Perić i Tomić na 55. Bijenalu

Projekti umetnika Vladimira Perića i Miloša Tomića predstavljaće Republiku Srbiju na 55. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, koje će biti održano od 1. juna do 23. novembra 2013. godine.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

15:27

Default images

Odluku su jednoglasno doneli Komesar nastupa Srbije na 55. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, Maja Ćirić, istoričar umetnosti i nezavisni kustos, članovi Stručnog saveta Dejan Sretenović, istoričar umetnosti, Stevan Vuković, teoretičar umetnosti, Darka Radosavljević, istoričar umetnosti, Milica Pekić, istoričar umetnosti Nikola Šindik, multimedijalni umetnik.

Vladimir Perić je predložio projekat pod nazivom “Horor Vakui”, složeni ambijent sačinjen od dva segmenta: zidnog, koji reinterpretira elemente njegovih ranijih instalacija, i podnog, koji čine replike tabli popularnih društvenih igara. Projekat Miloša Tomića pod nazivom “Muzikalni dnevnici” sastoji se od niza video projekcija u kojima se vizuelno prati nastajanje raznorodnih zvučnih efekata nastalih fizičkom inerevencijom na predmete iz svakodnevice. Nastali zvuci se nadograđuju i dopunjuju, stvarajući specifičnu audio-vizuelnu kompoziciju.

Iako su ova dva umetnika poslala nezavisne predloge, uočena je njihova kompatiblinost, koja se ogleda u reartikulaciji predmeta i situacija, na način da se umetničkim gestom kritički artikuliše politika svakodnevnice.

Rezultat združenog nastupa ova dva umetnika je potpuno novi, jedinstveni rad koji prostor paviljona tretira kao još jednu od svojih komponenti sa jasnim organičkim karakterom, gde se i objekti i već formirani i ranije prezentovani likovni artefakti tretiraju kao sirovi materijal u (re)komponovaju ovog utopijskog poduhvata. Ta činjenica, premijerne realizacije potpuno novog rada ukoričenog u dimenzije paviljona, ne pruža samo prostor za prezentovanje već nudi (u ovom slučaju iskorišćenu) provokaciju za stvaranje. Uz to, direktan odgovor na temu Bijenala – „Palata enciklopedije“– uspostavlja plodotvornu dijalektiku sa centralnim paviljonom.

Realizacijom ovog predloga ostvaruje se celina koja bi svežinom, inovativnošću i celovitošću prostorne postavke ostvarila ambijent koji posmatračima demonstrira dijalog različitih generacija, na srpskoj umetničkoj sceni. Stručni savet i komesar su kao značajan parametar razmotrili izvodljivost na svim nivoima, a koja podrazumeva budžetsku skromnost, autentičnost autora i generacijsku raznolikost.

Uz saglasnost oba umetnika, Komesar i Stručni savet su jednoglasno Ministarstvu kulture i informisanja ponudili predlog objedinjujućeg projekta, sa kojim se ministar Petković složio.

Da podsetimo, na poziv Ministarstva kulture i informisanja i Stručnog saveta da dostave predlog idejnog rešenja za nastup Srbije 55. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji kojim bi odgovorili na ovogodišnju temu - „Enciklopedijska palata“ (odnosi se na virtuelni muzej najvećih svetskih izuma i otkrića )od ukupno 20 predloženih i pozvanih, odgovorilo je 14 umetnika i kustosa (Vladimir Perić, Vladmir Nikolić, Siniša Ilić, Zoran Naskovski, MilošTomić, VesnaPavlović, Biljana Đurđević, Nikola Džafo, Bogomir Doringer, Dorijan Kolundžija – umetnici i Zoran Erić, Saša Janjić, Ana Nikitović, Miroslav Karić – kustosi).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: