Izvedena porudžbina 44. Bemusa

Kamerni orkestar "Gudači Sv. Đorđa" i solisti Ana Radovanovanović, mecosopran, Srđan Sretenović, violončelo i Neda Hofman, klavir premijerno su večeras u Kolarčevoj zadužbini izveli porudžbinu 44. Bemusa, kompoziciju Srđana Hofmana "Ogledalo".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2012.

22:20

Default images

Delo uglednog srpskog kompozitora Hofmana "Ogledalo" refleksija za trio i kamerni orkestar, porudžbina ovogodišnjeg Bemusa, napisano je na tekst "Retflections" verbo-voko-vizuelnog dela Dejvida Tejlora i nekoliko stihova iz pesme "Mirror" Silvije Plat.

Prema rečima kompozitora, odnos između ogledala ili površine vode, na kojima se reflektuje lik onoga koji u to ogledalo/vodu gleda, večna je tema umetnosti.

Intelektualno složeno i emotivno prenapregnuto delo Hofmana muzička je priča o identitetu i prolaznosti, "Ogledalo" kao simbol drugog ja kompozitora, pedagoga i teoretičara savremene muzike Hofmana(68), autora čiji opus čine brojna orkestarska, vokalno instrumentalna, kamerna, solistička, horska i elektro-akustička dela.

Publika je sa velikom pažnjom slušala prvo izvođenje dela u izvanrednom tumačenju mladih muzičara i toplim aplauzom nagradila kompozitora koji je, kao što je red na premijerama, izašao na binu da se pokloni.

Na programu večerašnjeg koncerta pored Hofamanovog "Ogledala" bila je Sonata za gudače br. 2 A-dur Đoakina Rosinija, "Elegija" za gudače Edvarda Elgara i Kamerna simfonija Dmitrija Šostakoviča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: