Recepti u prostoru od plastičnih kašičica

Izložba „Recepti u prostoru od plastičnih kašičica“ hrvatskog glumca i umetnika Marina Tudora, biće otvorena 17. novembra (20h) u Velikoj galeriji Kulturnog centra Grad u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 16.11.2014.

12:38

Default images

Taj mali svet satkan od plastike njemu je zapravo hobi već dugi niz godina, a pošto je u srži prenamena potrošnih predmeta od plastike - kašičica za jednokratnu upotrebu, ovaj hobi vuče sa sobom i reciklažu i vizuelnost, pa ga možemo podvesto pod eco crafts kategoriju, pošto ni autor ne voli nazivati svoj hobi umetnošću.

Tudoru je ovo prvo predstavljanje u Srbiji, a izložbe je imao već imao u Splitu i Dubrovniku gde je izlagao u atrijumu pozorišta u kom je bio zaposlen.

Godine 1999. sedeći u jednom od splitskih kafića, Tudor je video kako njegova prijateljica od kašičice oblikuje puža, koristeći upaljač i oduševio se mogućnostima koje pruža ovaj gotovo beznačajni predmet. Tada i počinje stvaranje skulpturica, gde je prva minijatura čoveka na klupi.
Od tada pa do danas teme i motivi su se množili i razvijali, jer inspiracija Tudoru dolazi sa svih strana. Ipak, budući da je glumac, najviše se interesuje za interakciju ljudi, tako da je to najčešća tema.

Neki od radova svojom složenošću prevazilaze skulpturu i ulaze u polje instalacije, dok je izvedba vremenom dovedena do iznenađujući preciznosti i detalja. Zbog toga Tudoru pada na pamet da uvede atmosferu i stvori pozadinu, kada otkriva da se jedan njegov prijatelj bavi projekcijama na analognom, dijaprojektoru.

Gradeći svoje projekcije pribegava često reciklaži, ali koristi razne stvari i teksture u ostvarivanju svoje zamisli, te stvaranju atmosfere svojim skulpturicama i pojačavanje sveukupnog utiska.
Kombinujući kreativno prevazilaženje dokolice, s obzirom na to da igra kašičicama za espreso nije neuobičajena pojava, koju je on podigao na ozbiljan nivo, a sa druge strane i reciklaže, život jedne kašičice je svega nekoliko minuta upotrebe, a onda odlaziu smeće, dok je Tudor reciklira na jedan vizuelno primamljiv način

Njegove recepte u prostoru publika će moći da vidi do 23. novembra i kupi, pošto je izložba prodajnog karaktera, a biće organizovan i prateći program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: