Četvrtak, 13.10.2011.

11:54

Marojević: Moć književne subverzije

Izvor: Razgovarali: Aleksandar Sale Iliæ, Elis Bektaš

Marojeviæ: Moæ književne subverzije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Travis Bickle

pre 12 godina

Ne bih da komentarišem knjigu jer je nisam pročitao ali mogao bih da komentarišem percepciju njenog sadržaja koja u intervjuu dominira. Naime, tema je navodno "subverzivna"? Ne vidim u odnosu na šta i u odnosu na koga. Prvo tema sudbine folksdojčera je davno otvorena u javnosti i o njoj se prilično glasno govorilo i pre pitanja restitucije. Tema nije nova i njena problematizacija kroz roman nije subverzivna, već je na glavnom talasu. Na čin na koji se obrađuje u javnosti je podjednako mitološki, zasnovan na predrasudama i pokušava da stvori neku duhovnu vertikalu zločina sa srpskim etničkim predznakom. Da se dodatno legitimizuje sadašnja politika koja predstavlja glavni tok. Dakle ova tema nije subverzivna već jaše i paše kulturnom modelu elite koja vodi ovu zemlju i kreira kulturnu politiku. Takođe, ovaj intervju problem proterivanja ne zaokružuje na ljudskom planu, jer velik deo kolonizovanih stanovnika koje su u tuđe kuće ušli su zlom sudbinom iz svojih kuća proterani. Tako da je pitanje da li je univerzalni plan koji knjiga problematizuje pogođen. Po intervjuu izgleda mi da nije.

Cane Kurbla

pre 12 godina

@Ana bi Rado...

"vrednosne paralele... sa Bernhardom i Lajbahom". Sorry but, ne da nema veze jedno s drugim... nedostaju još Dr. Udo Brinkmann i Lale Pufna.

stanislav

pre 12 godina

Gorcin voli disko - genijalno! Reziser koncerta Lepe Brene zasluzuje i teze reci... Svaka cast MArojevicu na hrabrosti da kaze istinu... A ako raspravljamo koliko je Marojevic kvalitetan pisac: procitajte Majcinu ruku i Snit - to je dovoljno da shvatite koliko je kvalitetan.

Ana de Rado Bumbaširspahić

pre 12 godina

Igor Marojević je poslednji poetički profilisan autor u srpskoj prozi, opterećenoj prazilukom u pantalonama i zemljom pod noktima: u njegovim knjiga prepoznajete tematske i vrednosne paralele sa Bulgakovim i Stingom, Bernhardom i Lajbahom, Kamijem i Munkom, bez strukturne prenapregnutosti i sa ogromnom dozom politički osvešćene predanosti istini nejakih. Njegov glas je revolucionaran nismo svesni koliko.

indira dukic

pre 12 godina

Ovo sto je napisao izvesni Laludjer je vec cisti totalitarizam. Ako neko nije odusevljen Srbijom, treba ga terati iz iste!? Nazalost, znamo za takve preporuke i kakav su nam imidz u svetu donele. Sto je najsmesnije, Marojevic je rodjen u Vrbasu, pa je drzavljanin Srbije, a znam da je rekao da nema crnogorske, ali ima katalonske papire. Ako ovakvi ponovo dodju na vlast, ne preostaje mu nista drugo nego da se iseli na najlepsu destinaciju i postane jedan egzoticni izbeglica :)

Sabaheta Ramcilovic-Suominen

pre 12 godina

Volela bih da cujem album benda "Der Platz". Ako neko zna link ili stranicu gde mogu da ga narucim? U jednom intervjuu Marojevic kaze da je njihov veliki ljubitelj. I slazem se da je Igor vrlo dobar frajer. Majcinu ruku nazalost jos nisam citala.

Калуђер

pre 12 godina

Пошто г. Маројевић једва може да појми да Србија није најпримитивнија земља, а себе, очигледно не сматра примитивцем и још мање демагогом и лицемером да би могао да настави да ради у таквој земљи, претпостављам да ће се вратити да живи и ради у својој држави, Црној Гори. Мада, ласно је нападати мајку Србију (ко има образа), хранитељку - блага је, опростиће, заборавиће.Тамо је већ грко...зато се и отишло у Београд на студије, па на пискарање,па на критичарење,па на сликање...

UrbanRock

pre 12 godina

Igore, bravo za komentar o "nasem eminentnom multikulturalnom i sveznajucem" Gorcinu! Njegovi sledeci saradnici bice verovatno J.K. o onaj Boki, ili kako-se-vec-zove.
Ma... pare su chudo! Sve je na prodaju, a i cifre su se smanjile!

Kulturtreger Balkanski

pre 12 godina

Ja moram sad da se umesam. Nije tek tako analogija izbacena kao pouzdano sredstvo. Izjednacavati to sto Marojevic, ako sam dobro razumeo, potpisuje kao urednik sopstvene edicije 4-5 knjiga u kuci koja ih objavljuje 300 godisnje, pripisivati mu odgovornost za knjige estradnih licnosti koje on NE POTPISUJE jednaku Gorcinovom AUTORSKOM angazmanu na koncertu Lepe Brene, sa njegovom rezijom - kakva je to analogija? Nista licno, samo u cilju suvislije razmene argumenata, za slucaj da se ista nastavi.

renata

pre 12 godina

A da se umesa i jedna dama? Da li ste mozda primetili da je Marojevic jedini pisac koga kriticari ozbiljno razmatraju a koji izaziva ovoliku paznju i podeljena misljenja? Jedini kojem ne treba NINova nagrada da bi bio ozbiljno razmatran. A, gospodo muskarci, moram da kazem da sumnjam da deo negativnih misljenja o njemu iznosite samo kad vidite kako covek izgleda. U tome je verovatno i tajna zasto ga novinari/posebno novinarke tol'ko vole. Sto se mene tice, ne samo da je dobar frajer nego i vrlodobar pisac.

nikola

pre 12 godina

@Saša Gorašević
O kakvim "komunističkim recidivima" Vi pišete?Ja se nisam koristio diskvalifikacijama ždanovskog tipa,po kojima sve što se ne uklapa u moj politički svetonazor,automatski nije dobro.Lepo sam napisao da ako neko uzima za pravo da kritikuje nečiji rad a pri tome se služi neestetičkim kategorijama,mutatis mutandis,i sam rizikuje da bude "odmeren" istima.Dakle,ako je Marojević jedan od urednika izdavačke kuće koja štampa sve i svašta,on svakako snosi neku odgovornost za to.Ili možda mislite da nije tako?Ako ne snosi,onda je ne snosi ni Gorčin za svoje delanje,jerbo i on se poduzima svakakvih poduhvata,da bi oni "pravi","umetnički",zaživeli na sceni JDP-a.
Što se tiče Vaše percepcije Marojevićevih dela,složićemo se da se u pogledu toga razilazimo.
Pozdrav i svako dobro

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

Poštovani Balkanski, ma slobodno stanite sedite, ionako su "slatke muke". nego, znamo, i mi glupli u gradu a i oni bistriji u Šumadiji one što čitaju ali ne pročitaju, ali i one gore što pročitaju a na razumeju, pa smo se okrenuli pisanju. Al' ne za lovu ono "Fama o Crvenkapama koje su ukrale biciklo u potplaublju" nego iz duše. Ostala nam od sela.

A. Radj

pre 12 godina

Procitao sam sve Marojeviceve knjige sem 24 zida. Majcina ruka je najbolja. Evo sinoc gledam da ce Madjari da stave veto na ulazak Srbije u EU upravo zgog spornog zakona o restituciji. Majcina ruka tacno i detaljno objasnjava u cemu je bio problem pre 65 godina i u cemu je problem sada. Problem je isti naravno.

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

Poštovani Balkanski kulturtregeru, ne stajte mi na muku što ni posle toliko godina mojih i mojih predaka na najmanjoj opštini nisma siguran da bih sebi mogao da prilepim epitet "urban", i kad god odem u dedovinu mnogo se lepo osećam. Ono što pak sigurno umem i ja a i moji seljaci da razlikujemo je književnost kao umetnost od skribomanije kao loše kamuflirane ali veoma isplative propagande.

Saša Gorašević

pre 12 godina

@nikola
Marojević u "Laguni" uređuje elitističku ediciju od 4-5 knjiga godišnje koja po mnogim kritičarima važi za najbolju u Srbiji. Kakva je njegova odgovornost što privatna izdavačka kuća u kojoj on to radi dobro, objavljuje đubrad da bi mogla njegove knjige i knjige koje on uređuje? Tako je i u svetu kod velikih izdavačkih kuća. Na kraju, on je došao u Lagunu prvo kao autor a tek onda mu je ponuđen aranžman urednika. Imaš pravo da misliš da su njegove knjige jedva književnost kao što ja mislim da su vrhunska ali kad pokušavaš da misliš o stvarima bolje bi bilo dda se informišeš i oslobodiš komunističkih recidiva.

Dragan Dragojević

pre 12 godina

"Gorčin voli disko" objašnjava stanje u kojem se nalazi naše društvo. Ili, put od tranzicije ka oazi (M odelenje). Nije primereno da taj čovek s obzirom na funkciju koju obavlja umesto da širi kulturu onako kako bi trebalo u dvadesetprvom veku, nas vraća na vojničke matine igranke iz doba informbiroa. Mislim da mu samo još fali "Živela Jugoslavija" (koju će on verovatno morati da režira) i slet na stadionu JNA, sa sve štafetom.

nikola

pre 12 godina

Jedini kriteriji na osnovu kojeg možem da procenjujemo nekom umetničko delo,ili umetničko delo u pokušaju,jesu samo i isključivo estetski.
Knjige gospodina Marojevića,i uz najbolji trud,jedva da mogu da se nazovu književnim ostvarenjima.Frivolna su,predvidljiva,a autor njihove više nego očite nedostatke nastoji da nadomesti svojim estradnim nastupima,o kojima,možebiti zbog griže savesti,govori u ovom tekstu.
Što se tiče pominjanja svestranog nam Gorčina,sve bi to bilo ok i na mestu,da Marojević(ponovo ta griža savesti) nije urednik jedne izdavačke kuće koja štampa i objavljuje takve književne veličine kao što su:Jelena Bačić Alimpić,Vasna Radusinović,Vesna Dedić,Iva Štrljić...

Igor Rmandic

pre 12 godina

Mom imenjaku upucujem "like" za "Majcinu ruku" a big like za fazon iz intervjua. Naravno, u pitanju je recenica "Gorcin voli disko."

Kulturtreger Balkanski

pre 12 godina

Mozda bi tako bilo i najbolje, Vracarruralce. A ne cudi me da je neko ko sam sebe u nicknameu oglasava ruralnim ima nesto protiv Marojevica i pomenute ekipe i, u sustini, brani Stojanovica. A sto se Gorcina tice: raditi sa Lepom Brenom je isto sto i prodati dusu djavolu.

tinamarina

pre 12 godina

Recice neko i dragojevic je rezirao ono smece sa draganom mirkovic. ALI on je napravio ozbiljne filmove a gorcinove predstave pas s maslom ne moze da pojede. Svaka cast Marojevicu. Vreme je da se razgranici kultura od estrade jer ovako u spoju kultura propada a estrada se narodu podvaljuje kao kultura.

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

E kad bih na pustom ostrvu okružen tigar i bik-ajkulama morao da biram šta pročitam i to do kraja od od Igora Marojevića, Marka Vidojkovića, Vladimira Arsenijevića i Biljane Srbljanović rešio bih da budem pojeden kao čovek.

Saša Gorašević

pre 12 godina

Marojevic ne samo da je napisao odlican roman, nego je i tako isecirao Gorcina Stojanovica, da se malo sta ima dodati. Da ipak pokusam. Da covek koji se fura da je urban rezirati koncert Lepe Brene, stvarno je dokaz raspada kulturne scene.

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

E kad bih na pustom ostrvu okružen tigar i bik-ajkulama morao da biram šta pročitam i to do kraja od od Igora Marojevića, Marka Vidojkovića, Vladimira Arsenijevića i Biljane Srbljanović rešio bih da budem pojeden kao čovek.

Saša Gorašević

pre 12 godina

Marojevic ne samo da je napisao odlican roman, nego je i tako isecirao Gorcina Stojanovica, da se malo sta ima dodati. Da ipak pokusam. Da covek koji se fura da je urban rezirati koncert Lepe Brene, stvarno je dokaz raspada kulturne scene.

Калуђер

pre 12 godina

Пошто г. Маројевић једва може да појми да Србија није најпримитивнија земља, а себе, очигледно не сматра примитивцем и још мање демагогом и лицемером да би могао да настави да ради у таквој земљи, претпостављам да ће се вратити да живи и ради у својој држави, Црној Гори. Мада, ласно је нападати мајку Србију (ко има образа), хранитељку - блага је, опростиће, заборавиће.Тамо је већ грко...зато се и отишло у Београд на студије, па на пискарање,па на критичарење,па на сликање...

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

Poštovani Balkanski kulturtregeru, ne stajte mi na muku što ni posle toliko godina mojih i mojih predaka na najmanjoj opštini nisma siguran da bih sebi mogao da prilepim epitet "urban", i kad god odem u dedovinu mnogo se lepo osećam. Ono što pak sigurno umem i ja a i moji seljaci da razlikujemo je književnost kao umetnost od skribomanije kao loše kamuflirane ali veoma isplative propagande.

renata

pre 12 godina

A da se umesa i jedna dama? Da li ste mozda primetili da je Marojevic jedini pisac koga kriticari ozbiljno razmatraju a koji izaziva ovoliku paznju i podeljena misljenja? Jedini kojem ne treba NINova nagrada da bi bio ozbiljno razmatran. A, gospodo muskarci, moram da kazem da sumnjam da deo negativnih misljenja o njemu iznosite samo kad vidite kako covek izgleda. U tome je verovatno i tajna zasto ga novinari/posebno novinarke tol'ko vole. Sto se mene tice, ne samo da je dobar frajer nego i vrlodobar pisac.

nikola

pre 12 godina

Jedini kriteriji na osnovu kojeg možem da procenjujemo nekom umetničko delo,ili umetničko delo u pokušaju,jesu samo i isključivo estetski.
Knjige gospodina Marojevića,i uz najbolji trud,jedva da mogu da se nazovu književnim ostvarenjima.Frivolna su,predvidljiva,a autor njihove više nego očite nedostatke nastoji da nadomesti svojim estradnim nastupima,o kojima,možebiti zbog griže savesti,govori u ovom tekstu.
Što se tiče pominjanja svestranog nam Gorčina,sve bi to bilo ok i na mestu,da Marojević(ponovo ta griža savesti) nije urednik jedne izdavačke kuće koja štampa i objavljuje takve književne veličine kao što su:Jelena Bačić Alimpić,Vasna Radusinović,Vesna Dedić,Iva Štrljić...

Ana de Rado Bumbaširspahić

pre 12 godina

Igor Marojević je poslednji poetički profilisan autor u srpskoj prozi, opterećenoj prazilukom u pantalonama i zemljom pod noktima: u njegovim knjiga prepoznajete tematske i vrednosne paralele sa Bulgakovim i Stingom, Bernhardom i Lajbahom, Kamijem i Munkom, bez strukturne prenapregnutosti i sa ogromnom dozom politički osvešćene predanosti istini nejakih. Njegov glas je revolucionaran nismo svesni koliko.

tinamarina

pre 12 godina

Recice neko i dragojevic je rezirao ono smece sa draganom mirkovic. ALI on je napravio ozbiljne filmove a gorcinove predstave pas s maslom ne moze da pojede. Svaka cast Marojevicu. Vreme je da se razgranici kultura od estrade jer ovako u spoju kultura propada a estrada se narodu podvaljuje kao kultura.

Kulturtreger Balkanski

pre 12 godina

Mozda bi tako bilo i najbolje, Vracarruralce. A ne cudi me da je neko ko sam sebe u nicknameu oglasava ruralnim ima nesto protiv Marojevica i pomenute ekipe i, u sustini, brani Stojanovica. A sto se Gorcina tice: raditi sa Lepom Brenom je isto sto i prodati dusu djavolu.

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

Poštovani Balkanski, ma slobodno stanite sedite, ionako su "slatke muke". nego, znamo, i mi glupli u gradu a i oni bistriji u Šumadiji one što čitaju ali ne pročitaju, ali i one gore što pročitaju a na razumeju, pa smo se okrenuli pisanju. Al' ne za lovu ono "Fama o Crvenkapama koje su ukrale biciklo u potplaublju" nego iz duše. Ostala nam od sela.

indira dukic

pre 12 godina

Ovo sto je napisao izvesni Laludjer je vec cisti totalitarizam. Ako neko nije odusevljen Srbijom, treba ga terati iz iste!? Nazalost, znamo za takve preporuke i kakav su nam imidz u svetu donele. Sto je najsmesnije, Marojevic je rodjen u Vrbasu, pa je drzavljanin Srbije, a znam da je rekao da nema crnogorske, ali ima katalonske papire. Ako ovakvi ponovo dodju na vlast, ne preostaje mu nista drugo nego da se iseli na najlepsu destinaciju i postane jedan egzoticni izbeglica :)

Igor Rmandic

pre 12 godina

Mom imenjaku upucujem "like" za "Majcinu ruku" a big like za fazon iz intervjua. Naravno, u pitanju je recenica "Gorcin voli disko."

Saša Gorašević

pre 12 godina

@nikola
Marojević u "Laguni" uređuje elitističku ediciju od 4-5 knjiga godišnje koja po mnogim kritičarima važi za najbolju u Srbiji. Kakva je njegova odgovornost što privatna izdavačka kuća u kojoj on to radi dobro, objavljuje đubrad da bi mogla njegove knjige i knjige koje on uređuje? Tako je i u svetu kod velikih izdavačkih kuća. Na kraju, on je došao u Lagunu prvo kao autor a tek onda mu je ponuđen aranžman urednika. Imaš pravo da misliš da su njegove knjige jedva književnost kao što ja mislim da su vrhunska ali kad pokušavaš da misliš o stvarima bolje bi bilo dda se informišeš i oslobodiš komunističkih recidiva.

Sabaheta Ramcilovic-Suominen

pre 12 godina

Volela bih da cujem album benda "Der Platz". Ako neko zna link ili stranicu gde mogu da ga narucim? U jednom intervjuu Marojevic kaze da je njihov veliki ljubitelj. I slazem se da je Igor vrlo dobar frajer. Majcinu ruku nazalost jos nisam citala.

Kulturtreger Balkanski

pre 12 godina

Ja moram sad da se umesam. Nije tek tako analogija izbacena kao pouzdano sredstvo. Izjednacavati to sto Marojevic, ako sam dobro razumeo, potpisuje kao urednik sopstvene edicije 4-5 knjiga u kuci koja ih objavljuje 300 godisnje, pripisivati mu odgovornost za knjige estradnih licnosti koje on NE POTPISUJE jednaku Gorcinovom AUTORSKOM angazmanu na koncertu Lepe Brene, sa njegovom rezijom - kakva je to analogija? Nista licno, samo u cilju suvislije razmene argumenata, za slucaj da se ista nastavi.

UrbanRock

pre 12 godina

Igore, bravo za komentar o "nasem eminentnom multikulturalnom i sveznajucem" Gorcinu! Njegovi sledeci saradnici bice verovatno J.K. o onaj Boki, ili kako-se-vec-zove.
Ma... pare su chudo! Sve je na prodaju, a i cifre su se smanjile!

Dragan Dragojević

pre 12 godina

"Gorčin voli disko" objašnjava stanje u kojem se nalazi naše društvo. Ili, put od tranzicije ka oazi (M odelenje). Nije primereno da taj čovek s obzirom na funkciju koju obavlja umesto da širi kulturu onako kako bi trebalo u dvadesetprvom veku, nas vraća na vojničke matine igranke iz doba informbiroa. Mislim da mu samo još fali "Živela Jugoslavija" (koju će on verovatno morati da režira) i slet na stadionu JNA, sa sve štafetom.

stanislav

pre 12 godina

Gorcin voli disko - genijalno! Reziser koncerta Lepe Brene zasluzuje i teze reci... Svaka cast MArojevicu na hrabrosti da kaze istinu... A ako raspravljamo koliko je Marojevic kvalitetan pisac: procitajte Majcinu ruku i Snit - to je dovoljno da shvatite koliko je kvalitetan.

A. Radj

pre 12 godina

Procitao sam sve Marojeviceve knjige sem 24 zida. Majcina ruka je najbolja. Evo sinoc gledam da ce Madjari da stave veto na ulazak Srbije u EU upravo zgog spornog zakona o restituciji. Majcina ruka tacno i detaljno objasnjava u cemu je bio problem pre 65 godina i u cemu je problem sada. Problem je isti naravno.

Cane Kurbla

pre 12 godina

@Ana bi Rado...

"vrednosne paralele... sa Bernhardom i Lajbahom". Sorry but, ne da nema veze jedno s drugim... nedostaju još Dr. Udo Brinkmann i Lale Pufna.

Travis Bickle

pre 12 godina

Ne bih da komentarišem knjigu jer je nisam pročitao ali mogao bih da komentarišem percepciju njenog sadržaja koja u intervjuu dominira. Naime, tema je navodno "subverzivna"? Ne vidim u odnosu na šta i u odnosu na koga. Prvo tema sudbine folksdojčera je davno otvorena u javnosti i o njoj se prilično glasno govorilo i pre pitanja restitucije. Tema nije nova i njena problematizacija kroz roman nije subverzivna, već je na glavnom talasu. Na čin na koji se obrađuje u javnosti je podjednako mitološki, zasnovan na predrasudama i pokušava da stvori neku duhovnu vertikalu zločina sa srpskim etničkim predznakom. Da se dodatno legitimizuje sadašnja politika koja predstavlja glavni tok. Dakle ova tema nije subverzivna već jaše i paše kulturnom modelu elite koja vodi ovu zemlju i kreira kulturnu politiku. Takođe, ovaj intervju problem proterivanja ne zaokružuje na ljudskom planu, jer velik deo kolonizovanih stanovnika koje su u tuđe kuće ušli su zlom sudbinom iz svojih kuća proterani. Tako da je pitanje da li je univerzalni plan koji knjiga problematizuje pogođen. Po intervjuu izgleda mi da nije.

nikola

pre 12 godina

@Saša Gorašević
O kakvim "komunističkim recidivima" Vi pišete?Ja se nisam koristio diskvalifikacijama ždanovskog tipa,po kojima sve što se ne uklapa u moj politički svetonazor,automatski nije dobro.Lepo sam napisao da ako neko uzima za pravo da kritikuje nečiji rad a pri tome se služi neestetičkim kategorijama,mutatis mutandis,i sam rizikuje da bude "odmeren" istima.Dakle,ako je Marojević jedan od urednika izdavačke kuće koja štampa sve i svašta,on svakako snosi neku odgovornost za to.Ili možda mislite da nije tako?Ako ne snosi,onda je ne snosi ni Gorčin za svoje delanje,jerbo i on se poduzima svakakvih poduhvata,da bi oni "pravi","umetnički",zaživeli na sceni JDP-a.
Što se tiče Vaše percepcije Marojevićevih dela,složićemo se da se u pogledu toga razilazimo.
Pozdrav i svako dobro

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

E kad bih na pustom ostrvu okružen tigar i bik-ajkulama morao da biram šta pročitam i to do kraja od od Igora Marojevića, Marka Vidojkovića, Vladimira Arsenijevića i Biljane Srbljanović rešio bih da budem pojeden kao čovek.

Калуђер

pre 12 godina

Пошто г. Маројевић једва може да појми да Србија није најпримитивнија земља, а себе, очигледно не сматра примитивцем и још мање демагогом и лицемером да би могао да настави да ради у таквој земљи, претпостављам да ће се вратити да живи и ради у својој држави, Црној Гори. Мада, ласно је нападати мајку Србију (ко има образа), хранитељку - блага је, опростиће, заборавиће.Тамо је већ грко...зато се и отишло у Београд на студије, па на пискарање,па на критичарење,па на сликање...

nikola

pre 12 godina

Jedini kriteriji na osnovu kojeg možem da procenjujemo nekom umetničko delo,ili umetničko delo u pokušaju,jesu samo i isključivo estetski.
Knjige gospodina Marojevića,i uz najbolji trud,jedva da mogu da se nazovu književnim ostvarenjima.Frivolna su,predvidljiva,a autor njihove više nego očite nedostatke nastoji da nadomesti svojim estradnim nastupima,o kojima,možebiti zbog griže savesti,govori u ovom tekstu.
Što se tiče pominjanja svestranog nam Gorčina,sve bi to bilo ok i na mestu,da Marojević(ponovo ta griža savesti) nije urednik jedne izdavačke kuće koja štampa i objavljuje takve književne veličine kao što su:Jelena Bačić Alimpić,Vasna Radusinović,Vesna Dedić,Iva Štrljić...

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

Poštovani Balkanski kulturtregeru, ne stajte mi na muku što ni posle toliko godina mojih i mojih predaka na najmanjoj opštini nisma siguran da bih sebi mogao da prilepim epitet "urban", i kad god odem u dedovinu mnogo se lepo osećam. Ono što pak sigurno umem i ja a i moji seljaci da razlikujemo je književnost kao umetnost od skribomanije kao loše kamuflirane ali veoma isplative propagande.

renata

pre 12 godina

A da se umesa i jedna dama? Da li ste mozda primetili da je Marojevic jedini pisac koga kriticari ozbiljno razmatraju a koji izaziva ovoliku paznju i podeljena misljenja? Jedini kojem ne treba NINova nagrada da bi bio ozbiljno razmatran. A, gospodo muskarci, moram da kazem da sumnjam da deo negativnih misljenja o njemu iznosite samo kad vidite kako covek izgleda. U tome je verovatno i tajna zasto ga novinari/posebno novinarke tol'ko vole. Sto se mene tice, ne samo da je dobar frajer nego i vrlodobar pisac.

Žika Vračaruralac

pre 12 godina

Poštovani Balkanski, ma slobodno stanite sedite, ionako su "slatke muke". nego, znamo, i mi glupli u gradu a i oni bistriji u Šumadiji one što čitaju ali ne pročitaju, ali i one gore što pročitaju a na razumeju, pa smo se okrenuli pisanju. Al' ne za lovu ono "Fama o Crvenkapama koje su ukrale biciklo u potplaublju" nego iz duše. Ostala nam od sela.

Ana de Rado Bumbaširspahić

pre 12 godina

Igor Marojević je poslednji poetički profilisan autor u srpskoj prozi, opterećenoj prazilukom u pantalonama i zemljom pod noktima: u njegovim knjiga prepoznajete tematske i vrednosne paralele sa Bulgakovim i Stingom, Bernhardom i Lajbahom, Kamijem i Munkom, bez strukturne prenapregnutosti i sa ogromnom dozom politički osvešćene predanosti istini nejakih. Njegov glas je revolucionaran nismo svesni koliko.

Cane Kurbla

pre 12 godina

@Ana bi Rado...

"vrednosne paralele... sa Bernhardom i Lajbahom". Sorry but, ne da nema veze jedno s drugim... nedostaju još Dr. Udo Brinkmann i Lale Pufna.

Saša Gorašević

pre 12 godina

Marojevic ne samo da je napisao odlican roman, nego je i tako isecirao Gorcina Stojanovica, da se malo sta ima dodati. Da ipak pokusam. Da covek koji se fura da je urban rezirati koncert Lepe Brene, stvarno je dokaz raspada kulturne scene.

Kulturtreger Balkanski

pre 12 godina

Mozda bi tako bilo i najbolje, Vracarruralce. A ne cudi me da je neko ko sam sebe u nicknameu oglasava ruralnim ima nesto protiv Marojevica i pomenute ekipe i, u sustini, brani Stojanovica. A sto se Gorcina tice: raditi sa Lepom Brenom je isto sto i prodati dusu djavolu.

Saša Gorašević

pre 12 godina

@nikola
Marojević u "Laguni" uređuje elitističku ediciju od 4-5 knjiga godišnje koja po mnogim kritičarima važi za najbolju u Srbiji. Kakva je njegova odgovornost što privatna izdavačka kuća u kojoj on to radi dobro, objavljuje đubrad da bi mogla njegove knjige i knjige koje on uređuje? Tako je i u svetu kod velikih izdavačkih kuća. Na kraju, on je došao u Lagunu prvo kao autor a tek onda mu je ponuđen aranžman urednika. Imaš pravo da misliš da su njegove knjige jedva književnost kao što ja mislim da su vrhunska ali kad pokušavaš da misliš o stvarima bolje bi bilo dda se informišeš i oslobodiš komunističkih recidiva.

indira dukic

pre 12 godina

Ovo sto je napisao izvesni Laludjer je vec cisti totalitarizam. Ako neko nije odusevljen Srbijom, treba ga terati iz iste!? Nazalost, znamo za takve preporuke i kakav su nam imidz u svetu donele. Sto je najsmesnije, Marojevic je rodjen u Vrbasu, pa je drzavljanin Srbije, a znam da je rekao da nema crnogorske, ali ima katalonske papire. Ako ovakvi ponovo dodju na vlast, ne preostaje mu nista drugo nego da se iseli na najlepsu destinaciju i postane jedan egzoticni izbeglica :)

nikola

pre 12 godina

@Saša Gorašević
O kakvim "komunističkim recidivima" Vi pišete?Ja se nisam koristio diskvalifikacijama ždanovskog tipa,po kojima sve što se ne uklapa u moj politički svetonazor,automatski nije dobro.Lepo sam napisao da ako neko uzima za pravo da kritikuje nečiji rad a pri tome se služi neestetičkim kategorijama,mutatis mutandis,i sam rizikuje da bude "odmeren" istima.Dakle,ako je Marojević jedan od urednika izdavačke kuće koja štampa sve i svašta,on svakako snosi neku odgovornost za to.Ili možda mislite da nije tako?Ako ne snosi,onda je ne snosi ni Gorčin za svoje delanje,jerbo i on se poduzima svakakvih poduhvata,da bi oni "pravi","umetnički",zaživeli na sceni JDP-a.
Što se tiče Vaše percepcije Marojevićevih dela,složićemo se da se u pogledu toga razilazimo.
Pozdrav i svako dobro

Sabaheta Ramcilovic-Suominen

pre 12 godina

Volela bih da cujem album benda "Der Platz". Ako neko zna link ili stranicu gde mogu da ga narucim? U jednom intervjuu Marojevic kaze da je njihov veliki ljubitelj. I slazem se da je Igor vrlo dobar frajer. Majcinu ruku nazalost jos nisam citala.

Travis Bickle

pre 12 godina

Ne bih da komentarišem knjigu jer je nisam pročitao ali mogao bih da komentarišem percepciju njenog sadržaja koja u intervjuu dominira. Naime, tema je navodno "subverzivna"? Ne vidim u odnosu na šta i u odnosu na koga. Prvo tema sudbine folksdojčera je davno otvorena u javnosti i o njoj se prilično glasno govorilo i pre pitanja restitucije. Tema nije nova i njena problematizacija kroz roman nije subverzivna, već je na glavnom talasu. Na čin na koji se obrađuje u javnosti je podjednako mitološki, zasnovan na predrasudama i pokušava da stvori neku duhovnu vertikalu zločina sa srpskim etničkim predznakom. Da se dodatno legitimizuje sadašnja politika koja predstavlja glavni tok. Dakle ova tema nije subverzivna već jaše i paše kulturnom modelu elite koja vodi ovu zemlju i kreira kulturnu politiku. Takođe, ovaj intervju problem proterivanja ne zaokružuje na ljudskom planu, jer velik deo kolonizovanih stanovnika koje su u tuđe kuće ušli su zlom sudbinom iz svojih kuća proterani. Tako da je pitanje da li je univerzalni plan koji knjiga problematizuje pogođen. Po intervjuu izgleda mi da nije.

UrbanRock

pre 12 godina

Igore, bravo za komentar o "nasem eminentnom multikulturalnom i sveznajucem" Gorcinu! Njegovi sledeci saradnici bice verovatno J.K. o onaj Boki, ili kako-se-vec-zove.
Ma... pare su chudo! Sve je na prodaju, a i cifre su se smanjile!

tinamarina

pre 12 godina

Recice neko i dragojevic je rezirao ono smece sa draganom mirkovic. ALI on je napravio ozbiljne filmove a gorcinove predstave pas s maslom ne moze da pojede. Svaka cast Marojevicu. Vreme je da se razgranici kultura od estrade jer ovako u spoju kultura propada a estrada se narodu podvaljuje kao kultura.

Igor Rmandic

pre 12 godina

Mom imenjaku upucujem "like" za "Majcinu ruku" a big like za fazon iz intervjua. Naravno, u pitanju je recenica "Gorcin voli disko."

A. Radj

pre 12 godina

Procitao sam sve Marojeviceve knjige sem 24 zida. Majcina ruka je najbolja. Evo sinoc gledam da ce Madjari da stave veto na ulazak Srbije u EU upravo zgog spornog zakona o restituciji. Majcina ruka tacno i detaljno objasnjava u cemu je bio problem pre 65 godina i u cemu je problem sada. Problem je isti naravno.

Dragan Dragojević

pre 12 godina

"Gorčin voli disko" objašnjava stanje u kojem se nalazi naše društvo. Ili, put od tranzicije ka oazi (M odelenje). Nije primereno da taj čovek s obzirom na funkciju koju obavlja umesto da širi kulturu onako kako bi trebalo u dvadesetprvom veku, nas vraća na vojničke matine igranke iz doba informbiroa. Mislim da mu samo još fali "Živela Jugoslavija" (koju će on verovatno morati da režira) i slet na stadionu JNA, sa sve štafetom.

stanislav

pre 12 godina

Gorcin voli disko - genijalno! Reziser koncerta Lepe Brene zasluzuje i teze reci... Svaka cast MArojevicu na hrabrosti da kaze istinu... A ako raspravljamo koliko je Marojevic kvalitetan pisac: procitajte Majcinu ruku i Snit - to je dovoljno da shvatite koliko je kvalitetan.

Kulturtreger Balkanski

pre 12 godina

Ja moram sad da se umesam. Nije tek tako analogija izbacena kao pouzdano sredstvo. Izjednacavati to sto Marojevic, ako sam dobro razumeo, potpisuje kao urednik sopstvene edicije 4-5 knjiga u kuci koja ih objavljuje 300 godisnje, pripisivati mu odgovornost za knjige estradnih licnosti koje on NE POTPISUJE jednaku Gorcinovom AUTORSKOM angazmanu na koncertu Lepe Brene, sa njegovom rezijom - kakva je to analogija? Nista licno, samo u cilju suvislije razmene argumenata, za slucaj da se ista nastavi.