"Lepota kakofonije": Objavljen konkurs za 57. Oktobarski salon

Objavljen je konkurs za učešće na 57. Oktobarskom salonu, na izložbi "Lepota kakofonije" čiji su kustosi Danijel Kvaran (Francuska) i Gunar B. Kvaran (Island), a konkurs je otvoren do 1. oktobra.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.07.2017.

17:46

"Odlučili smo da predstavimo izložbu pod nazivom 'Lepota kakofonije' koju zasnivamo na ideji različitosti. Ovaj koncept stavlja umetničku scenu u Srbiji u međunarodni kontekst, a u isto vreme, odnosi se na složenu kulturnu i društveno-političku situaciju u regionu", objašnjavaju kustosi.

Početkom 21. veka, uprkos činjenici da je pojam savremene umetnosti na Zapadu postao univerzalni referentni model, nije se pojavio nijedan zajednički imenitelj.

Umetnički svet ima mnogo centara, višeslojne aktivnosti, pluralizam ideja o tome šta je umetnost i šta ona može da bude i impresivan broj heterogenih umetničkih radova, a izložba "Lepota kakofonije" odražava bogatstvo sveta.

To je pozitivan uslov, koji stvara energiju koja može uključivati nesklad, pa čak i konfliktne ideje i izraze i podrazumeva koegzistenciju višestrukih identiteta i trajnih relacijskih tokova, prenoseći pojmove mešavine i otvorenosti i stvaranje smislene priče o umetnosti i kulturi, o socijalnim pitanjima i politici, stoji u saopštenju Kulturnog centra Beograda.

Izložba "Lepota kakofonije" će istražiti svetsku umetničku produkciju, tražeći raznolike umetničke poetike i različite generacije živih umetnika.

Organizatori najavljuju da će izložba okupiti radove koji pokazuju, kroz svoje oblike, strukture materijala, tehnike, uređaje i sadržaj, izuzetno bogatstvo savremenog umetničkog izraza.

Kustosi će pozvati srpske i inostrane umetnike da učestvuju sa postojećim radom ili radom posebno izvedenim za ovu izložbu, a odabraće i radove srpskih umetnika koji budu pristigli na konkurs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: