Ratko Božović: Vetrovi krize su opustošili porodice

Sociolog Ratko Božović bio je gost današnjeg Kažiprsta i govorio o krizi čitanja i stradanju knjiga.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 25.10.2016.

16:53

Ratko Božović: Vetrovi krize su opustošili porodice

"Globalno govoreći, imamo vizuelnu pomamu kulture i iz takve kulture je postradala knjiga, pa mnogi kažu da je knjiga umorna ili umorena, no u nekim sredinama kao što je naša ona je posebno postradala jer je postradala porodica, škola, vrednosni sistem.

Ja sam uvek govorio da imamo puno knjiga na Sajmu, što nas uvek obraduje, ali se stalno pitam hoće li te knjige biti pročitane.

Kada pogledate, ima dosta gladnih očiju, kojima je knjiga u očima, ali idu sa polupraznim kesama jer te knjige treba i platiti.

Naša priča je u stvari priča o devastiranoj porodici koju su vetrovi krize učinili sredinom koja više nije porodica, a deca se sve više identifikuju sa spoljnim uticajima.

Imamo siromaštvo komunikacije u kojoj ne postoji redosled i smisao komunikacije i gde je postradala rečenica. "

Profesor Božović se osvrnuo i na zastupljenost lektire u obrazovnom sistemu i rekao da smatra da bi trebalo krenuti od savremene, moderne književnosti, koja bi bila bliža mladima i uvukla ih u čitanje.

Na kraju je postavio pitanja: “Ima li smisla i govoriti o tome uopšte, imate li kome govoriti, imate li šansu i priliku da govorite?”

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: