Ministar kulture: Mnogo smo uradili

Predrag Marković, ministar kulture, informisanja i informacionog društva predstavio je danas drugi tromesečni izveštaj o radu tog ministarstva i naglasio da ni on, ni ministarstvo nisu učestvovali u predizbornoj kampanji i zato smatra da je bitno da se istaknu poslovi koji su završeni.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.06.2012.

14:37

Default images

On je naveo da su od prethodnog izveštaja obnovljeni ili otvoreni Poštanski muzej, Narodni muzej u Kruševcu, Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Tekstilni muzej u Stojkovcu, Crkva brvnara u Sevojnu, Crkva Svetog Save u manastiru Kuveždinu i niz depoa u mnogim kulturnim institucijama.

Marković je naglasio da je sve ovo urađeno novcem građana i, što je bitno, ostaće građanima Srbije.

On je ponovo čestitao Muzeju u Prijepolju za dobijenu međunarodnu nagradu i podsetio da je učestvovao pre mnogo godina u pokretanju inicijative da se otvori ovaj muzej, dodavši da je veoma ponosan što je ovih dana otvoren još jedan objekat u okviru tog projekta.

Ministar je takođe najavio da će 29. juna biti otvorena jedna od najznačajnijih izložbi koju organizuje Ministarstvo kulture u saradnji sa Arhivom Srbije, posvećena arhivskoj građi iz Dubrovačkog arhiva.

On je dodao da je u pripremi ove izložbe učestvovala Srpska crkvena opština Dubrovnika, ali i Ministarstvo kulture Hrvatske.

Od značajnih događaja između dva izveštaja o radu ministarstva Marković je izdvojio važne međunarodne aktivnosti u okviru koje su održane dve ekspertske konferencije u vezi sa predstedavanjem Srbije Savetom ministara kulture Jugoistočne Evrope.

On je rekao da je bilo veoma prijatno prisustvovati ovim skupovima kao predstavnik Srbije, pošto je Srbija pominjana samo u najboljem kontekstu, kao primer partnerstva i kao primer rada na planu kulture.

Ministar je najavio da će Srbija u narednom periodu biti prisutna na Bijenalu u Veneciji, a u sredu 20. juna u Etnografskom muzeju biće zvanično otvoren Centar za nematerijalnu baštinu čime će biti prevaziđene teškoće vezane za pravljenje spiskova predloga za UNESCO u vezi sa nematerijalnom baštinom.
Foto: Beta
Marković je ponovio da je kultura jedina oblast u kojoj nisu smanjena sredstva iz budžeta za 2012. godinu, niti je izgubljeno neko radno mesto u kulturnim ustanovama.

U okviru međunarodne saradnje potpisan je Protokol o povraćaju kulturnih dobara iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku, program saradnje u oblasti kulture i umetnosti sa Republikom Makedonijom, a Srbija je bila počasni gost na 9. Sajmu knjiga u Solunu održanom od 24. do 27 . maja.

Završeni su konkurs za otkup knjiga objavljenih 2011. za potrebe javnih biblioteka na teritoriji Srbije, konkursi za sufinansiranje projekata/programa elektronskih medija sa sedištem na Kosovu i Metohiji u 2012, kao i u oblastima javnog informisanja osoba sa invaliditetom i javnog informisanja pripadnika srpskog naroda u zemljama regiona u 2012.godini.

U Izveštaju o radu je navedeno da je završen i konkurs za prikupljanje predloga za sufinansiranje projekata prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu u 2012. i konkursi za sufinansiranje razvoja filmskog scenarija (2011), proizvodnje domaćih dokumentarnih, animiranih i kratkih igranih filmova za 2011, izdavanja prvih izdanja kapitalnih dela koja se objavljuju na srpskom jeziku u oblasti kulture i vrednih dela iz oblasti domaće i prevodne književnosti u 2012. i drugo.

Završen je rad na izradi Nacrta zakona o javnom informisanju, Nacrta zakona o javnim radio-televizijskim servisima i Prednacrta zakona o elektronskim medijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: