Preminuo Šaban Bajramović

Romski pevač Šaban Bajramović preminuo je u nedelju, 8. juna u Nišu od posledica infarkta, potvrđeno je agenciji Beta na kardiološkoj klinici Kliničkog centra Niša.

Izvor: Beta, Tanjug

Nedelja, 08.06.2008.

23:59

Default images

Bajramović je preminuo oko podneva u koronarnoj jedinici te klinike gde je primljen u nedelju pre podne.

Šaban Bajramović je bio najslavniji i najpopularniji romski pevač, kompozitor i pesnik. Rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine. Prvu ploču snimio je 1964. godine. Snimio je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.

Više od 20 godina predvodio je sastav Crna mamba. Na lični poziv Nehrua i Indire Gandi nastupio je i u Indiji, gde je zvanično proglašen Kraljem svetske ciganske muzike. Kao glumac pojavio se u filmovima "Nedeljni ručak" i "Anđeo čuvar" Gorana Paskaljevića, "Gypsy Magic" Stoleta Popova i "Crna mačka, beli mačor" Emira Kusturice.

Ministar kulture Srbije Vojislav Brajović izjavio je Tanjugu da je sa ogromnim žaljenjem primio vest o smrti popularnog i cenjenog pevača Šabana Bajramovića.

"To je trajni gubitak za našu kulturu", ocenio je ministar, upućujući iskreno saučešće, pre svega Bajramovićevoj porodici.

Brajović je naglasio da mu je "strahovito žao što Bajramović nije uspeo ni da čuje informaciju da je u petak, 6. juna, nađeno rešenje za prevazilaženje problema oko njegovog statusa penzionera i da ga je komisija za dodelu posebnih priznanja uvrstila među dobitnike".

"Otišao je jedan od najvećih džez pevača koji je ostvario vrhunske umetničke domete", zaključio je Brajović.

Šaban Bajramović biće sahranjen u sredu u 14 sati na Romskom groblju u Nišu, a dženazu će održati muftija beogradski Muhamed Jusufspahić, rečeno je agenciji Beta u porodici preminulog pevača.

"Šaban će biti sahranjen uz muziku kao što je i živeo ceo svoj život. Svoje prisustvo su najavili mnogi muzičari između ostalih i Goran Bregović, orkestar Bobana Markovića, Džej, predstavnici romskih organizacija iz okolnih zemalja...", rekao je Života Šabanović, zet pokojnog muzičara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: