz sve zidove i sedela po stepenicama, tokom Kisinovih pijanisima u Šubertovoj Sonati nije se moglo čuti ni disanje publike, a zbog načina na koji je izveo drugi stav te sonate koja je zvučala melanholično verovatno je mnogima u sali zastala knedla u grlu.

S obzirom na to da se zna da je Kisin veoma mlad počeo da svira i već je sa 10 godina održao svoj prvi solistički koncert svakoga mora da zadivi entuzijazam s kojim svira iako se ne odvaja od klavira već više od 30 godina.

Ovaj veoma popularni ciklus koncerata "Velikani muzičke scene" Centra za muziku Kolarčeve zadužbine započet Kisinovim koncertom otvorio je apetite publike za sledeće programe pokazujući da ova koncertna sala i Centar uživaju visok ugled među svetskom muzičkom elitom i da u teškim vremenmima mogu da obezbede vrhunska gostovanja kao što je bilo Jevgenija Kisina čiji natup neće zaboraviti niko ko se obreo sinoć u dvorani Kolarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: