Utorak, 20.03.2012.

19:47

Nikolson održao lekciju kolegama

Izvor: B92

Nikolson održao lekciju kolegama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

diego

pre 12 godina

lista je dobra, ali imam zamerku kao i vecina. Samo americki glumci. Dosta je bilo dobrih ruskih glumaca, na primer ekipa iz stalkera, ne znam kako se zovu, kao i svedskih, liv ulman i viktor sjostrom. Tesko je izabrati samo 10 :)

Radojko, isprati gospodu do druma :)

pre 12 godina

Haha, smesno, pa niko ni da pomene ruske glumce (gluma Nikite Mihalkova i Olega Menjsikova u Varljivom suncu 1 je pokazna vezba za Holivud)?
Pa engleski asovi, recimo.
Brando je bio genije, ali i oni koji su igrali uz njega su bili nista manje dobri glumci, samo nisu bili seks simboli, pa su ostajali u drugom planu (Glen Ford, Rod Stajger itd.)
A Total Film nije nikakva referenca za umetnost. Sta bi oni rekli na minijaturu Bate Zivotinje u Povratku otpisanih - uloga oficira propale vojske, sefa ''male isturene grupe'' - neprocenjivo.

petarV

pre 12 godina

Mada...nepravedno je samo Dzeka izdvajati iz sjajne ekipe "leta iznad kukavičijeg gnezda"...Svaki glumac od ludaka,do doktora,sestara i čuvara je maestralno odigrao svoju ulogu i samim tim sjajan scenario doveo do sjajnog filma...

A niko ni ne spominje "paklenu pomorandzu" mada, Malcom posle tog filma i nije imao ni zapažene uloge nit neke filmove-generalno...

znam ,ali.....

pre 12 godina

Ovo je vrlo relativan izbor , ne zelim da osporavam uloge ovih velikana ali ipak komparacija uloga odnosno glumaca ne moze da postoji tj. ne postoji najbolje odigrana ili najgore odigrana uloga , jer je snimljen toliki broj filmova i toliki broj dobro i lose odigranih uloga da im se broj ne zna . Naravno ovo su najveci , najuspesniji i najpopularniji ( citaj americki ) glumci koji su glumili u nekim od najboljih i najuspesnijih filmova ikad snimljenih ali sta je sa onim manje uspesnim ali isto tako extra kvalitetnim ostvarenjima ( citaj evropskim ). Poslao sam komentar samo da bih vam preporucio ova dva fenomenalna evropska filma sa fenomenalnim glumcima "Intochables " franc. film i " Unce Upon a Time in Anatolia" turski film ... i naravno ima ih jos , ali ovi su iz 2011 i trenutno su aktuelni . Inace my all time favorite je uloga Kristijana Bejla u "The Machinist" kad ga je vec neko spomenuo u komentarima. Prijatan prolecni dan

Aleksandar

pre 12 godina

Daniel Day Lewis, u bilo kom filmu. Retko se vidja tako raznovrstan i talentovan glumac. There Will Be Blood je najbolji film snimljen u poslednje dve dekade.

DaLanik

pre 12 godina

Tesko je sloziti se u ovakvim listama... ukusi su razliciti, iako u vecini lista ce se naci isti glumci i vecinom isto filmovi, doduse na razlicim pozicijama... Ja bih dodao nekoliko po svom ukusu, znaci ne moraju svi da se sloze, ali po meni neverovatno dobro odigrani, sigurno ne klasici kao "Kazablanka", ali svejedno dobri...

* Rutger Hauer - Blade Runner
* Kevin Spacey - The Usual Suspects
* Andy Garcia - Eight Million Ways to Die
* William Hurt - Until the End of the World
* Sam Shepard- The Right Stuff
* Donald Pleasence - Halloween
* Richard Gere - Breathless

Natasa

pre 12 godina

Al Pacino, Dzek Nikolson, Dastin Hofman - uvek! Ali, gde je molim vas Meril Strip? Budimo ozbiljni, bez nje ovu listu ne smatram ozbiljnom.

BRANDO

pre 12 godina

Sto neko dole rece, bez konkurencije NAJBOLJI glumac je Marlon Brando!

Dzek Nikolson i Robert de Niro su drugorazredni glumci koji ne mogu da izadju iz svoje koze u ulogu, u svim ulogama su isti.

crazy processor

pre 12 godina

Nikolson je car:)
Mislim da je glupo praviti ovakve liste jer nema smisla, suvise mnogo ima dobrih uloga, a pogotovu u evropskim filmovima. U listi su glumci strarije generacije. Dosta dobrih uloga imaju zene, liste moraju imati barem 50% zenskih uloga. Koliko ima samo uloga mislim da bih mogao dva dana da pisem, dosta uloga sa liste ne moze da se poredi sa ulogom Kristijana Bejla u masinisti, zato i kazem da su izostavljeni glumci mladje generacije. Poslednji film koji sam gledao, a da me odusevila uloga je Kira Najtli u opasnim metodama. Ima stvarno dosta dobrih ostvarenja....

Sači

pre 12 godina

Uvek je u umetnosti komično birati najboljeg. To je toliko relativna stvar. Na primer, uloga Roberta De nira u filmu "Lovac na jelene" je za mene maestralna, a za nekoga je sasvim prosečna.

petarV

pre 12 godina

Mada...što i kaže jedan komentar...ima dosta dobrih glumaca...ali,kada odgledate više njihovih filmova,vidite da uvek biraju slične uloge i slično ih i odglume!
A na neku žalost i ne slaganje,većine...ja u njih na prvom mestu ubrajam De nira...Sve su mu uloge nekog sociopate,povučenog manijaka,oca nasilnika,čoveka opsednutog kontrolom...i drndoša...

petarV

pre 12 godina

Forest Gump mi je jedan od omiljenijih fimova...ali i bez poređenja sa Forest Gumpom i Tom Henksom...Ne da je greota nego je propust da se među prvih 10...ma prvih 5 , nije našao Dastif Hofman,za ulogu u "kišnom čoveku"...lista,bi mogla da se prepravi...i čak da nikom ne bude žao...ali svakako Dzek je Dzek...

molim?!

pre 12 godina

Sto pedest minusa dobio je covek koji je napisao da lista ne moze biti ozbiljna bez Dzejmsa Dina (James Dean), jednog od najtalentovanijih glumaca svih vremena? Niko od vas sto ste ih lupali ne zna za Buntovnika bez razloga ili ne daj boze za Istocno od raja? Samo pornice gledate pa ste mislili na Deena? Tugo...

Valja

pre 12 godina

Tom Hanks - Forrest Gump, Marlon Brando - Kum, Kevin Spacey - Usual Suspects, Seven, Anthony Hoppkins - Legends of the Fall, pa opet Jack Nicholson - The Shinning, Hillary Swank - Million dollars baby...Mnogo sjajnih performansa fali na ovoj listi.

electric_mojo

pre 12 godina

Prva dva mesta zasluzeno. Ostalo onako, lalala. Sto se Pacina i Denzela tice, svidjali su mi se, dok nisam ukapirao da sve uloge vrste na isti sablon i sa istim grimasama.

cinober

pre 12 godina

Ah, opet te bedastoće sa subjektivnim ranglistama... Dobro je neko rekao - sve sami Ameri! Ali ma kako da se sastavi ovakva lista bilo bi glupo jer tako nešto jednostavno ne postoji. Vjerojatno u cijeloj povijesti filma ima između 12.560 i 238.510 potpuno ravnopravnih briljantnih izvedaba! Jean Gabin...Gerard Philipe...Jeanne Moreau...Catherine Deneuve...Erland Josephson...Max von Sydow...Greta Garbo...Ingrid Bergman...Klaus Kinski...Bruno Ganz...Marlene Dietrich...Barbara Sukowa...Danilo Stojković...Pavle Vuisić...Milena Dravić...Mia Oremović... uh u što sam se ja upustio, pa ovako bih mogao pisati cijeli dan...

Madja

pre 12 godina

Ah... svako ima svoje kriterijume...

1. Javier Bardem - Mar adentro
2. Maggie Cheung Man-Yuk & Tony Leung Chiu-Wai - Fa yeung nin wa
...

mmk-usa

pre 12 godina

glupa lista..ispade da samo ameri prave filmove...
samo Srbija ima bar desetak glumaca kojima americka lista nije ni za ispod nokta

Slobodni Klikeri

pre 12 godina

Za mene Denzel je najbolji u Americkom gangsteru,a Covek u vatri i da ne pominjem,to mu je glumacko remek delo za sva vremena.
Tom kruz takodje ima svoje remek delo u Valkiriju.
Neko pomenu Bruna Ganza u Downfall,to se vodi po nestvarno,jedna od tako odigranih uloga posle koje vise niko nista slicno i ne pokusava da odigra.
Veliki propust je sto na listi nema Nikole Koja. :D:D

hajduk

pre 12 godina

Ima jos puno dobrih glumaca pored ovih velicina, imali smo ih i mi nekada, podjednako mocne da pomere planine, imam i ja moju listu al to drugom prilikom :)

acinic

pre 12 godina

De Niro je bio najbolji u filmu "Taxi Driver". Jezivo sjajna uloga Emilli Votson u filmu "Kroz Talase". Gde je Carlton Heston i "Ben Hur". U svakom slucaju lepa lista za diskusiju!

Vanja

pre 12 godina

Naravno, svako ima svoje mišljenje. Dovedite deset filmskih kritičara i imaćete deset različitih lista. To dokazuju i komentari čitalaca na ovaj članak. Moja najveća primedba je na mesto br. 8 i to ne zato što mislim da je Džejn Fonda loše odglumila u filmu "Detektiv Klut", naprotiv, uloga je maestralna, nego zato što bih na listu stavio jedan njen drugi film. Mišljenja sam da su joj "Oskara" za "Detektiv Klut" dodelili da bi ispravili grešku što joj nagradu nisu dali za film "I konje ubijaju zar ne?" Ko je gledao ovaj film, znaće o čemu pričam.

Vladimir

pre 12 godina

Onaj ko Marlona Branda stavi na 6. mesto to dovoljno govori o kakvom se tu kriticaru radi. Ko je ikad pogledao neki Brandov film, pogotovo iz mladjih dana, ma kakav laik bio, SAVRSENO MU JE JASNO da je to ubedljivo najbolji glumac ikada, ta lakoca i ubedljivost sa kojom je taj covek tumacio svoje likove JE NEPONOVLJIVA. Njegovi filmovi su jedini u koje mozes da se udubis do te mere DA SE U POTPUNOSTI SAZIVIS SA FILMOM, kao da se to stvarno desava, dok ovi poput Nikolsona, De Nira i svih ostalih, iako vrhunski glumci, tu uvek postoji taj naglasak glume koji ako se malo pazljivije prati VRLO LAKO UOCI.

ledeni

pre 12 godina

Meni je Nikolson najbolji bio u Isijavanju...
Jedna od najbolje odigranih uloga u istoriji filma je ona Bate Stojkovica u Balkanskom spijunu, to je svakako bilo za oskara...moje misljenje, naravno :)

Leo Martin

pre 12 godina

A u redu, kriticar je to, i svaki kriticar ima pravo da iznese svoje misljenje. I nije mu lista ni tako losa, ali na kraju sa desetim mestom i Liam Neeson-om i ona scena oprastanja, prodaja prstena... pa mogao sam da prodam dedu... pa mogao sam da prodam babu... spasio bi celu planetu...neznam.
Naravno da ima tu da se ispravlja, svako ima nesto da ubaci, gomila je malih i velikih maestralnih uloga (Massimo Troisi, Il postino; Roberto Benigni, La vita è bella; Malcolm McDowell, A Clockwork Orange itd. ili samo Charlie Chaplin sa njegovim glumackim ostvarenjima i,Tom Hanks i bla bla bla da ne brljam dalje, puno je toga).
Ajde Zivili!

predrag

pre 12 godina

a gde je marlon brando u "tramvaju zvanom zelja"????
recimo, mada ima jos dosta boljih filmova.
ovo je subjektivna lista i to moze da napravi svaki filmski kriticar.
malo je neozbilja rekao bih...

HlaoRu

pre 12 godina

Objaktivno, tri najveca glumca drze prva tri mesta. Mada je meni najbolja gluma Daniel Day Lewisa, mozda je to samo zato sto je There will be blood najbolji film snimljen u zadnjih 20 godina.

N1k0l4

pre 12 godina

Bata stojkovic-balkanski spijun,bred pit-fight club, tom henks-forest gamp, e.hopkins-hanibal, blistavi um i kisni covek(ne mogu da se setim imena glumaca stao mi mozak)

Saša

pre 12 godina

Marlon Brando je bio mnogo ubedljiviji u Kumu od Al Paćina, koji je opet svoju najbolju ulogu ostvario u Serpiku, a Robert de Niro je mnogo bolji glumački posao uradio u XX veku, Taksisti i u Njujork, Njujork iako se tamo nije ugojio 20 kila, Pol Njumen je imao mnogo boljih uloga nego u Hazarderu, da navedem samo The Life and Times of Judge Roy Bean i Cool Hand Luke. Ova lista je veoma prizemna za nekog ko je filmski kritičar, deluje kao da ju je pravio neki amater.

buxna

pre 12 godina

na ovoj listi sve amerikanci, kao da do sada niko drugi nije snimao filmove sem njih, ne mogu da verujem da ne postoji ne americki glumac koji im moze parirati .....

Saša

pre 12 godina

Marlon Brando je bio mnogo ubedljiviji u Kumu od Al Paćina, koji je opet svoju najbolju ulogu ostvario u Serpiku, a Robert de Niro je mnogo bolji glumački posao uradio u XX veku, Taksisti i u Njujork, Njujork iako se tamo nije ugojio 20 kila, Pol Njumen je imao mnogo boljih uloga nego u Hazarderu, da navedem samo The Life and Times of Judge Roy Bean i Cool Hand Luke. Ova lista je veoma prizemna za nekog ko je filmski kritičar, deluje kao da ju je pravio neki amater.

predrag

pre 12 godina

a gde je marlon brando u "tramvaju zvanom zelja"????
recimo, mada ima jos dosta boljih filmova.
ovo je subjektivna lista i to moze da napravi svaki filmski kriticar.
malo je neozbilja rekao bih...

buxna

pre 12 godina

na ovoj listi sve amerikanci, kao da do sada niko drugi nije snimao filmove sem njih, ne mogu da verujem da ne postoji ne americki glumac koji im moze parirati .....

ledeni

pre 12 godina

Meni je Nikolson najbolji bio u Isijavanju...
Jedna od najbolje odigranih uloga u istoriji filma je ona Bate Stojkovica u Balkanskom spijunu, to je svakako bilo za oskara...moje misljenje, naravno :)

molim?!

pre 12 godina

Sto pedest minusa dobio je covek koji je napisao da lista ne moze biti ozbiljna bez Dzejmsa Dina (James Dean), jednog od najtalentovanijih glumaca svih vremena? Niko od vas sto ste ih lupali ne zna za Buntovnika bez razloga ili ne daj boze za Istocno od raja? Samo pornice gledate pa ste mislili na Deena? Tugo...

cinober

pre 12 godina

Ah, opet te bedastoće sa subjektivnim ranglistama... Dobro je neko rekao - sve sami Ameri! Ali ma kako da se sastavi ovakva lista bilo bi glupo jer tako nešto jednostavno ne postoji. Vjerojatno u cijeloj povijesti filma ima između 12.560 i 238.510 potpuno ravnopravnih briljantnih izvedaba! Jean Gabin...Gerard Philipe...Jeanne Moreau...Catherine Deneuve...Erland Josephson...Max von Sydow...Greta Garbo...Ingrid Bergman...Klaus Kinski...Bruno Ganz...Marlene Dietrich...Barbara Sukowa...Danilo Stojković...Pavle Vuisić...Milena Dravić...Mia Oremović... uh u što sam se ja upustio, pa ovako bih mogao pisati cijeli dan...

petarV

pre 12 godina

Forest Gump mi je jedan od omiljenijih fimova...ali i bez poređenja sa Forest Gumpom i Tom Henksom...Ne da je greota nego je propust da se među prvih 10...ma prvih 5 , nije našao Dastif Hofman,za ulogu u "kišnom čoveku"...lista,bi mogla da se prepravi...i čak da nikom ne bude žao...ali svakako Dzek je Dzek...

N1k0l4

pre 12 godina

Bata stojkovic-balkanski spijun,bred pit-fight club, tom henks-forest gamp, e.hopkins-hanibal, blistavi um i kisni covek(ne mogu da se setim imena glumaca stao mi mozak)

mmk-usa

pre 12 godina

glupa lista..ispade da samo ameri prave filmove...
samo Srbija ima bar desetak glumaca kojima americka lista nije ni za ispod nokta

Vanja

pre 12 godina

Naravno, svako ima svoje mišljenje. Dovedite deset filmskih kritičara i imaćete deset različitih lista. To dokazuju i komentari čitalaca na ovaj članak. Moja najveća primedba je na mesto br. 8 i to ne zato što mislim da je Džejn Fonda loše odglumila u filmu "Detektiv Klut", naprotiv, uloga je maestralna, nego zato što bih na listu stavio jedan njen drugi film. Mišljenja sam da su joj "Oskara" za "Detektiv Klut" dodelili da bi ispravili grešku što joj nagradu nisu dali za film "I konje ubijaju zar ne?" Ko je gledao ovaj film, znaće o čemu pričam.

Valja

pre 12 godina

Tom Hanks - Forrest Gump, Marlon Brando - Kum, Kevin Spacey - Usual Suspects, Seven, Anthony Hoppkins - Legends of the Fall, pa opet Jack Nicholson - The Shinning, Hillary Swank - Million dollars baby...Mnogo sjajnih performansa fali na ovoj listi.

Vladimir

pre 12 godina

Onaj ko Marlona Branda stavi na 6. mesto to dovoljno govori o kakvom se tu kriticaru radi. Ko je ikad pogledao neki Brandov film, pogotovo iz mladjih dana, ma kakav laik bio, SAVRSENO MU JE JASNO da je to ubedljivo najbolji glumac ikada, ta lakoca i ubedljivost sa kojom je taj covek tumacio svoje likove JE NEPONOVLJIVA. Njegovi filmovi su jedini u koje mozes da se udubis do te mere DA SE U POTPUNOSTI SAZIVIS SA FILMOM, kao da se to stvarno desava, dok ovi poput Nikolsona, De Nira i svih ostalih, iako vrhunski glumci, tu uvek postoji taj naglasak glume koji ako se malo pazljivije prati VRLO LAKO UOCI.

electric_mojo

pre 12 godina

Prva dva mesta zasluzeno. Ostalo onako, lalala. Sto se Pacina i Denzela tice, svidjali su mi se, dok nisam ukapirao da sve uloge vrste na isti sablon i sa istim grimasama.

Sači

pre 12 godina

Uvek je u umetnosti komično birati najboljeg. To je toliko relativna stvar. Na primer, uloga Roberta De nira u filmu "Lovac na jelene" je za mene maestralna, a za nekoga je sasvim prosečna.

petarV

pre 12 godina

Mada...nepravedno je samo Dzeka izdvajati iz sjajne ekipe "leta iznad kukavičijeg gnezda"...Svaki glumac od ludaka,do doktora,sestara i čuvara je maestralno odigrao svoju ulogu i samim tim sjajan scenario doveo do sjajnog filma...

A niko ni ne spominje "paklenu pomorandzu" mada, Malcom posle tog filma i nije imao ni zapažene uloge nit neke filmove-generalno...

Leo Martin

pre 12 godina

A u redu, kriticar je to, i svaki kriticar ima pravo da iznese svoje misljenje. I nije mu lista ni tako losa, ali na kraju sa desetim mestom i Liam Neeson-om i ona scena oprastanja, prodaja prstena... pa mogao sam da prodam dedu... pa mogao sam da prodam babu... spasio bi celu planetu...neznam.
Naravno da ima tu da se ispravlja, svako ima nesto da ubaci, gomila je malih i velikih maestralnih uloga (Massimo Troisi, Il postino; Roberto Benigni, La vita è bella; Malcolm McDowell, A Clockwork Orange itd. ili samo Charlie Chaplin sa njegovim glumackim ostvarenjima i,Tom Hanks i bla bla bla da ne brljam dalje, puno je toga).
Ajde Zivili!

acinic

pre 12 godina

De Niro je bio najbolji u filmu "Taxi Driver". Jezivo sjajna uloga Emilli Votson u filmu "Kroz Talase". Gde je Carlton Heston i "Ben Hur". U svakom slucaju lepa lista za diskusiju!

Slobodni Klikeri

pre 12 godina

Za mene Denzel je najbolji u Americkom gangsteru,a Covek u vatri i da ne pominjem,to mu je glumacko remek delo za sva vremena.
Tom kruz takodje ima svoje remek delo u Valkiriju.
Neko pomenu Bruna Ganza u Downfall,to se vodi po nestvarno,jedna od tako odigranih uloga posle koje vise niko nista slicno i ne pokusava da odigra.
Veliki propust je sto na listi nema Nikole Koja. :D:D

crazy processor

pre 12 godina

Nikolson je car:)
Mislim da je glupo praviti ovakve liste jer nema smisla, suvise mnogo ima dobrih uloga, a pogotovu u evropskim filmovima. U listi su glumci strarije generacije. Dosta dobrih uloga imaju zene, liste moraju imati barem 50% zenskih uloga. Koliko ima samo uloga mislim da bih mogao dva dana da pisem, dosta uloga sa liste ne moze da se poredi sa ulogom Kristijana Bejla u masinisti, zato i kazem da su izostavljeni glumci mladje generacije. Poslednji film koji sam gledao, a da me odusevila uloga je Kira Najtli u opasnim metodama. Ima stvarno dosta dobrih ostvarenja....

petarV

pre 12 godina

Mada...što i kaže jedan komentar...ima dosta dobrih glumaca...ali,kada odgledate više njihovih filmova,vidite da uvek biraju slične uloge i slično ih i odglume!
A na neku žalost i ne slaganje,većine...ja u njih na prvom mestu ubrajam De nira...Sve su mu uloge nekog sociopate,povučenog manijaka,oca nasilnika,čoveka opsednutog kontrolom...i drndoša...

Radojko, isprati gospodu do druma :)

pre 12 godina

Haha, smesno, pa niko ni da pomene ruske glumce (gluma Nikite Mihalkova i Olega Menjsikova u Varljivom suncu 1 je pokazna vezba za Holivud)?
Pa engleski asovi, recimo.
Brando je bio genije, ali i oni koji su igrali uz njega su bili nista manje dobri glumci, samo nisu bili seks simboli, pa su ostajali u drugom planu (Glen Ford, Rod Stajger itd.)
A Total Film nije nikakva referenca za umetnost. Sta bi oni rekli na minijaturu Bate Zivotinje u Povratku otpisanih - uloga oficira propale vojske, sefa ''male isturene grupe'' - neprocenjivo.

Madja

pre 12 godina

Ah... svako ima svoje kriterijume...

1. Javier Bardem - Mar adentro
2. Maggie Cheung Man-Yuk & Tony Leung Chiu-Wai - Fa yeung nin wa
...

Aleksandar

pre 12 godina

Daniel Day Lewis, u bilo kom filmu. Retko se vidja tako raznovrstan i talentovan glumac. There Will Be Blood je najbolji film snimljen u poslednje dve dekade.

HlaoRu

pre 12 godina

Objaktivno, tri najveca glumca drze prva tri mesta. Mada je meni najbolja gluma Daniel Day Lewisa, mozda je to samo zato sto je There will be blood najbolji film snimljen u zadnjih 20 godina.

hajduk

pre 12 godina

Ima jos puno dobrih glumaca pored ovih velicina, imali smo ih i mi nekada, podjednako mocne da pomere planine, imam i ja moju listu al to drugom prilikom :)

DaLanik

pre 12 godina

Tesko je sloziti se u ovakvim listama... ukusi su razliciti, iako u vecini lista ce se naci isti glumci i vecinom isto filmovi, doduse na razlicim pozicijama... Ja bih dodao nekoliko po svom ukusu, znaci ne moraju svi da se sloze, ali po meni neverovatno dobro odigrani, sigurno ne klasici kao "Kazablanka", ali svejedno dobri...

* Rutger Hauer - Blade Runner
* Kevin Spacey - The Usual Suspects
* Andy Garcia - Eight Million Ways to Die
* William Hurt - Until the End of the World
* Sam Shepard- The Right Stuff
* Donald Pleasence - Halloween
* Richard Gere - Breathless

Natasa

pre 12 godina

Al Pacino, Dzek Nikolson, Dastin Hofman - uvek! Ali, gde je molim vas Meril Strip? Budimo ozbiljni, bez nje ovu listu ne smatram ozbiljnom.

znam ,ali.....

pre 12 godina

Ovo je vrlo relativan izbor , ne zelim da osporavam uloge ovih velikana ali ipak komparacija uloga odnosno glumaca ne moze da postoji tj. ne postoji najbolje odigrana ili najgore odigrana uloga , jer je snimljen toliki broj filmova i toliki broj dobro i lose odigranih uloga da im se broj ne zna . Naravno ovo su najveci , najuspesniji i najpopularniji ( citaj americki ) glumci koji su glumili u nekim od najboljih i najuspesnijih filmova ikad snimljenih ali sta je sa onim manje uspesnim ali isto tako extra kvalitetnim ostvarenjima ( citaj evropskim ). Poslao sam komentar samo da bih vam preporucio ova dva fenomenalna evropska filma sa fenomenalnim glumcima "Intochables " franc. film i " Unce Upon a Time in Anatolia" turski film ... i naravno ima ih jos , ali ovi su iz 2011 i trenutno su aktuelni . Inace my all time favorite je uloga Kristijana Bejla u "The Machinist" kad ga je vec neko spomenuo u komentarima. Prijatan prolecni dan

diego

pre 12 godina

lista je dobra, ali imam zamerku kao i vecina. Samo americki glumci. Dosta je bilo dobrih ruskih glumaca, na primer ekipa iz stalkera, ne znam kako se zovu, kao i svedskih, liv ulman i viktor sjostrom. Tesko je izabrati samo 10 :)

BRANDO

pre 12 godina

Sto neko dole rece, bez konkurencije NAJBOLJI glumac je Marlon Brando!

Dzek Nikolson i Robert de Niro su drugorazredni glumci koji ne mogu da izadju iz svoje koze u ulogu, u svim ulogama su isti.

buxna

pre 12 godina

na ovoj listi sve amerikanci, kao da do sada niko drugi nije snimao filmove sem njih, ne mogu da verujem da ne postoji ne americki glumac koji im moze parirati .....

BRANDO

pre 12 godina

Sto neko dole rece, bez konkurencije NAJBOLJI glumac je Marlon Brando!

Dzek Nikolson i Robert de Niro su drugorazredni glumci koji ne mogu da izadju iz svoje koze u ulogu, u svim ulogama su isti.

Saša

pre 12 godina

Marlon Brando je bio mnogo ubedljiviji u Kumu od Al Paćina, koji je opet svoju najbolju ulogu ostvario u Serpiku, a Robert de Niro je mnogo bolji glumački posao uradio u XX veku, Taksisti i u Njujork, Njujork iako se tamo nije ugojio 20 kila, Pol Njumen je imao mnogo boljih uloga nego u Hazarderu, da navedem samo The Life and Times of Judge Roy Bean i Cool Hand Luke. Ova lista je veoma prizemna za nekog ko je filmski kritičar, deluje kao da ju je pravio neki amater.

predrag

pre 12 godina

a gde je marlon brando u "tramvaju zvanom zelja"????
recimo, mada ima jos dosta boljih filmova.
ovo je subjektivna lista i to moze da napravi svaki filmski kriticar.
malo je neozbilja rekao bih...

molim?!

pre 12 godina

Sto pedest minusa dobio je covek koji je napisao da lista ne moze biti ozbiljna bez Dzejmsa Dina (James Dean), jednog od najtalentovanijih glumaca svih vremena? Niko od vas sto ste ih lupali ne zna za Buntovnika bez razloga ili ne daj boze za Istocno od raja? Samo pornice gledate pa ste mislili na Deena? Tugo...

mmk-usa

pre 12 godina

glupa lista..ispade da samo ameri prave filmove...
samo Srbija ima bar desetak glumaca kojima americka lista nije ni za ispod nokta

Vladimir

pre 12 godina

Onaj ko Marlona Branda stavi na 6. mesto to dovoljno govori o kakvom se tu kriticaru radi. Ko je ikad pogledao neki Brandov film, pogotovo iz mladjih dana, ma kakav laik bio, SAVRSENO MU JE JASNO da je to ubedljivo najbolji glumac ikada, ta lakoca i ubedljivost sa kojom je taj covek tumacio svoje likove JE NEPONOVLJIVA. Njegovi filmovi su jedini u koje mozes da se udubis do te mere DA SE U POTPUNOSTI SAZIVIS SA FILMOM, kao da se to stvarno desava, dok ovi poput Nikolsona, De Nira i svih ostalih, iako vrhunski glumci, tu uvek postoji taj naglasak glume koji ako se malo pazljivije prati VRLO LAKO UOCI.

petarV

pre 12 godina

Mada...što i kaže jedan komentar...ima dosta dobrih glumaca...ali,kada odgledate više njihovih filmova,vidite da uvek biraju slične uloge i slično ih i odglume!
A na neku žalost i ne slaganje,većine...ja u njih na prvom mestu ubrajam De nira...Sve su mu uloge nekog sociopate,povučenog manijaka,oca nasilnika,čoveka opsednutog kontrolom...i drndoša...

N1k0l4

pre 12 godina

Bata stojkovic-balkanski spijun,bred pit-fight club, tom henks-forest gamp, e.hopkins-hanibal, blistavi um i kisni covek(ne mogu da se setim imena glumaca stao mi mozak)

Natasa

pre 12 godina

Al Pacino, Dzek Nikolson, Dastin Hofman - uvek! Ali, gde je molim vas Meril Strip? Budimo ozbiljni, bez nje ovu listu ne smatram ozbiljnom.

HlaoRu

pre 12 godina

Objaktivno, tri najveca glumca drze prva tri mesta. Mada je meni najbolja gluma Daniel Day Lewisa, mozda je to samo zato sto je There will be blood najbolji film snimljen u zadnjih 20 godina.

Slobodni Klikeri

pre 12 godina

Za mene Denzel je najbolji u Americkom gangsteru,a Covek u vatri i da ne pominjem,to mu je glumacko remek delo za sva vremena.
Tom kruz takodje ima svoje remek delo u Valkiriju.
Neko pomenu Bruna Ganza u Downfall,to se vodi po nestvarno,jedna od tako odigranih uloga posle koje vise niko nista slicno i ne pokusava da odigra.
Veliki propust je sto na listi nema Nikole Koja. :D:D

cinober

pre 12 godina

Ah, opet te bedastoće sa subjektivnim ranglistama... Dobro je neko rekao - sve sami Ameri! Ali ma kako da se sastavi ovakva lista bilo bi glupo jer tako nešto jednostavno ne postoji. Vjerojatno u cijeloj povijesti filma ima između 12.560 i 238.510 potpuno ravnopravnih briljantnih izvedaba! Jean Gabin...Gerard Philipe...Jeanne Moreau...Catherine Deneuve...Erland Josephson...Max von Sydow...Greta Garbo...Ingrid Bergman...Klaus Kinski...Bruno Ganz...Marlene Dietrich...Barbara Sukowa...Danilo Stojković...Pavle Vuisić...Milena Dravić...Mia Oremović... uh u što sam se ja upustio, pa ovako bih mogao pisati cijeli dan...

Madja

pre 12 godina

Ah... svako ima svoje kriterijume...

1. Javier Bardem - Mar adentro
2. Maggie Cheung Man-Yuk & Tony Leung Chiu-Wai - Fa yeung nin wa
...

Aleksandar

pre 12 godina

Daniel Day Lewis, u bilo kom filmu. Retko se vidja tako raznovrstan i talentovan glumac. There Will Be Blood je najbolji film snimljen u poslednje dve dekade.

Radojko, isprati gospodu do druma :)

pre 12 godina

Haha, smesno, pa niko ni da pomene ruske glumce (gluma Nikite Mihalkova i Olega Menjsikova u Varljivom suncu 1 je pokazna vezba za Holivud)?
Pa engleski asovi, recimo.
Brando je bio genije, ali i oni koji su igrali uz njega su bili nista manje dobri glumci, samo nisu bili seks simboli, pa su ostajali u drugom planu (Glen Ford, Rod Stajger itd.)
A Total Film nije nikakva referenca za umetnost. Sta bi oni rekli na minijaturu Bate Zivotinje u Povratku otpisanih - uloga oficira propale vojske, sefa ''male isturene grupe'' - neprocenjivo.

Leo Martin

pre 12 godina

A u redu, kriticar je to, i svaki kriticar ima pravo da iznese svoje misljenje. I nije mu lista ni tako losa, ali na kraju sa desetim mestom i Liam Neeson-om i ona scena oprastanja, prodaja prstena... pa mogao sam da prodam dedu... pa mogao sam da prodam babu... spasio bi celu planetu...neznam.
Naravno da ima tu da se ispravlja, svako ima nesto da ubaci, gomila je malih i velikih maestralnih uloga (Massimo Troisi, Il postino; Roberto Benigni, La vita è bella; Malcolm McDowell, A Clockwork Orange itd. ili samo Charlie Chaplin sa njegovim glumackim ostvarenjima i,Tom Hanks i bla bla bla da ne brljam dalje, puno je toga).
Ajde Zivili!

ledeni

pre 12 godina

Meni je Nikolson najbolji bio u Isijavanju...
Jedna od najbolje odigranih uloga u istoriji filma je ona Bate Stojkovica u Balkanskom spijunu, to je svakako bilo za oskara...moje misljenje, naravno :)

acinic

pre 12 godina

De Niro je bio najbolji u filmu "Taxi Driver". Jezivo sjajna uloga Emilli Votson u filmu "Kroz Talase". Gde je Carlton Heston i "Ben Hur". U svakom slucaju lepa lista za diskusiju!

electric_mojo

pre 12 godina

Prva dva mesta zasluzeno. Ostalo onako, lalala. Sto se Pacina i Denzela tice, svidjali su mi se, dok nisam ukapirao da sve uloge vrste na isti sablon i sa istim grimasama.

Valja

pre 12 godina

Tom Hanks - Forrest Gump, Marlon Brando - Kum, Kevin Spacey - Usual Suspects, Seven, Anthony Hoppkins - Legends of the Fall, pa opet Jack Nicholson - The Shinning, Hillary Swank - Million dollars baby...Mnogo sjajnih performansa fali na ovoj listi.

petarV

pre 12 godina

Forest Gump mi je jedan od omiljenijih fimova...ali i bez poređenja sa Forest Gumpom i Tom Henksom...Ne da je greota nego je propust da se među prvih 10...ma prvih 5 , nije našao Dastif Hofman,za ulogu u "kišnom čoveku"...lista,bi mogla da se prepravi...i čak da nikom ne bude žao...ali svakako Dzek je Dzek...

crazy processor

pre 12 godina

Nikolson je car:)
Mislim da je glupo praviti ovakve liste jer nema smisla, suvise mnogo ima dobrih uloga, a pogotovu u evropskim filmovima. U listi su glumci strarije generacije. Dosta dobrih uloga imaju zene, liste moraju imati barem 50% zenskih uloga. Koliko ima samo uloga mislim da bih mogao dva dana da pisem, dosta uloga sa liste ne moze da se poredi sa ulogom Kristijana Bejla u masinisti, zato i kazem da su izostavljeni glumci mladje generacije. Poslednji film koji sam gledao, a da me odusevila uloga je Kira Najtli u opasnim metodama. Ima stvarno dosta dobrih ostvarenja....

znam ,ali.....

pre 12 godina

Ovo je vrlo relativan izbor , ne zelim da osporavam uloge ovih velikana ali ipak komparacija uloga odnosno glumaca ne moze da postoji tj. ne postoji najbolje odigrana ili najgore odigrana uloga , jer je snimljen toliki broj filmova i toliki broj dobro i lose odigranih uloga da im se broj ne zna . Naravno ovo su najveci , najuspesniji i najpopularniji ( citaj americki ) glumci koji su glumili u nekim od najboljih i najuspesnijih filmova ikad snimljenih ali sta je sa onim manje uspesnim ali isto tako extra kvalitetnim ostvarenjima ( citaj evropskim ). Poslao sam komentar samo da bih vam preporucio ova dva fenomenalna evropska filma sa fenomenalnim glumcima "Intochables " franc. film i " Unce Upon a Time in Anatolia" turski film ... i naravno ima ih jos , ali ovi su iz 2011 i trenutno su aktuelni . Inace my all time favorite je uloga Kristijana Bejla u "The Machinist" kad ga je vec neko spomenuo u komentarima. Prijatan prolecni dan

Vanja

pre 12 godina

Naravno, svako ima svoje mišljenje. Dovedite deset filmskih kritičara i imaćete deset različitih lista. To dokazuju i komentari čitalaca na ovaj članak. Moja najveća primedba je na mesto br. 8 i to ne zato što mislim da je Džejn Fonda loše odglumila u filmu "Detektiv Klut", naprotiv, uloga je maestralna, nego zato što bih na listu stavio jedan njen drugi film. Mišljenja sam da su joj "Oskara" za "Detektiv Klut" dodelili da bi ispravili grešku što joj nagradu nisu dali za film "I konje ubijaju zar ne?" Ko je gledao ovaj film, znaće o čemu pričam.

hajduk

pre 12 godina

Ima jos puno dobrih glumaca pored ovih velicina, imali smo ih i mi nekada, podjednako mocne da pomere planine, imam i ja moju listu al to drugom prilikom :)

Sači

pre 12 godina

Uvek je u umetnosti komično birati najboljeg. To je toliko relativna stvar. Na primer, uloga Roberta De nira u filmu "Lovac na jelene" je za mene maestralna, a za nekoga je sasvim prosečna.

DaLanik

pre 12 godina

Tesko je sloziti se u ovakvim listama... ukusi su razliciti, iako u vecini lista ce se naci isti glumci i vecinom isto filmovi, doduse na razlicim pozicijama... Ja bih dodao nekoliko po svom ukusu, znaci ne moraju svi da se sloze, ali po meni neverovatno dobro odigrani, sigurno ne klasici kao "Kazablanka", ali svejedno dobri...

* Rutger Hauer - Blade Runner
* Kevin Spacey - The Usual Suspects
* Andy Garcia - Eight Million Ways to Die
* William Hurt - Until the End of the World
* Sam Shepard- The Right Stuff
* Donald Pleasence - Halloween
* Richard Gere - Breathless

petarV

pre 12 godina

Mada...nepravedno je samo Dzeka izdvajati iz sjajne ekipe "leta iznad kukavičijeg gnezda"...Svaki glumac od ludaka,do doktora,sestara i čuvara je maestralno odigrao svoju ulogu i samim tim sjajan scenario doveo do sjajnog filma...

A niko ni ne spominje "paklenu pomorandzu" mada, Malcom posle tog filma i nije imao ni zapažene uloge nit neke filmove-generalno...

diego

pre 12 godina

lista je dobra, ali imam zamerku kao i vecina. Samo americki glumci. Dosta je bilo dobrih ruskih glumaca, na primer ekipa iz stalkera, ne znam kako se zovu, kao i svedskih, liv ulman i viktor sjostrom. Tesko je izabrati samo 10 :)